Орест Сарматський

Понад 5% українців відмовилися від м’яса (Агро-новини)

l09

Під час соціологічного дослідження Зоозахисної організації «Відкриті клітки» та Київського міжнародного інституту соціології 5,2% населення України не споживають м’яса. Про це повідомила прес-служба Зоозахисної організації.

Більшість, хто відмовляється від споживання тваринних продуктів молоді люди віком від 18 до 29 років, крім того у цій віковій категорії більше людей обирають повну відмову від продуктів тваринного походження (веганство), порівняно зі старшим поколінням.

0903
0903

У залежності від регіону, вегетаріанство є більш популярним у західних  та центральних областях України. Серед тих, хто все ж споживає тваринні продукти, більше 3 млн людей свідомо зменшують кількість м'яса в своєму раціоні.

«Дослідження показало, що вже зараз кількість вегетаріанців в Україні досить численна і що надалі цей тренд тільки набиратиме оборотів, особливо серед молоді. Звісно, такі цифри можуть бути обумовлені економічними факторами та змінами на сількогосподарському ринку країни, але ми впевнені, що зростаюча поінформованість про вплив м’ясних продуктів на здоров’я також відіграє важливу роль у відмові людей від м’яса. Ми можемо спостерігати таку здорову та стійку тенденцію в країнах Європи, де за останні роки кількість вегетаріанців стрімко збільшується»,  — зазначила менеджер зв’зків із громадськістю ГО «Відкриті клітки» Дарина Маханьова.

Найбільше дослідження, проведене до цих пір в США, показало, що люди, які споживали велику кількість червоного м'яса, на 26% частіше вмирають від дев'яти основних захворювань (рак, діабет 2 типу, інсульт, інфекції, хвороба Альцгеймера та захворювання нирок, серця, дихальних шляхів та печінки), ніж ті, хто його не споживає.

Основні організації охорони здоров'я, такі як Американський кардіологічний коледж, вже зараз рекомендують рослинну дієту з посиланням на сучасні дослідження, що показують, що рослинний білок є значно кориснішим для серця, ніж тваринний.

Виробництво картоплі майже не зросло

За попередніми даними, у 2017 р. валовий збір картоплі складе 21,9 млн т, що перевищує минулорічний об’єм на 0,5%. Понад 98% урожаю виростили у господарствах населення. Про це повідомляє ГолосUA.

0901
0901

«Відповідно до балансових розрахунків, у 2017 р. на продовольче споживання може бути направлено 6,3 млн т картоплі, що у розрахунку на людину складає близько 148,2 кг при раціональній нормі 124 кг», — зазначають економісти.

На посадковий матеріал під урожай використано 5,3 млн т картоплі, а близько 45% від отриманого урожаю складуть кормові потреби, переробка та втрати.

«Імпорт та експорт картоплі очікується в невеликих об’ємах (до 15 тис. т), не викличе значного впливу на попит та пропозицію на внутрішньому ринку», — повідомили експерти.

Експорт кісточкових збільшився у 8 разів

За даними офіційної статистики, експорт сільськогосподарської продукції за січень-вересень 2017 р. збільшився на 24,3%, порівняно з відповідним періодом 2016 р.,  і становив $13,07 млрд, або 41,7% від загального експорту України. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

0902
0902

«Цікаво відмітити значне зростання експорту окремих товарних позицій порівняно з попереднім роком. Наприклад, бобових овочів, свіжих або охолоджених на суму $20,9 млн, масла вершкового та інших жирів, вироблених з молока — на $64,2 млн, яловичини мороженої — на $34,1 млн. Також експорт абрикос, вишень, персиків, слив збільшився майже в 8,4 рази та становив $6,4 млн», — зазначила зступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

За її словами, найбільш вагомими в структурі експорту стали соняшникова олія — 24,8%, кукурудза — 18%, пшениця та суміш пшениці і жита — 14,45%, соя — 4,84%, ячмінь — 4,6% та насіння ріпаку — 4,6%.

Вибір читачів за тиждень

Відео