Оксана Бучко

Тернополяни отримуватимуть більші соціальні виплати вже цього місяця

55073-650x400

В Україні з 1 грудня 2017 року підвищили прожитковий мінімум до 1700 гривень на одну особу на місяць, відповідно зросли і всі соціальні допомоги тернополянам, які до нього прив’язані.

Для основних соціальних і демографічних груп населення з 1 грудня прожитковий мінімум буде такий:

для дітей віком до 6 років – 1492 гривень, дітей віком від 6 до 18 років – 1860 гривень, працездатних осіб – 1762 гривень, осіб, які втратили працездатність – 1373 гривень.

Відповідно до нових розмірів прожиткового мінімуму, нараховуватимуть і нові суми соціальних допомог.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами

Цю допомогу надають у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, зарплати, допомоги з безробіття тощо) на місяць, але вона не може бути меншою ніж 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи. Тобто, з 1 грудня 2017 року вона не може бути меншою, ніж 440,5 гривень (була 421 гривень).

Право на цю допомогу мають усі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Допомога при народженні дитини

Ця державна допомога наразі залишається без змін і становить  41280 гривень (10320 гривень – одноразова виплата і 860 гривень – щомісяця протягом 3 років).

Допомога одиноким матерям

Її надають у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

З грудня для дітей до 6 років максимальний розмір допомоги становитиме 1492 гривень (був 1426 гривень), від 6 до 18 років – 1860 гривень (був 1777 гривень), від 18 до 23 років (якщо навчаються на стаціонарі) – 1762 гривень (був 1684 гривень).

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Сума допомоги залежить від віку дитини.

Для дітей до 6 років вона надається як різниця між 2984 гривень та середньомісячним розміром аліментів, допомог та пенсій за попередні шість місяців, які призначені дитині.

Від 6 до 18 років: як різниця між 3720 гривень та середньомісячним розміром аліментів та пенсій за попередні шість місяців, які призначені дитині.

Якщо дітям, над якими встановлено опіку чи піклування, аліменти (за відсутності осіб, що за законом зобов’язані їх утримувати), пенсія, стипендія, державна допомога за попередні шість календарних місяців не нараховувалися, дана допомога призначається у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

А також тим, батьки яких не мають можливості утримувати дитину, або їхнє місце проживання невідоме.

Її надають у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Максимальний розмір допомоги для дітей до 6 років становить  746 гривень (був 713 гривень), від 6 до 18 років – 930 гривень  (був 888,5 гривень).

Державна соціальна допомога на дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування

Її надають у розмірі двох прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах, за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I - IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, до закінчення відповідних навчальних закладів розмір соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для працездатної особи.

У разі коли дитині виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія чи державна допомога, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром зазначених виплат за попередній повний місяць на момент влаштування дитини у дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім'ю (крім державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам).

З грудня для дітей до 6 років максимальний розмір допомоги становитиме 2984 гривень (був 2852 гривень), від 6 до 18 років – 3720 гривень (був 3554 гривень), від 18 до 23 років (якщо навчаються на стаціонарі) – 3524 гривень (був 3368 гривень).

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям

Розмір цієї державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, але цей розмір не може бути більший, ніж 75% прожиткового мінімуму для сім'ї.

Тож з 1 грудня розміри прожиткових мінімумів такі:

для працездатних осіб - 370,02 гривень,

для осіб, що втратили працездатність, та інвалідів – 1373 гривень,

для дітей віком до 6 років - 1268,20 гривень,

для дітей віком від 6 до 18 років -1581,00 гривень,

для дітей віком від 18 до 23 років (за умови навчання) - 1497,7 гривень.

Щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу

Розмір даної допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім'ї та середньомісячним сукупним доходом сім'ї за попередні шість місяців, але не може бути більший ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць.

Ця допомога надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає з інвалідом.

З 1 грудня максимальний розмір цієї допомоги становить 1700 гривень (був 1624 гривень).

Вибір читачів за тиждень

Відео