Віра Олександрович

Чому у Тернополі один пенсіонер отримав 140 грн доплати, а інший – 1000

IMG_3243

Пенсійна реформа – одна із найболючіших нині тем в Україні. Адже дефіцит Пенсійного фонду цього року вже сягнув понад 140 млрд грн. І при цьому більшість українських пенсій - близькі до межі прожиткового мінімуму.

Чи зміниться ситуація тепер? Чи дійсно нові розміри пенсій – більш соціально справедливі? Нагадаємо, із 11 жовтня 2017 р. набув чинність Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Відтоді ця тема, як кажуть, «на слуху», але у ній досі залишається чимало «білих плям». Навіть із перерахунком пенсій і «добавками» ще не всі, як слід, розібралися. Про зміни, що стосуються нинішніх пенсіонерів, «Терен» розпитав у начальника Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тетяни Глух.

Збільшення розміру пенсії у кожного пенсіонера - індивідуальне

- Яку кількість пенсіонерів у Тернополі і Тернопільському районі охопили перерахунками пенсій після 11 жовтня? Які ж суми підвищення отримали літні громадяни?

- У Тернопільському об’єднаному управлінні через прийняття нового Закону провели перерахунок пенсій загалом 70 тисячам 298 пенсіонерам. При цьому 91,1%, а саме 64 тисячі 60 одержувачів пенсій отримають свої виплати у підвищеному розмірі. Зокрема: 32 019 пенсіонерам нарахували підвищення до 200 грн; 14 733 пенсіонерів отримали підвищення від 201 до 500 грн; 8 480 пенсіонерів - 501 до 1000 грн. У 8 828 пенсіонерів підвищення склало понад 1000 гривень.

Виплату пенсій у жовтні здійснили за двома відомостями: основною і додатковою. Середній розмір пенсії у Тернополі і Тернопільському районі після перерахунку склав 2 133,77 грн.

- Реформа, за словами очільника Уряду, передбачала осучаснення пенсій. То, як проводили перерахунки суми виплат?

- Варто пояснити, що розмір пенсії визначають за формулою: добуток індивідуального коефіцієнту заробітку особи, коефіцієнту стажу особи і середньої зарплати в економіці по Україні у рік, що передує тому в якому звертається особа. Тобто, коли у цьому році ми призначаємо людям пенсію, то особисті коефіцієнти заробітку і стажу множимо на 3 764 гривні 40 копійок.

Нагадаю, щороку середня заробітна плата в галузях економіки України зростає. Тому є несправедливим, що, скажімо, при однаковому стажі і заробітній платі, людина якій призначили пенсію у 2016-му одержить значно менше, ніж тоді, коли б їй призначили пенсію у 2017 році. Отже, осучаснення є виправданим кроком. Розмір пенсії не має залежати від року виходу на пенсію.

У жовтні осучаснили пенсії, призначені до 2017 року. Це зачепило пенсіонерів, які отримують пенсії за нормами Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому перераху­нок здійснили із застосуванням середньої заробітної плати (дохо­ду) в Україні, із якої сплатили страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 і 2016 роки (3 764,40 грн), і величини оцінки одного року страхового стажу - у розмірі 1%.

Збільшення розміру пенсії у зв’язку із її «осучасненням» у кожного пенсіонера - індивідуальне, адже визначається із урахуванням коефіцієнта заробітку і тривалості страхового стажу (індивідуальні показники особи – прим.) і року, коли йому призначили пенсію.

Глух3
Глух3

Полегшили життя жінкам, які вийшли на пенсію до 55 років

- Підвищення із 1 жовтня 2017 р. мінімальної пенсії на 140 грн: із 1 312 до 1 452 грн. На що і на кого це вплине?

- Мінімальний розмір пенсії визначається на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. До 1 жовтня 2017 р. цей показник становив 1 312 грн. Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» на 1 грудня 2017 р. прожитковий мінімум для непрацездатних визначили у розмірі 1 373 грн. Натомість у новому законі уже із 1 жовтня визначили застосування прожиткового мінімуму для непрацездатних 1 373 грн. Цей показник збільшили на 79 грн, тобто – йдеться про 1 452 грн. Відтак розмір усіх перерахованих із 1 жовтня цього року пенсій не може бути меншим за 1 373 грн.

Такий розмір прожиткового мінімуму, до речі, застосовують не тільки для перерахунку пенсій, а й при нарахуванні надбавок, підвищень, доплати за понаднормативний стаж тощо.

- Перерахунок пенсій, призначених жінкам достроково, тобто після досягнення 55-річного віку… Які тут нюанси?

