Віра Олександрович

Тернопільщина: за що і скільки нині сплачують підприємці?

DSC_0458

Про нове в оподаткуванні бізнесу і застосування законодавства про працю розповіли на семінарі у Тернополі.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області. До речі, семінар відбувся у приміщенні Тернопільської обласної держадміністрації. В ініційованому Департаментом економічного розвитку і торгівлі ОДА заході для працівників Регіонального центру підтримки підприємництва взяв участь заступник начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб і єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Віктор Орнатовський.

Присутні обговорили основні податкові зміни, що стосуються бізнес-середовища нашого краю. Про них, власне, і розповів фахівець фіскальної служби. У своєму виступі Віктор Орнатовський, зокрема, розповів, що оподаткування суб’єктів господарської діяльності фізичних осіб нині здійснюють на загальній і спрощеній системі оподаткування. Суб'єктів господарювання, які застосовують «спрощенку, поділяють на три групи платників єдиного податку.

Цьогоріч ставка податку для І-ї групи встановлюється у відсотках до прожиткового мінімуму, - пояснює він. - Для ІІ-ї – у відсотках до мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а ІІІ-ї групи – у відсотках до доходу. Відповідно, для цієї групи ставки залишаються на рівні 3 і 5% від доходу у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

При оподаткування підприємців, що працюють на загальній системі, за словами Віктора Орнатовського, базою для нарахування податку на доходи фізичних осіб і військового збору є чистий дохід, тобто різниця між отриманим доходом і понесеними витратами.

Важливо і те, що фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, отримали право за власним бажанням включати до витрат амортизаційні відрахування із відповідним веденням окремого обліку таких витрат, - пояснює фахівець. - Якщо підприємець прийме таке рішення, то амортизації підлягатимуть витрати на придбання основних засобів і нематеріальних активів, а також самостійне виготовлення основних засобів. Не підлягатимуть амортизації такі основні засоби подвійного призначення, як земельні ділянки, об’єкти житлової нерухомості, легкові і вантажні автомобілі.

Не підлягатимуть амортизації і повністю включатимуться до складу витрат звітного періоду, за його словами, і витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації і ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

Окрім того, під час заходу особливу увагу та інтерес слухачів викликали питання про особливості оформлення трудових відносин із працівниками, про стан додержання законодавства про працю в області, а також зміну розмірів фінансових санкцій для юридичних і фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю. Про це та інше присутнім розповів начальник відділу із питань додержання законодавства про працю Управління Держпраці у Тернопільській області Ігор Хаварівський.

Фото, надане Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео