Орест Сарматський

Ціна моркви та буряка зросла вдвічі (Агро-новини)

21

На даний момент українські фермери пропонують коренеплоди в середньому у 2-2,2 рази дорожче, ніж у першій половині листопада 2016 р.

Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Фермери продають моркву по 3,5-4 грн/кг (€0,11-0,13/кг). Минулого року ціни на цю продукцію стартували від 1,5 грн/кг.

Буряк поступає в продаж по 2,5-3,5 грн/кг (€0,9-0,11/кг), тоді як минулого року буряк коштував не більше 2 грн/кг.

2701
2701

Таку різницю цін експерти галузі пояснюють з різким скороченням виробництва коренеплодів в країні.

Шкідники масово заселяють посіви озимих культур

У посівах озимих зернових виявлено шкідників та хвороби, що можуть вплинути на стан та розвиток культур. Про це повідомила прес-служба Держпродспоживслужби.

У посівах озимих зернових культур 15% рослин уражено борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями. У Львіській, Луганській, Миколаївській областях на посівах озимого ячменю гельмінтоспоріозом охоплено 5% рослин, в Івано-Франківській ринхоспоріозом уражено 3% рослин.

Переважно в лісостепових та поліських областях 18% озимого ріпаку хворіє на пероноспороз, фомоз, альтернаріоз, білу плямистість та інші хвороби. Осередково в посівах культури відмічали слабку шкідливу діяльність капустяної попелиці, хрестоцвітих блішок, несправжніх гусениць ріпакового пильщика та гусениць озимої совки.

2702
2702

На посівах озимих зернових та ріпаку відмічається активне розселення мишоподібних гризунів, які продовжують мігрувати з лісосмуг, узбіч доріг, неорних земель та багаторічних трав у пошуках корму. На 1 га нараховується до п’яти жилих колоній.

Рослини можуть попереджати фермерів про посуху

Художня модель смужки чорнила з крихітними електропровідними вуглецевими нанотрубками в лаурилсульфаті натрію, нанесена на поверхню листя.

У нормальних умовах рух води між корінням і листям здійснюється завдяки транспірації. При цьому на забезпечення метаболічних потреб рослини йде менше одного відсотка вологи, що надходить із грунту, у той час як більша її частина випаровується через крихітні пори на поверхні листя. У будь-якому випадку рослини прагнуть зберегти рідину всередині й закривають пори. Саме на цей ефект звернули увагу професор Майкл Страно (Michael Strano) і його колеги. Про це йдеться на сайті news.mit.edu.

Щоб стежити за відкриттям і закриттям пор, вчені використовували досить незвичайний підхід. Вони створили особливе чорнило, розчинивши крихітні електропровідні вуглецеві нанотрубки в лаурилсульфаті натрію. Потім найтонші смужки суміші нанесли прямо на листя рослини спатифиллум, перетворивши їх в аналог мікросхеми. Поки пори закриті, смужки не втрачають своєї цілісності й по ланцюгу тече струм, який можна виміряти за допомогою компактного пристрою. Коли ж пори відкриваються, ланцюг розмикається і струм пропадає.

Команда Страно відстежувала відкриття й закриття пор на листі рослин у нормальних умовах і при нестачі вологи. Вчені помітили, що при відсутності негативних факторів пори відкривалися протягом семи хвилин після включення світла й закривалися через 53 хв після настання темряви.

2703
2703

Але під час посухи рослини не поспішали «прокидатися», і пори відкривалися лише через 25 хв. Час закриття пор змінився не так суттєво — на сім хвилин.

Автори роботи вважають, що на даний момент ефективність розробленого ними методу цілком доведена.

А в найближчому майбутньому Страно і його колеги планують знайти оптимальний спосіб нанесення провідного матеріалу на поверхню листків. На їх думку, найбільш перспективним варіантом є розміщення на рослинах особливих наклейок, над створенням яких необхідно ще чимало попрацювати.

Вибір читачів за тиждень

Відео