Корисні поради про життя від тернопільського психолога

30112017-01

Уже з середини ХХІ століття з людьми буде відбуватися безперервне “обана”, кажуть науковці. Іншими словами – ситуації стресу. Наприклад, коли на роботі дізнається, що такої сфери діяльності більше немає, або її, наприклад, замінили роботи. Чи відбулися певні політичні зміни – і вашої країни не існує. Подібні події вже переживали на початку 90-х, коли Україна стала незалежною і всі повинні було швидко пристосуватися до нових умов. Складною є і теперішня війна на території нашої держави. Ситуація «обана» може бути прикріплена до будь-якого місця в світі. Не можна сказати: «Я виїду до Нової Зеландії, де ніколи такого не буде». Буде де завгодно.

Які ж “навики майбутнього” нам треба освоювати уже сьогодні? Про це ми поговорили з кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри психології Тернопільського національного технічного університету Інною Моначин.

– Пані Інно, уже нині загальна кількість змін у світі – технологічних, політичних, соціальних – така велика, що дехто вважає, що світ сходить з розуму.

– Сьогодні дуже популярним є термін VUCA-світ. Це абревіатура з англійських слів volatility (нестабільність), uncertainty (невизначеність), complexity (складність) і ambiguity (неоднозначність). Іншими словами – це мінливий, непередбачуваний світ.

Вперше концепцію VUCA почали використовувати американці у збройних силах. Зокрема, полковник Стефан Гаррос, доктор поведінкових наук. Перед ним стояло завдання – передбачити, як слід діяти, коли бойова обстановка постійно змінюється. Тоді він і запропонував концепцію VUCA, яка дуже добре описувала ситуацію. Українською ми можемо це назвати ефектом “обана”, пише nday.te.ua.

– Тож якою повинна бути людина, щоб у періоди змін почуватися комфортно й досягати успіху?

– Зміни, що відбуваються в суспільстві, вимагають здібності адаптуватися до них. Людина має знаходити своє місце і спрямовувати ці зміни в потрібне для себе русло. Водночас, сьогодні зрозуміти, до чого саме готуватися, ми просто не зможемо. А це означає, що потрібно виробляти в собі загальне вміння гнучко реагувати на виклики в світі.

Найбільш адаптивними до vuca-світу будуть ті, хто розуміє, що може надіятись лише на себе. У них добра фізична підготовка, емоційна стійкість, наполегливість і готовність діяти. До vuca-світу звикають люди з підприємницькими якостями – які можуть в умовах невизначеності приймати рішення, діяти й бачити можливості, а не лише загрози.

Відповідно, потрібно виробити таку якість, як здатність реагувати на невизначеність і складні ситуації позитивно. Типу: “О, знову щось нове і що ми з цим можемо зробити?” Така реакція притаманна дітям, котрі все сприймають за допомогою дослідницької поведінки. Батькам і вчителям потрібно створювати такі програми, такі ситуації, в яких кожна дитина не втрачатиме можливість активно діяти, споглядати, і тим самим зможе справлятися з труднощами.

– Але як переконати себе, що хаос і невизначеність – це не просто напасть, а шанс для позитивних змін і пробудження?

– Бо так і є. Лише необхідно виробляти в собі навички, які необхідні для сучасних людей та сучасного VUCA-світу. З них десять основних заслуговують на увагу.

Самоорганізація – одна з найбільш затребуваних. Простими словами – це вміння організувати свій день. Дотримання балансу між роботою та особистим життям, захопленнями і турботою про здоров’я мають значний вплив на успіх.

Іноземна мова. Кажуть: скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина. Знання англійської – вікно до глобалізації. А друга іноземна мова може бути і професією, і додатковою перевагою на ринку праці.

Фінансова грамотність – сукупність знань і навиків у сфері фінансової поведінки людини. Хто вміє вправлятися зі ста гривнями, той зможе й розпоряджатися і мільйонами.

Творче мислення – це прагнення до інтелектуальної новизни у вирішенні завдання, здатність бачити ситуацію під новим кутом зору і продукувати ідеї.

Базові знання з ІТ. Необхідність у таких фахівцях сьогодні дуже висока, тому необхідно постійно поглиблювати знання у цій галузі.

Проактивність. Ми несемо відповідальність за власні рішення і дії. Вміння відстоювати свою думку і брати на себе відповідальність, доводити справу до кінця і розуміти свої прагнення, уміння, заявляти про свої бажання – необхідні навички сучасної людини.

Взаємодія і співпраця. Велике мистецтво – працювати в команді. Команда може зробити те, що не під силу одній людині.

Презентація ідей, нові знання. Щоб отримати бажане, не можна сидіти і чекати, що хтось зверне увагу на твій талант. Необхідно розвивати навички самопрезентації. Просувати себе і використовувати для цього будь-яку можливість. Отримувати нові знання і навички сьогодні повинна кожна людина незалежно від віку. Саме в цьому полягає суть інвестицій у людський капітал – частину вільного часу необхідно вкладати у своє навчання, бо можна застрягти в минулому.

Комунікація. Левова частка ефективного розвитку бізнесу залежить від вміння встановлювати контакти, доносити думки до співрозмовника, слухати і чути.

Відповідальність і адаптивність. Сучасний світ вимагає особистісної відповідальності, гнучкості в різних ситуаціях. Це ще одна необхідна сьогодні навичка.

– Уявімо: якщо навіть така успішна людина, приміром, втратила улюблену роботу…

– Думайте про це як про шанс. Сьогодні все частіше ми чуємо про продовження життя людини. Людство постійно збільшує тривалість життя. І коли ми знайомимося з науковими дослідженнями в генній інженерії, то розуміємо, що в скорому майбутньому вік 120 років буде звичною нормою. І тому людина зможе змінювати до 5 сфер діяльності протягом життя. Важливо сприймати це як норму, а не трагедію. Вчитися на помилках і постійно шукати нові шляхи, які допоможуть стати кращими в тому, що ми робимо і любимо робити. Тож давайте собі можливість вільно творити, щоб, врешті, досягати очікуваних результатів.

Вибір читачів за тиждень

Відео