Оксана Бучко

Тернополяни з Нового року матимуть безкоштовні медикаменти для вагітних і тих, хто в депресії

1-252

«Доступні ліки» у 2018 році надаватимуть ще трьом категоріям пацієнтів. У список отримувачів безкоштовних ліків потрапляють вагітні; ті, хто мають депресію; а також пацієнти із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, повідомляє МОЗ.

Такі категорії для отримання медикаментів обрали з урахування серйозності наслідків захворювань. За даними Центру медичної статистики МОЗ, кожен 6 українець страждає на захворювання органів травлення. Понад 850 тисяч громадян у 2016 році мали виразку шлунку або 12-ти палої кишки. За результатами дослідження експертів Міжнародного медичного корпусу, 4 з 10 основних причин інвалідності у світі спричинені розладами психічного здоров’я. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою – з середнім. Дані Центру медичної статистики МОЗ свідчать про те, що кожна 4 вагітна жінка страждає на анемію. У 2016 році понад 98 тисячам майбутніх матерів було діагностовано цю патологію.

Тож МОЗ планує забезпечити хворих по 3 нових нозологій 9 МНН: для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі. За попередніми підрахунками спеціалістів, така програма обійдеться бюджету близько 300 мільйонів гривень.

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки» діє з квітня 2017 року. Уже цього року люди безкоштовно чи з незначною доплатою отримують препарати від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. За даними МОЗ, залежно від регіону «Доступні ліки» щомісяця отримують від 100 до 200 тисяч пацієнтів у понад 6,6 тисячах аптек.

У Тернополі «доступні ліки» можна придбати у 7-ми мережах аптек:

- Тернопільська обласна комунальна міжлікарняна аптека №126;

- Тернопільське обласне виробничо-торгове об’єднання;

- «Сімейний лікар»;

- Тернопільська обласна аптека №78;

- «Доброго дня»;

- «Перша соціальна аптека»;

- «Перша соціальна аптека»;

- аптека «Рецептика»

фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео