Орест Сарматський

Професор з Києва відкрив тернопільським гімназистам багато нового (фоторепортаж)

заставка01

Професор, провідний науковий співробітник Інституту фізики НАНУ, доктором фізико-математичних наук Василь Шендеровський поспілкувався із гімназистами Української гімназії  ім. І.Франка.

Отож, відомий вчений, невтомний дослідник забутих імен українців, знаних у світі, але не завжди – в Україні, Василь Шендеровський зустрівся із старшокласниками відомого в області навчального закладу.

Зазначу, що Василь Шендеровський дуже багато робить для популяризації історії української науки. Він – не тільки фізик-теоретик, співавтор трьох монографій з фізики, українсько-англійсько-німецько-російських словників фізичної лексики, радіології, радіаційної безпеки, а й упорядник і редактор 4-х видань про видатного українського вченого, нашого земляка Івана Пулюя, біля 500 наукових та науково-популярних розвідок.

А ще, з ініціативи Василя Шендеровського вперше за 100 років перевидано «Біблію» у перекладах Пантелеймона Куліша, Івана Нечуй-Левицького та Івана Пулюя, переклад Євангелія Пилипа Морачевського.

Київський гість під час щирого спілкування поділився із присутніми своїми роздумами про важливість повернення державі імен її наукової еліти, адже, на переконання професора, національна свідомість утверджується саме через пізнання історичного минулого.

На завершення зустрічі Василь Шендеровський презентував гімназії 3-й та 4-й томи своєї науково-дослідницької праці „Нехай не гасне світ науки”. У них, як і в попередніх двох томах, вчений-дослідник забутих імен знаменитих українців, подає науково-популярні нариси про їхнє життя, наукову та освітянську діяльність, їхній внесок у світову наукову скарбницю.

к06
к06

к01
к01

к02
к02

к03
к03

к04
к04

к05
к05

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео