Віра Олександрович

Олександр Венгринович: «Ми не хочемо воювати. Ми прийшли вас просити» (фото)

Лемки1

Скандал із призначенням нового директора музею «Лемківське село» на Монастирищині міг перерости у бійку між фракціями просто у залі Тернопільської обласної ради.

Але після майже годинної дискусії депутати таки погодилися на призначення Віри Дудар. Головний мотив такого кроку – бажання громади. Про те, що відбувалося на сесії сьогодні, 24 листопада, читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТ.

- Враховуючи, що у залі є представники громади, я ставлю це питання «за основу», - каже голова обласної ради Віктор Овчарук.

Але із першого разу ухвалити це не вдалося. За другим разом теж було замало голосів.

- А що ті люди хочуть? – лунало із залу. – Може, треба їх вислухати?

Лемки2
Лемки2

На розгляд цього питання визначили 20 хвилин. Але позитивного результату таки добитися не вдалося.

- Наша фракція не буде голосувати за це питання ні «в цілому», ні в іншому варіанти, - каже голова фракції «Свободи» Олег Сиротюк. – Ми не можемо допустити, щоб на керівну посаду повернулася людина, яка має шлейф співпраці із регіоналів. Вас, лемків, – тисячі, невже ви не можете серед своїх вибрати гідну людину?

Він сказав, що не приховує свою позицію. А відтак, висунув вимогу – оголосити новий конкурс, аби обрати іншу людину.

- Рекомендую своїй фракції не голосувати за призначення цієї людини, - сказав Михайло Пінь із «Батьківщини». – Я навіть не розумію, що написано на деяких ваших плакатах. Не знаю, хто вам їх писав… Вважаю, що Лемківщина знайде іншого кандидата.

Лемки3
Лемки3

Закулісну боротьбу у цій справі «привідкрив» заступник голови облради Любомир Крупа. Він натякнув, що противники призначення Віри Дудар мають власні інтереси: одна партія, мовляв, хотіла, щоб їхнього представника поставили заступником, а друга – «при кермі» хотіла бачити «свою» людину.

- Якщо громада лемків вирішила, вони беруть відповідальність на себе. Засідання комісії відбувалися за законом. Упродовж двох місяців голова зобов’язаний підписати угоду із переможцем конкурсу, - каже пан Крупа. – А ви не хочете голосувати…

Дехто із депутатів навіть сказав, що йому соромно за те, що відбувається у залі. Але переконати противників не вдалося. Вони таки наполягали на іншому кандидаті.

- Лемків знищували за те, що вони стояли за Україну. Тобто – за національною ознакою, - каже голова обласного товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович. – Ми по крихтах збирали ті експонати. Там ремонти були за наші гроші! Ми самі створили той музей, а тепер ним хочуть інші керувати. Ми не хочемо воювати з вами. Ми прийшли просити. Віра не була у «Партії Регіонів». Вона нікого не звільняла з роботи.

Він натякнув, що проти кандидатури Віри Дудар виступають насамперед керівники Монастириського району. Мовляв, вони хочуть бачити на тій посаді «ручного» керівника.

- Нам ніхто ніколи не забороняв обирати свого директора! А тепер. Чи ми не маємо із ким боротися? – запитує він. – Та регіонали досі сидять у міністерствах, Кабміні. А ви із жінкою воюєте? Ми робимо все, щоб зберегти свою культуру, а ви не хочете нас підтримати… Це буде скандал на міжнародному рівні!

Але депутати все одно наполягали на тому, що музей – комунальний, тому депутати мають право вимагати, аби керівником стала інша людина.

- Питання повинні вирішувати не партії, а професіонали, бо тільки вони зроблять справу так, як треба, - каже народний артист Богдан Іваноньків. – Дайте людям право вирішувати! Ви ж тепер кажете про передачу прав громадам…

Віталій Фидрин запропонував повернутися до голосування за це питання. І сказав, що від цинізму деяких політиків може «з розуму зійти». Після цього уже могло піти до реальної бійки. Заспокоїти депутатів вдалося лише Віктору Овчаруку.

Результат голосування щодо повернення до розгляду цього питання – 35 «за». За основу голоси віддали – 34 депутати. Після цього у залі пролунали овації.

Лемки4
Лемки4

Фото зі сторінки Іванни Склярової у соцмережі Facebook

Вибір читачів за тиждень

Відео