Орест Сарматський

Вигідний бізнес: де «доять» чорну ікру тоннами? (Агро-новини)

k30

Фермери Максим Мостовий та Сергій Мішков ще 17 років тому вклали у рибу 30 тисяч доларів. Зараз ж вони “видоюють” з неї ікру за 100 доларів США за 100 грамів, пише “Агро-Центр”.

2801
2801

Ферма розташована на Київщині. Рибу тут не вбивають, а роблять їй УЗД. Потім з неї “видоюють” ікру, тож риба знову може вагітніти. Осетри живуть до 100 років, а ікру починають давати на 7-10 році життя. Зараз на фермі живе 50 тисяч рибин. За рік вдається зібрати до однієї тонни чорної ікри. Компанія OSETR вже імпортує ікру до країн ЄС. У вересні перша партія ікри відправилася до Америки. Київські бізнесмени на рівних конкурують з російськими виробниками чорної ікри.

У перспективі фермери планують вирощувати осетрів-альбіносів. Ці риби дають рідкісну ікру з золотавим відблиском.

Експорт ВРХ з України побив рекорд

Останнім часом експорт худоби пішов доволі активно. Важливо те, що він не думає сповільнюватись, і, навпаки, прискорюється. За десять місяців поточного року вивезено вже близько 68 тис. голів ВРХ, тоді як за весь минулий рік — 51 тис. голів, причому то був рекорд. Про це повідомив національний консультант ФАО, експерт сільськогосподарських ринків Андрій Панкратов.

«Якщо перерахувати експорт худоби в еквівалент м’яса, то з урахуванням субпродуктів в поточному році такий еквівалентний експорт може перевищити 14 тис. т», — ідеться в повідомленні експерта.

2802
2802

За його словами, прогноз експорту безпосередньо яловичини на цей рік складає 52 тис. т (у забійній вазі). Тобто експорт «м’яса» у живому вигляді становить 21% від його сукупного з яловичиною експорту. В 2016 р. ця частка була на рівні 18%, в 2014-2015 рр. — 13%. Тобто з повним правом можна казати, що триває заміщення експорту яловичини експортом живої ВРХ.

Експорт живої ВРХ, наприклад, в Єгипет розпочався ще в 2014 р., в 2016 р. додався Ліван, були поставки в Лівію, Ірак, Сирію. В поточному році найбільші поставки йшли, окрім Азербайджану, в Лівію, Йорданію, Єгипет, Ірак.

На окупованих територіях відбирають урожай

На території ОРДО урожай, вирощений без дозволу терористів, конфісковуватимуть. Про це повідомляє УНІАН.

Голова терористів «ДНР» Олександр Захарченко наказав вилучати у населення весь вирощений урожай сільгоспрослин, овочів, фруктів, винограду тощо.

«Врожай сільськогосподарських рослин та плодів кущів, виноградників та дерев, вирощений на самовільно зайнятих земельних ділянках державної та муніципальної форм власності, є власністю «ДНР», — ідеться в тексті «наказу».

2803
2803

Так званому «Міністерству доходів та зборів ДНР» надається право безперешкодного доступу до місць зберігання чи вирощування урожаю, а також на його вилучення.

У разі самовільного розпоряджання урожаєм, «порушники» повинні будуть сплати суму, рівнозначну вартості такого урожаю.

Вибір читачів за тиждень

Відео