Стрілянина на Лановеччині

постріл з пістолета
У даній статті розписані цікаві факти із минулого Тернопільщини, про розстріли, бандитів та про хід боротьби із повстанцями.

Стаття підготовлена на основі матеріалів архівних кримінальних справ, які зберігаються в Управлінні СБУ Тернопільської області.

 З 29 грудня 1945 року по 3 січня та з 5 січня по 8 січня 1946 року проводились військові операції групою Лановецького РВ НКДБ на хуторах коло села Грибова та села Юськівці Лановецького району по ліквідації кущового бойовика районного СБ “Кучерявого”. В результаті операції в хуторах Краснолуцької сільської ради були вбиті бандити ОУН: Романський В.А. та Остапюк А.М. А бандити Демчук А.М. кличка “Зуб” і Дячук Н.А. кличка “Кучерявий” здалися в полон. Затримана також власниця будинку Полянська Євдокія.

З 18 по 24 січня 1946 року військова група Лановецького РВ НКДБ провела операцію по розшуку бандитів ОУН “Гірняк” та “Славко”, які втекли при ліквідації банди “Веселого” в селі Кузьківці Лановецького району. Операція здійснювалась шляхом прочісування лісових масивів та перевірки хуторів аж до Дедеркальського району. Пошукова робота не дала ніяких результатів.

З 1 по 10 лютого 1946 року групою Лановецького РВ НКДБ на селах Козачки, Гриньки та Грибова Лановецького району проводились пошуки бандогрупи “Яворина”, яка діяла на території цих сіл. На хуторі Головеньки був затриманий нелегал Данилюк В.В. Завдяки даних отриманих від нього та бандита, який прийшов з повинною “Шарлота” в ночі 10 лютого 1946 року бандогрупа “Яворина” було ліквідована. Пять бандитів ОУН були вбиті. З криївки були вилучені кулемет ДП, гвинтівки — 3, автомати — 2, пістолети — 2, гранати — 2 та оунівські документи.

З 11 по 14 лютого 1946 року групою Лановецького РВ НКДБ проводились пошуки бандитів ОУН шляхом прочісування лісових масивів Кіптиха та перевірки хуторів села Краснолуки. Військовою групою лейтенанта Циганова було виявлено і ліквідовано два озброєних бандити з ОУН. Вони мали таку зброю: один автомат, два пістолети, три гранати і оунівські документи.

З 1 по 10 березня 1946 року групою Лановецького РВ НКДБ проводились пошуки бандитів ОУН шляхом прочісування лісових масивів які прилягають до хуторів села Борсуки Лановецького району. В результаті військових дій було виявлено і знешкоджено бандита ОУН під кличкою “Донченко”.

З 15 по 23 березня 1946 року групою Лановецького РВ НКДБ проводились пошуки бандитів ОУН групи “Яворини”, шляхом прочісування лісових масивів які прилягають до хуторів села Грибова та перевіряли господарства деяких жителів. Позитивних результатів не отримали.

З 3 квітня по 9 квітня 1946 року групою Лановецького РВ НКДБ проводились пошуки бандитів ОУН групи “Яворини”, шляхом прочісування лісових масивів які прилягають до хуторів сіл Юськівці та Красна Лука Лановецького району. Перевіряли господарства деяких жителів. Позитивних результатів не отримали.

З 23 квітня по 4 травня 1946 року у зв’язку з нападом на міліцейський пункт в селі Вижгородок Лановецького району в результаті якого були вбиті: уповноважений Лановецького РВ МВС Калініч, міліціонер Дурановський, боєць батальйону Коваль і тяжко поранений боєць батальйону Валенюк. Бандити забрали у військової групи зброю. Пошуки проходили в складі оперативно-військової групи шляхом прочісування лісових масивів які прилягають до хуторів сіл Вербівці та Влащинці, де могли переховуватися бандити ОУН. Позитивних результатів не отримали.

З 7 по 11 травня 1946 року у зв’язку нападом бандогрупи ОУН на міліцейський пункт в селі Вижгородок Лановецького району група Лановецького РВ НКДБ проводила пошук для захвату бандитів. Позитивних результатів не отримали.

З 19 по 23 травня 1946 року в селі Козачки Лановецького району бандитами ОУН 19 травня була вбита сім’я Шевчука в кількості чотирьох чоловік. Пошук проводила група Лановецького РВ НКДБ по селах: Козачки, Осники та по хуторах коло села Лисорірка Теофіпольського району. В цей час військова група на чолі оперуповноваженого Циганова ліквідувала двох бандитів ОУН які переховувалися в криївці на полі коло села Борсуки Лановецького району.

З 1 по 10 червня 1946 року групою Лановецького РВ НКДБ проводились пошуки бандитів ОУН шляхом прочісування лісових масивів які прилягають до хуторів сіл Гриньки, Козачки та Осники Лановецького району. В результаті проведення операції в селі Жуківці Лановецького району була виявлена криївка, але бандитів у ній на цей час не було. В селі Осники був ліквідований бандит ОУН-УПА Климчук Олексій Стахович. Кличка “Ворон”.

АКТ 27 вересня 1947 року

Ми, нижчепідписані: начальник відділу УМДБ Камянець-Подільської області майор Гаврилюк, начальник Теофіпільського РВ МДБ капітан Гушлевський, оперуповноважений Лановецького РВ МДБ молодший лейтенант Борискін, командир 1//12 спецпідрозділу МДБ лейтенант Безпалов склали цей акт: при проведені військової операції в селі Осники Лановецького району Тернопільської області. Проведено затримання таких учасників ОУН-УПА:

  1. Горайно Іван Андрійович, 1921 року народження, активний член ОУН, член УПА, житель села Осники Лановецького району.
  2. Антонюк Іван Філімонович, 1899 року народження, активний член ОУН.
  3. Бабюк Григорій Онуфрійович, 1906 року народження, активний член ОУН.
  4. Собчук Феодосій Архипович, 1923 року народження, районований провідник ОУН, керівник СБ “Яструб”, “Кобець”.
  5. Бенедюк Павло Григорович, 1927 року народження, активний член ОУН, заступник “господарчого” в ОУН.
  6. Волинець Микола Іванович, 1924 року народження, активний член ОУН.
  7. Щельнов Петро Зіновійович, 1924 року народження, активний член ОУН.
  8. Рижак Іван Ігнатійович, 1926 року народження, зв’язковий ОУН.
  9. Лахматюк Василь Григорович 1924 року народження, зв’язковий ОУН.
  10. Сопронюк Іван Павлович 1924 року народження, зв’язковий ОУН.
  11. Сопронюк Ксенія Григорівна, 1921 року народження, зв’язкова ОУН.
  12. Ващук Ксенія Йосипівна 1923 року народження, зв’язкова ОУН.
  13. Дацюк Ганна Йосипівна, 1923 року народження, зв’язкова ОУН.
  14. Супрунюк Олексій Федорович, 1923 року народження, зв’язковий ОУН.
  15. Сидорчук Андрій Афанасійович, 1923 року народження, зв’язковий ОУН.
  16. Антонюк Олексій Філімонович 1900 року року народження, зв’язковий ОУН.

Всі затримані доставлені у Кам'янець-Подільський УМДБ.

Начальник Лановецького РВ МДБ Риндюк.

Оперативна інформація про хід боротьби з оунівським підпіллям та бандитизмом в Лановецькому районі Тернопільської області за 5 грудня 1948 року.

   “5 грудня 1948 року були отримані дані від громадянина “Ф”, про те, що у селі Нападівка Лановецького району в підсобному господарстві громадянки Вигонной Доменіки Яківної 1984 року народження, нелегально переховуються місцеві бандити ОУН-УПА в кількості трьох чоловік. З цілю ліквідації бандитів ОУН-УПА в ніч на 6 грудня 1948 року військова група в кількості 10 чоловік на чолі оперуповноваженого РВ Лановецького МДБ лейтенанта Циганова була закинута на хутір коло села Нападівка з ціллю створення видимості військового патрулювання. Виконуючи намічений план військова група в 11 годині дня провела військову операцію по ліквідації бандитської групи. Було виявлено криївку у хліві громадянки Вигонної, де переховувалися три бандити. Під час бою хлів загорівся і бандити обгоріли. У бандитів було багато оунівських газет”.

Заступник начальника Лановецького РВ МДБ по Тернопільській області лейтенант Руденко.

Оперативна інформація №341 про хід боротьби з оунівським підпіллям та бандитизмом в Тернопільській області за 6 грудня 1948 року.

   “6 грудня цього року, реалізовуючи агентурні дані, оперативно-військова група Лановецького РВ МДБ під керівництвом оперуповноваженого райвідділу лейтенантом Цигановим в селі Нападівка Лановецького району в підсобному господарстві місцевої жительки було виявлено криївку в якому було ліквідовано три оунівських бандити. Особи вбитих бандитів встановлюються. У бандитів вилучено: ручний кулемет, три гвинтівки, два пістолети, 100 патронів та оунівські документи. За сприяння та допомогу бандитам затримана Вигонна Доменіка Яківна”.

Начальник управління МДБ по Тернопільській області полковник Коломієць

Оперативна інформація №342 про хід боротьби з оунівським підпіллям та бандитизмом в Тернопільській області за 7 грудня 1948 року.

“В доповненні до оперативної інформації №341 за 6 грудня 1948 року повідомляємо, що серед вбитих в селі Нападівка Лановецького району бандити пізнанні:

Кондратюк Григорій Никифорович, кличка “Сокіл”, 1923 року народження, житель села Нападівка, учасник групи районного проводу ОУН “Мухи”.

Возний Іван Васильович, псевдо “Ярошенко”, народився у 1925 році, житель села Нападівка, учасник групи районного проводу ОУН “Мухи”.

Воронюк Олександр Степанович, псевдо “Запорожець”, 1924 року народження,житель села Нападівка, учасник групи районного проводу ОУН “Мухи”.

Начальник управління МДБ по Тернопільській області полковник Коломієць

СПЕЦПОВІДОМЛЕННЯ

   “В доповнені до довідки по агентурному повідомлені “ Скворца” від 17 квітня 1948 року повідомлено, що агент “Ястребок” при зустрічі з ним 19 квітня 1948 року додатково назвав учасників кущової організації ОУН в селі Коханівка Вишнівецького району Тернопільської області: Пастух Андрій Арсентійович, Красько Степан Кирилович, Казмірчук Олександр Володимирович, Приступа Іван Юрійович. Таким чином виявилось, що кущова організація ОУН в селі Коханівка складається з десяти чоловік під керівництвом кущового Ткачука Івана Васильовича. Свою націоналістичну діяльність оунівська організація проводила за вказівкою та безпосереднього керівництва Вишнівецького районного референта СБ “Славка”, який більше часу переховувався на Вербовецьких хуторах Лановецького району. Через прикріпленого до мене оперативного працівника товариша Борискіна, я зорієнтував начальника Лановецького РВ МДБ товариша Риндюка і просив його направити на дільницю села Вербовець спеціальну військову групу з якою я зустрівся 22 квітня 1948 року, на другий день після здійснення на цій дільниці бандитських дій. Домовившись про спільні дії, почали спільно продовжувати пошуки бандитів. 28 квітня 1948 року товариш Риндук проінформував мене, що “Славко” і ще один бандит, що знаходився з ним, не пізнаний, були вбиті на одному із Вербовецьких хуторів.

Враховуючи, що кущовий “Славка” вбитий, а його легальна бандогрупа в селі Коханівка, як повідомив наш агент “Ястребок”, готується в ночі на 1 травня здійснити бандитський напад на станцію в селі Корначівка Лановецького району з цілю захвату коштів в білетній касі станції та в конторі заготзерна, а після цього спалити будівлі. Тому я вирішив вас попередити про можливий бандитський напад і з бійцями спецгрупи Лановецького РВ МДБ була проведена військова операція по ліквідації виявлених в селі Коханівка членів організації ОУН”.

Заступник начальника Вишнівецького РВ МДБ майор Резун. с. Вишнівець 1 травня 1948 рік.

МАТЕРІАЛИ ПІДГОТУВАВ ОЛЕГ КРИВОКУЛЬСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео