Оксана Бучко

Тернополяни утепляються чи… грають в тетріс на фасадах?

22885998_1438236846246096_5999924374381727436_n

Клаптикове утеплення будинків стало популярним у Тернополі. Мешканці пояснюють такий спосіб проведення енергоефективних заходів труднощами при отриманні згоди від усіх сусідів. А спеціалісти натомість попереджують про шкоду часткового утеплення фасадів.

Фото «тернопільського «тетрісу» на фасаді будинку опублікували у групі Урбаністика Тернополя у Facebook.  Тернополяни пишуть під фото, що нерозумно вчиняють усі мешканці будинку – як ті, хто утепляється, так і ті, хто на це не реагує.

- За словами спеціалістів, таке «клаптикове» утеплення може стати причиною найнегативніших наслідків та навіть спричинити активне руйнування стін, пише у  коментарях Діма Кріса. - Через те, що на стику утеплених та неутеплених поверхонь створюється різниця температур та конденсується волога, стіни інтенсивно зволожуються та промерзають. На мокрих місцях утворюється пліснява, яка може поширюватися навіть у сусідніх помешканнях, що не були утеплені. І загалом таке втручання до будинку може створити аварійну ситуацію і загрожувати здоров’ю та безпеці перехожих та мешканців. Оскільки елементи утеплення під дією вологи та вітру можуть відпадати від стін.

Нагадаємо, Україна входить в ТОП-30 країн із найвищим рівнем споживання. А через недостатню кількість власних енергоресурсів та зношеність енергомереж Україна входить у топ-20 найменш енергоефективних країн світу.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео