/ /На Тернопільщині виявили два випадки спалаху африканської чуми свиней

24 Жовтня 2018, Середа


Фоторепортаж
Активісти розпочали реалізацію «Вишневої алеї» на Тернопільщині(фоторепортаж)

Фоторепортаж
На Тернопільщині відкрили «Прозорий офіс» (фоторепортаж)

Що потрібно знати тернополянам, які виїжджають за кордон на роботу

23 Жовтня 2018, Вівторок


Тернополяни мають змогу безкоштовно вивчати англійську

Погода
Тернополяни, одягайтесь тепліше: завтра буде дощ, сніг і сильний вітер

На Тернопільщині  сільська рада отримала земельну ділянку, вартістю 85 тисяч гривень

Фоторепортаж
Послідовниця Марії Примаченко демонструє свої твори у замку на Тернопільщині (фоторепортаж)

Поліцейські знайшли у тернополян згортки із забороненими речовинами

Це цікаво
Понад 100 років тому кременчани замовляли ковбасу з Москви (документ)

Кількість жителів на Тернопільщини маліє

Це цікаво
Тернопіль для американця Шона Хікса став мрією, яка здійснилась

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Що тернополяни втратять через нелегальне працевлаштування?

Відео
Чи вільні від корупційних ризиків тернопільські комунальні підприємства? (відео)

Фоторепортаж
У Кременці відсвяткували поважний ювілей (фоторепортаж)

Анонс
Тимофій Гаврилів привезе у Тернопіль «Червневу зливу»

Фотофакт
У Тернополі їздять пусті тролейбуси (фотофакт)

У Бережанах для опалення використовують паливні брикети

Дефіцит гречки призведе до її подорожчання – прогноз (Агро-новини)

Відео Фоторепортаж
Підземний монастир та наскельні малюнки. Що приховує печера на Львівщині (фото, відео)

Факт шпигування у лісовому масиві зафіксовано на Тернопільщині (фото)

Тернополяни стали бронзовими призерами чемпіонату Європи

У Тернополі збільшили оплату за гарячу воду і тепло

Відео Фоторепортаж
Дискусія: чи можна зробити Тернопіль безпечнішим містом? (фото, відео)

Чоловік погрожував власній матері та дружині розправою

Дерева у горщиках ростуть на Тернопільщині

У Тернополі муніципальна поліція бореться з банерами (фото)

Фотофакт
У Тернополі відремонтували аварійні сходи (фотофакт)

У Збаражі змагалися за звання кращих баскетболістів

Фотофакт
Залили «Сливу» так, що не дійшли до смітника (фотофакт)

Відео
З’явилося відео вечірнього зіткнення маршрутки та автомобіля у Тернополі (відео)

Вже вкотре на Тернопільщині горить сміття

У Тернополі безпритульна жінка годує собак

Анонс
У Тернополі буде шанс поділитись несказаним

На Тернопільщині горіла дача

У Тернополі голосують за «Громадський бюджет»

Смерть під мотоблоком

Відео
У Вишнівці хтось мордує двох собак (відео)

Автозлодія піймали оперативники Тернопільщини

Каналізаційний люк на Тернопільщині «схопив у заручники» автомобіль (фотофакт)

Фоторепортаж
Як тернопільські рятувальники Петросул підкорювали (фоторепортаж)

Анна Зварич: «Християнство – не просто віра, а спосіб життя»

Фоторепортаж
На Тернопільщині школярі за два дні стали успішними (фоторепортаж)

У Тернополі на вулиці Живова буде встановлено спеціальний турнікет

Фотофакт
У Тернополі поблизу «Сільпо» не розминулись маршрутка та автомобіль (фотофакт)

Терміново
Сьогодні двічі у Тернополі відключатимуть світло

Це цікаво
23 жовтня в історії Тернопільщини

На Тернопільщині відбувся тематичний вечір

Відео
Лісники на Тернопільщині відтепер з новою технікою (відео)

Близько 25 тисяч паломників завітали на професійні прощі у Зарваниці

Поліція Тернополя подала короткий звіт про роботу патрульних

22 Жовтня 2018, Понеділок


Погода
Завтра у Тернополі буде дощ

На Тернопільщині виявили два випадки спалаху африканської чуми свиней

Африканську чуму свиней виявили у двох населених пунктах на Тернопільщині: у м. Збараж та с. Бариш Бучацького району. Якщо перший випадок зафіксований у січні, то другий – зовсім недавно, у жовтні, повідомляє dpss-te.gov.ua.

Причиною першого спалаху АЧС була годівля тварин харчовими відходами, які, очевидно, містили збудника хвороби. У причинах другого випадку спершу розглядались версії і боєнських відходів і м’яса диких кабанів, та, скоріше за все, причиною занесення збудника була людина.

– Власниця тварин, де виникло захворювання, повідомила, що у першій декаді вересня у хлів заходив заготівельник і проводив огляд свиней, – розповідає начальник відділу організації протиепізоотичних заходів Головного управління Держпродспоживслужби Володимир Марків. – Із часу відвідин і до перших проявів захворювання (16 жовтня) минуло трохи більше як місяць. Можна стверджувати, що інкубаційний період триває не більше 2-х тижнів і спалах мав би виникнути не пізніше кінця вересня. Звичайно так би могло бути, якби зараження тварин відбулося у той же день. Та, якщо вірус із взуттям був занесений у хлів, чи лише у двір, то невідомо – скільки часу він знаходився у зовнішньому середовищі, поки потрапив в організм тварини. А виживає він, як зазначено вище – близько трьох місяців. Так, що ця версія, у нашому випадку, є найбільш вірогідною, особливо, враховуючи те, що неблагополучні пункти реєструвались і далі реєструються у майже всіх сусідніх областях, які є полем діяльності заготівельників.

Запобігти поширенню вірусу можливо. Це стосується як власників спеціалізованих господарств, так і індивідуальних.

– Враховуючи здатність вірусу виживати та всі механізми його передачі, буду все ж дотримуватись думки, що можна, – продовжує Володимир Марків. –  Спілкуючись з колегами з інших областей, неодноразово доводилось отримувати інформацію, що навіть у випадках, коли відносно неподалік від вогнища інфекції були розташовані спеціалізовані свиногосподарства, але суворе дотримання ними ветеринарно-санітарних правил, забезпечення закритого режиму роботи, регулярне проведення дезінфекцій та обмеження числа осіб і транспорту, яким дозволено перебувати на фермі, створювали надійний заслін для вірусу АЧС і запобігли спалаху хвороби. 

Ці приклади можуть бути повчальними для власників спеціалізованих свиногосподарств області, яким також пропонують не практикувати вигульного утримання свиней, відмовитись від годівлі столовими та боєнськими відходами, навіть за умови піддання їх термічній обробці, забезпечити тваринників двома змінними комплектами спецодягу, які піддавати пранню лише в господарстві, не допускати до роботи на фермі осіб, які утримують вдома свиней і не дозволяти працівникам ферми приносити з дому (на обід) м’ясні продукти. Ці пропозиції стосуються також індивідуальних власників, для яких рекомендують обладнати перед входом до хліва дезкилимки у вигляді дерев’яного квадратного каркасу розміром сторін від 0,5 до 1,0 метра, які слід засипати опилками, а зверху вкрити мішковиною. Такий дезкилимок необхідно регулярно (хоч би двічі в тиждень) заправляти дезрозчином. А використовувати для цього можна такі препарати, як Віроцид, Віркон-С, Біодез-Р та інші, які можна придбати через систему ветеринарних аптек. Така проста конструкція допоможе звести до мінімуму ймовірність занесення інфекцій в приміщення для тварин. Але найкращий спосіб запобігання хворобі – не дозволяти нікому заходити у хлів. Хоч добре розумію, що уникнути цього часто неможливо, бо для багатьох громадян-власників свиней, продаж їх заготівельникові – єдиний і найпростіший спосіб реалізувати тварину та отримати готівку. Проте і тут можна значно знизити ступінь ризику. Звісно, що заготівельник, прибувши до власника, мусить тварину оглянути, провести промірювання і лише тоді поведе мову за ціну. І знову ж таки рекомендую не дозволяти йому заходити у хлів у власному взутті, бо невідомо, де він вже перебував і що може міститись на підошвах. Кращий спосіб запропонувати йому перевзутись, ще до входу на подвір’я, у ваше домашнє взуття і це хоч в якійсь мірі захистить ваших тварин від інфекцій. І не переживайте, якщо він зігнорує вашу пропозицію і поїде далі, бо потенційна небезпека значно вища. Заготівельник живе за рахунок придбаної у вас живності та він нікуди не дінеться. І якщо би всі громадяни-власники тварин це зрозуміли, то не було б в Україні стільки спалахів АЧС і таких непередбачуваних витрат та економічних збитків для держави.

Африканська чума свиней (далі – АЧС) – захворювання, яке останнім часом все частіше на думці не лише спеціалістів ветеринарної медицини, власників свиней, чи представників мас медіа, але й кожного пересічного громадянина – споживача продукції тваринного походження, зокрема – свинини.

Фото з відкритих джерел

110

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора