Віра Олександрович

Коли тернополяни зможуть вийти на пенсію і який стаж для цього потрібен, пояснює Тетяна Глух

16121349_16121358_923370

Ви уже на пенсії? Ні? Вважаєте себе ще зовсім молодим? Запевняю: той час, коли про пенсію слід подумати серйозно, уже настав! Адже пенсійна реформа підготувала багато сюрпризів і для тих, кому 65, і для тих, кому 40, і навіть для тих, кому 20.

Про страховий стаж і пенсійний вік, а також Договір добровільної участі, що дозволяє «купити» роки страхового стажу, яких бракує,  «Терен» розпитав у начальника Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тетяни Глух (про зміни, що стосуються людей, які уже отримують пенсії, читайте ТУТ прим.).

Допрацювати чи придбати необхідну тривалість страхового стажу?

- Питання, яке тривожать усіх, хто чув про пенсійну реформу: чи підняли пенсійний вік? За яких умов згодом пенсіонери виходитимуть на пенсію?

- Власне пенсійний вік не піднімали. Проте встановили залежність права виходу на пенсію від розміру страхового стажу. За, так би мовити, старим законодавством - до 1 жовтня 2017 р., право на пенсію людина отримувала за наявності 15 років страхового стажу. Після запровадження реформи у 2018-му пенсію за віком у 60 років будуть призначати за наявності страхово­го стажу 25 років. У разі його наявності, тривалістю від 15 до 25 років, вийти на пенсію ці особи зможуть у 63 роки.

Починаючи із 1 січня 2019 року, особам, у яких страховий стаж буде 15 років, пенсію за віком призначатимуть уже в 65 років. Особи, які не матимуть страховий стаж (загальний) 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім'ї.

Окрім того, кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на один рік. Тож у 2028 році, аби отримати пенсію за віком у 60 років, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

У 63 роки пенсію за віком як чоловікам, так і жінкам у 2028-му призначатимуть лише у разі наявності страхового стажу тривалістю 25-35 років. Якщо в особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у відповідному віці.

Глух4
Глух4

- Поясніть, що мається на увазі під терміном «страховий стаж»?

- Під страховим стажем розуміють період трудової діяльності людини, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Тобто це – весь період трудової діяльності людини, коли із нею були легально оформлені трудові відносини, коли їй нараховували зарплату не нижче мінімального розміру, а також коли за неї сплачували єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, або ЄСВ, і подавали звітність до реєстру застрахованих осіб.

Нагадую, роботодавець є страхувальником для своїх найманих працівників, а наймані працівники, за яких сплачують ЄСВ, є застрахованими особами.

У Пенсійному фонді створили реєстр застрахованих осіб, де відображені персоніфіковані дані про кожного легально працюючого, починаючи із липня 2000 року. Там зазначений розмір заробітної плати і кількість днів кожного місяця, зарахованих до страхового стажу. Отже, до страхового стажу зараховують весь період діяльності, відображений в реєстрі застрахованих осіб, починаючи із липня 2000 року.

Окрім того, період трудової діяльності до створення реєстру застрахованих осіб  зараховують за трудовою книжкою та за відповідними документами: військовим квитком, дипломом тощо.

Графіка
Графіка

«Купували» страховий стаж заробітчани, яким бракувало рік чи два

- Пані Тетяно, давайте змалюємо типову ситуацію. Скажімо, чоловік отримав диплом про освіту у 90-ті роки ХХ ст. Роботи тоді, у кризу не було, тому їздив за кордон. Працював, як кажуть, «на чорно».  Необхідного страхового стажу він точно не набере. Чи буде у нього взагалі якась пенсія?

- По-перше, період навчання у виші на денній формі у 90-ті роки зараховують до страхового стажу. По-друге, якщо чоловік служив в армії, то цей період теж туди додадуть.

Зважаючи на те, що диплом чоловік отримав у 90-ті роки, то приблизно цьому чоловікові зараз близько 45 років. Тож він ще цілком може допрацювати легально і здобути необхідний стаж - 15років. А саме стільки необхідно для права оформлення пенсії.

Крім того, як і до реформи, так і після неї залишилася можливість докупити необхідний страховий стаж. У такому випадку із Державною фіскальною службою укладають Договір добровільної участі на час, коли людина не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Законодавство передбачає можливість одноразової сплати за попередні періоди. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помноженого на коефіцієнт 2.

До речі, такі угоди у нас уклали вже чимало людей. Зазвичай це – заробітчани, яким до страхового стажу бракувало рік чи два…

- Чи є у людей можливість перевірити свій стаж, тобто вчасно побачити який період реально там рахується до страхового стажу?

- Така можливість є. Пенсійний фонд надає зручну можливість здійснювати постійний контроль за даними, що впливають на пенсійні права громадянина. Зробити все можна через веб-портал Пенсійного фонду України.

Щоб побачити свої дані у базі персоніфікованих відомостей, треба зареєструватися на веб-порталі. Для цього необхідно оформити заяву. Тернополяни можуть звернутися до «громадської приймальні», що на майдані Волі, 3, а жителі Тернопільського району - на Кривоноса, 10. Заповнивши заяву і надавши документ, який засвідчує особу, ви отримаєте «реєстраційний код» і через «особистий кабінет» отримаєте доступ до рубрики «Виписка із системи персоніфікованого обліку».

Таким чином кожен зможе сам побачити за кожен місяць, починаючи із 2000 року, за кожним із роботодавців, в яких працював, усе: суму заробітку, із якої сплачені страхові внески, кількість днів для стажу, а також відмітку про сплату пенсійного/єдиного внеску.

Графіка2
Графіка2

Не можна погоджуватися на зарплату «у конвертах»

- Отже, про пенсію слід думати ще замолоду…

- Саме так. Це як добрий господар навесні підживлює сад, сіє і садить городину, щоб восени зібрати врожай. Щоб спокійно зустріти осінь життя і мати право на пенсію, слід із молодих років розуміти, що усе життя ми маємо легально працювати, за нас мають сплачувати ЄСВ, подавати звітність.

- Але й тут, як я розумію, – не все так просто…

- Кожного разу під час зустрічей із молоддю або у Центрі зайнятості із тими людьми, які шукають роботу, аби здобути собі право на пенсію, я наголошую: не можна погоджуватися на зарплату «у конвертах», адже це позбавляє вас соціальних гарантій нині і в майбутньому. Нагадаю, розмір пенсії залежить від розміру заробітної плати і від страхового стажу.

Глух
Глух

Інколи я дійсно бачу посмішки на обличчях, особливо це характерно для студентських аудиторій. Мовляв, до пенсії нам ще так далеко, тож багато що може змінитися. Але коли я продовжую і кажу, що пенсія за віком – це найкращий вид пенсійного забезпечення, а також наводжу докази, то посмішки щезають… На жаль, ми не можемо бути впевнені у тому, як складеться наше життя. А може, ми раптом захворіємо і нам призначать групу інвалідності. Додам, якщо інвалідність третьої групи настає у віці 23 роки, то людині вже для цього треба мати 1 рік страхового стажу. В іншому разі права на пенсію не буде. Прикро, але – це так.

Є доволі багато випадків, коли гинуть батьки. Оскільки діти залишаються сиротами, їм треба призначити пенсію із втрати годувальника. А для цього у померлого має теж бути необхідний страховий стаж. Нехай Бог береже нас від такого, але ми маємо про це знати і враховувати, думаючи про майбутню пенсію…

Фото, надані Тернопільським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України

Вибір читачів за тиждень

Відео