30 листопада в історії Тернопільщини

30

Цього дня народилися:

Дубас Микола (псевд. і крипт. — Микола Грабковецький, Микола Ланець, М. Д.; 1932, с. Метенів, Зборівського району) — український письменник, публіцист, громадський діяч. Член Національної спілки письменників України (1998).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Стахів Матвій (1895, с. Нище, Зборівського району — 2.06.1978, Сан-Дієго, США) — український правник, історик і суспільно-політичний діяч. Чоловік Франки Стахів, батько Ярослава Стахіва.

Цей день в історії Тернопілля:

1789 року - рішенням уряду Австрії закрито костел Преображення Господнього та монастир домініканців у Бучачі. Костел купив дідич Медведівців п. Станіслав Пєньчиковський, за його наказом був розібраний у 1808 р., матеріал був використаний для побудови церкви та садиби в селі.

1886 року – у с. Новосілка, нині Бучацького району Тернопільської області помер український піаніст, письменник, композитор, музичний критик, громадсько-політичний діяч. Батько Дениса Леонтовича – Леонтович Теодор.

1896 року – помер поет, публіцист, журналіст, депутат австрійського парламенту та Галицького сейму Олександр Борковський-Дунін, уродженець с. Городок, нині Заліщицького району

1913 року - почалися роботи з прокладання залізничного шляху Шепетівка - Ізяслав - Ланівці та Ярмолинці - Гусятин (ці магістралі стали до ладу в 1915 та 1916 роках).

За період з 1 по 30 листопада 1930 р. «втихомиренням» було охоплено 121 село Тернопільського воєводства. Надзвичайно жорстоко пацифікацію проводили в Збаразькому, Бережанському, Тернопільському, Підгаєцькому, Зборівському повітах.

1944 року – загинув кулеметник УПА, боєць сотні «Буйних» куреню «Холодноярці» (Військова округа «Лисоня», УПА-Захід), уродженець Великої Березовиці Степан Підгайний. У боях з більшовиками проявив надзвичайну мужність та відвагу. Був убитий більшовиками в селі Буцнева Микулинецького району.

1959 року – в Казані (Росія) помер доктор медицини, в’язень більшовицьких таборів, уродженець Чортківщини Микола Сисак.

1975 року – в Нью-Йорку помер педагог, доктор філософії, літературознавець, перекладач Михайло Климентійович Соневицький, уродженець с. Гадинківці, нині Гусятинського району.

1983 року – в Афганістані загинув уродженець с. Залісці Збаразького району Анатолій Бабак. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

2010 року – повноваження голови Львівської обласної ради передав своєму наступнику Олегу Панькевичу уродженець с.Кам'янки Підволочиського району Мирослав Сеник.

2015 року – після 5-ти місяців лікування від менінгіту помер Приведа Петро Васильович — військовик добровольчого батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль». Народився 26 липня 1994 у с. Залуччя Козівського району. Відбув три ротації в батальйоні. 22 червня 2015 Петро приїхав додому у відпустку і потрапив у аварію. У вересні Петро вийшов з коми, його знову прооперували, втім його стан значно погіршився.

16 вересня 2010 року вийшов наказ міністра оборони України Михайла Єжеля N490, згідно з яким 30 листопада святкуватимуть «День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України».

Рішення про встановлення цього професійного свята було прийнято враховуючи важливе значення радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України та з метою підтримання престижу військової служби у військових частинах і підрозділах цього роду військ.

Радіотехнічні війська Повітряних Сил Збройних Сил України є основним джерелом інформації про повітряну обстановку і призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряних об’єктів та оповіщення військ.

129120353524
129120353524

Міжнародний день «Міста за життя» відзначається 30 листопада на честь першого скасування смертної кари у європейській державі. 30 листопада 1786 року указом Петра Леопольда Йосипа Габсбурга смертну кару було скасовано у Великому герцоґстві Тосканському. У цей день міста-учасники акції підсвічують визначний пам'ятник чи відому будівлю. Завдяки різнобарвному освітленню пам'ятки символічно «оживають». У такий спосіб міста-учасники акції закликають до скасування смертної кари в усьому світі та демонструють свою любов до життя.

mista-za-jyttja
mista-za-jyttja

Сьогодні – Міжнародний день захисту інформації.

Цей день відзначається 30 листопада з 1988 року. Саме цього року була зафіксована перша масова комп'ютерна епідемія, після якої фахівці почали замислюватись про комплексний підхід до забезпечення інформаційної безпеки.

Масова атака вірусу «хробака» отримала назву за іменем свого творця — Морріса. Тоді були заражені 6000 вузлів мережі ARPANET — попередниці Інтернету, що завдало збитків у 96 мільйонів доларів.

Автора вірусу навряд чи б знайшли, проте зізнатися у скоєному аспіранта Корнельського університету Роберта Морріса змусив його батько, комп'ютерний експерт Агентства національної безпеки. Враховуючи пом'якшуючі обставини, Морріса засудили до трьох років в'язниці умовно, чотирьомстам годинам громадських робіт і до штрафу в 10 500 доларів.

У 1988 році американська асоціація комп'ютерного обладнання оголосила 30 листопада міжнародним днем захисту інформації (Computer Security Day). Відтоді в цей проводяться міжнародні конференції із захисту інформації, що супроводжуються масою цікавих заходів.

Пам'ятайте, що ваша безпека в інтернеті залежіть тільки від вас. Не забувайте оновлювати антивірусні програми, використовувати міжмережеві екрани (Firewall) і тяжковизначні паролі, які в жодному разі не розголошуйте. Також будьте особливо пильні при роботі на комп'ютерах загального користування.

1_2360
1_2360

А ще сьогодні – День домашніх тварин.

Офіційно День домашніх тварин в Україні не відзначається. Але це не привід не святкувати це добре й домашнє свято. Як сказав Антуан де Сент-Екзюпері, «ти у відповіді за тих, кого приручив». Пам’ятайте про це. І обов’язково почастуєте в цей день своїх вихованців чим-небудь смачненьким.

121216_pets_01
121216_pets_01

У дохристиянські часи 30 листопада наші пращури відзначали свято Калити. Ці дні вважалися найкоротшими перед зимовим Сонцестоянням, а калита – пісний корж, якраз і була символом сонця. Її прив'язували до сволока і парубки, проїжджаючи на коцюбі під калитою, повинні були її відкусити, при цьому їх намагалися розсмішити і не дати вкусити коржа. Зрозуміло, зменшення калити символізувало зменшення світлового дня. Також проти ночі 1-го грудня молодь ходила до річок слухати Воду: тиха воді віщувала добру теплу зиму, бурхлива – холоди, буревії, й завірюхи.

sv_a_2
sv_a_2

А ще - в світі сьогодні відзначають Міжнародний день спідниці.

spidnytsi
spidnytsi

Іменини сьогодні святкують Григорії, Никони, Лазари і Михайли.

Вибір читачів за тиждень

Відео