Дівчина із Тернопільщини вирішила підкорити світ

Screenshot_2

Київський симфонічний оркестр «Lords of the Sound» за лічені роки з моменту створення завоював справжню славу та популярність не тільки в Україні, а й за її межами. Безкінечні гастролі, виступи в різних куточках світу і дорога, яка веде до нових вершин. Серед цих молодих, талановитих і таких перспективних виконавців опинилась і уродженка Борщева - Мар'яна Слободян - чарівна дівчина, яка розповіла "Звістці" багато цікавого про себе та справу свого життя. 

Мар'яно, дуже приємно, коли уродженці нашого невеликого містечка досягають успіху. Скажіть, будь-ласка, як вдалось потрапити в симфонічний оркестр «Лорди Звуку»?

Для початку, хочу подякувати за Вашу ініціативу та зацікавленість.

Про конкурс в оркестр «Lords of the Sound» я дізналась від своїх колег. Особливо мене зацікавила інформація про музику, яку виконує оркестр, а саме - кінохіти та відомі саундтреки з оскароносних фільмів. З того часу, маю задовлення виконувати цю музику вже другий рік поспіль.

Яке для вас має значення музика?

Музика - це частина мене. Все, що я відчуваю і чим живу - можна виразити через музику. Музика - це мій настрій і мій ріст в глибину. Хоч, вважаю, що говорити треба не про музику, а музикою.

Ви з дитинства займались музикою? І чому саме скрипка стала вашою «вірною музичною подругою» ?

Я займаюся музикою з 6-ти років. Насправді мою долю вирішили за мене - я не хотіла грати на скрипці. Мені подобалось фортепіано. Але я ніколи не шкодувала за такий вибір, бо дуже полюбила скрипку і завдячую цим своїм викладачам.

Що ви можете розповісти про «Lords of the Sound» і як вам взагалі колектив?

Для мене «Лорди» - це велика сім'я, з якою не хочеться розлучатись. Бо найперше, «Лорди звуку» - це люди, друзі, з якими переживаєш усе - від подорожей автобусом, спільні сніданки, обіди, вечері до багатогодинних репетицій та емоційного шквалу на концертах.

На початку 2014 року оркестр був заснований продюсером колективу Андрієм Новаторовим у партнерстві з диригентами Віталієм Саражинським та Віталієм Фізером. Величезне бажання грати музику сучасних композиторів, що творять у сфері кіноіндустрії, а також відсутність на той момент подібного репертуару в інших оркестрів зробили свою справу. Назва колективу, співзвучна з найвідомішою кінотрилогією «The Lord of the Rings» кидало виклик музикантам, пробуджувало почуття відповідальності перед глядачами та одночасно задавало тон майбутнього творчого розвитку. Знайомство із глядачем відбулося 23 квітня 2014 року у Будинку художника. Цей день по праву вважається Днем народження оркестру. За небувало короткий час Лорди Звуку проводять по декілька концертних турів за сезон по містах України та за її межами. Беруть участь у фестивалях, святкуваннях днів міста, сумісних проектах з ведучими артистами країни.

На даний момент репертуар оркестру складається з більш, ніж 250 композицій різних жанрів та напрямків. До звичних програм кінохітів додалася музика для дітей, з комп.ігор, рок-хіти, класика та джазові твори.

Сьогодні виступи оркестру розплановані на кілька місяців наперед. Як вам такий напружений графік?

Цьогорічний графік дуже насичений. Все розпочалося з гастрольного проекту «Viking music», нещодавно завершився сумісний тур з японською піаністкою Кейко Мацуі, який складався з 12 концертів в Україні, Грузії, Азербайджані та країнах Прибалтики. Ну а чекає нас Польша, Чехія, Угорщина та Словаччина з проектом «Oscar Music Awards». Звісно, шалений графік, кожного дня концерт в іншому місті. Але можу сказати, що незважаючи на втому та життя в автобусі, я мріяла про таке цікаве насичене музичне життя.

З ким сьогодні виступають «Лорди» і хто найбільше вам запам'ятався з виконавців?

Оркестр «Лорди звуку» співпрацює з артистами української естради, учасниками проектів «Голос країни», «Х-фактор». Цього року мали можливість співтворити з іноземними виконавцями - італійським тріо «Il Volo» та японською джазовою піаністкою Кейко Мацуі. Коли знайомишся з творчістю інших культур, це не можливо забути - колосальну енергетику виконавців, ділення емоціями на сцені, не потрібно досконало знати іноземну мову, мова, якою спілкуєшся - це музика.

Україна, Польща, Молдова, Чехія. «Лорди» гастроллюють усією Європою і виступають у найкращих залах. Відчуваєте себе зіркою?

Коли виходиш на сцену Краківської філармонії, то хочеш чи не хочеш - відчуваєш себе зіркою. Відчуття значущості місця, де виступаєш, історії, яка з цим місцем пов'язана (наприклад, усвідомлення, що тут творив Фредерік Шопен), звісно, вдячність глядачів, яка виражається через усмішки та гучні оплески - це все провокує відповідати за те, що ти робиш на сцені.

За рідним містом не сумуєте?

Звісно, сумую за домом, завжди хочу туди повертатися, хоч і відчуваю, що життя моє тут, у Києві, де я в цей час живу, навчаюсь, працюю.

Вибір читачів за тиждень

Відео