Орест Сарматський

Скільки у листопаді аграрії отримали бюджетної дотації? (Агро-новини)

груд04

У листопаді аграрії отримали бюджетну дотацію у розмірі 635 млн грн, що на 157,4 млн більше ніж у попередньому місяці. Загалом, сума виплат, отриманих у 2017 р., склала 3 427,6 млн грн, що складає 85% від передбачених за цією програмою у поточному році 4 млрд грн.

Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

0401
0401

За вересень Державна казначейська служба України перерахувала з небюджетного рахунку Мінагрополітики 1053 агровиробникам 635 млн грн. Залишок у 95,7 тис. грн перенесено на наступний місяць.

Нагадаємо, у лютому загальна сума дотацій становила 79,8 млн грн, у березні — 241,8 млн грн, у квітні — 473,4 млн грн, у травні — 528,9 млн грн, у червні — 590,7 млн грн, у липні — 400,3 млн грн, серпні — 477,6 млн грн.

Експорт грибів з України зріс у 50 разів

Експорт свіжих шампіньйонів з України за 9 місяців 2017 р. склав 279 т, що у 50 разів більше ніж за аналогічний період минулого року (5 т). За весь минулий рік Україна експортувала 40 т шампіньйонів. Експорт становив близько 1%  об’єму виробництва грибів. Про це свідчать дані Національного грибного агентства «УМДІС».

Імпортували українські гриби Молдова (79%), Білорусь (20%) і Румунія, Ізраїль та Кувейт. У три останні країні здійснилося по одній поставці продукції.

0402
0402

Експорту грибів заважують такі фактори:

* Складність формування великих партій;

* Нерівномірна якість та невеликий строк зберігання;

* Пасивність виробників.

Для створення сімейних ферм треба вдосконалити податкове законодавство

Створення сімейних фермерських господарств (СФГ) є можливим лише за умов створення сприятливого середовища для їх функціонування, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»,к.е.н. Леонід Тулуш.

Читати по темі:10 кроків до створення сімейної ферми

На його думку, сподіватись на розвиток сімейних фермерських господарств у формі фізичних осіб-підприємців (ФОП) без удосконалення діючого податково-бюджетного законодавства не варто.

0403
0403

З огляду на це, постає нагальна потреба в удосконаленні норм податково-бюджетного законодавства в частині регулювання діяльності високотоварних господарств населення — для забезпечення позитивних для суспільства зрушень у сфері аграрного мікробізнесу та поступового виведення його з тіні, зауважив експерт.

«Для членів окремих господарств населення сільгоспдіяльність є основною, а частка реалізації виробленої ними продукції — досить високою. З огляду на це, виникає необхідність «узаконення» діяльності високотоварних господарств населення, для яких виробництво та продаж сільгосппродукції є основним видом економічної активності», — вважає Леонід Тулуш.

Вибір читачів за тиждень

Відео