- До 1 січня 2015 р., згідно із п. 7-2 Прикінцевих положень Закону №1058, право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менш як 30 років і за умови звільнення із роботи. Тоді розмір їхньої пенсії, обчислений відповідно до ст. 27 і з урахуванням ст. 28 зазначеного Закону, зменшували на 0,5% за кожен повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Передбачалося, що таке зменшення розміру пенсії за віком будуть застосовувати протягом усього періоду отримання пенсії, незалежно від її виду (крім випадків, коли жінка відмовлялася від отримання дострокової пенсії і продовжувала працювати – прим.). Проте новим законом цю норму змінили. Тепер зменшення розміру пенсії за віком застосовують: протягом періоду до досягнення віку, в якому жінка мала б право виходу на пенсію, передбаченого ч. І ст. 26 Закону №1058, і протягом часу після досягнення встановленого віку виходу на пенсію, який дорівнює кількості повних і неповних місяців дострокового виходу на пенсію. Тож після завершення цього періоду розмір пенсії переглядають без застосування зниження пенсії із дня, що настає за днем завершення цього періоду. Як на мене, - це справедливо.

- Моя мама, як і її сусідка, працювали на заводі. Причому – однакову кількість років. Але пенсію їм перерахували по різному: одній додали 140 грн, іншій майже 500. Чому так?

- Нагадую, збільшення розміру пенсії у зв’язку із її «осучасненням» у кожного пенсіонера - індивідуальне і залежить від року, коли йому призначили пенсію та особистих коефіцієнтів стажу і заробітку. Тому, насправді, така різниця в доплаті - можлива.

До прикладу, у людини коефіцієнт зарплати - 1. Стажу - 40 років, тобто коефіцієнт стажу - 0,4. Якби людина виходила на пенсію, скажімо, у 2008 році, то її індивідуальні коефіцієнти заробітку і стажу множили б на 1197,91 грн, а відтак - розмір пенсії становив би 479,16 грн. Якби та ж особа оформляла пенсію у 2012-му, то індивідуальні коефіцієнти множили б уже на 2001,20 грн, і розмір пенсії становив би 800,48 грн. Натомість у 2017 році індивідуальні коефіцієнти заробітку та стажу уже множили б на 3 764,20 грн. Відтак розмір пенсії становив би 1 505,76 грн.

Глух2
Глух2

Працюючі пенсіонери тепер отримують повний розмір пенсії

- Переведення із пенсій, призначених за спеціальними законами, на пенсію за Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»... Кому це вигідно?

- Якщо розмір пенсії, призначеної за Законами «Про Кабінет Міністрів», «Про державну службу», «Про Національний банк», «Про дипломатичну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про судову експертизу», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Митного кодексу України, Податкового ко­дексу України, Положення про помічника-консультанта народного депутата України (далі — спецзакони), виявиться меншим за розрахований за матеріалами пенсійної справи (за Законом №1058 із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) за 2014-2016 роки і величини оцінки одного року страхового стажу — 1%), то переведення пенсіонера на пенсію на умовах, передбачених Законом №1058, здійснять автоматично (без звернення пенсіонера – прим.).

Водночас, такі пенсіонери в будь-який час зможуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення їх на пенсію за спецзаконом зі встановленням розміру пенсії, отримуваного до переведення на пенсію за Законом №1058. Таке переведення здійснять із 1 числа місяця, що настає за тим, коли від них надійшла відповідна заява.

- Скасування особливого порядку виплати пенсій пенсіонерам, які працюють. Це – очевидний позитив реформи, чи не так?

- До 1 жовтня 2017 р. працюючі пенсіонери дійсно отримували не повний розмір пенсії, а лише 85%, але не менш як 150% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, тобто 1312*150% = 1968 грн). Загалом у місті і районі налічується 3 327 пенсіонерів, які отримували такі - зменшені виплати. Уже із 1 жовтня це змінилося.

- Якщо пенсіонер продовжує працювати, чи передбачили для нього можливість дорахувати цей період до стажу?

- Так, він має право звернутися за перерахунком пенсії через 24 місяці після призначення такої допомоги від держави чи чергового перерахунку.

Наголошую, про усі зміни статусу - із працюючого на непрацюючого чи навпаки - слід особисто повідомляти органи пенсійного фонду, адже це впливає на розрахунок пенсії.

P.S. Про те, що варто знати майбутнім пенсіонерам, читайте у наступній публікації.

Фото, надані Тернопільським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України

Вибір читачів за тиждень

Відео