Військових Тернопільщини хочуть посадити на кефірну дієту?

харчування військових

Міноборони пропонує замінити м’ясо на кефір в пайках військовослужбовців, враховуючи бійців АТО, – повідомляють «Наші гроші». А саме Міністерство оборони хоче внести зміни до норм затвердження продуктів харчування військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань.

Проект постанови Міністерство внесло на розгляд урядового комітету. При узгодженні позицій жодне міністерство не висунуло зауважень до ініціатив Міноборони. Експерти ж запропонували урядовому комітету повернути проект на доопрацювання у Міноборони.

- В проекті постанови Міноборони пропонує дозволити йому, МВС та СБУ проводити заміну одних продуктів іншими у межах вартості норм харчування та харчової цінності продуктів. Дію постанови планують розповсюдити на військових, які беруть участь в міжнародних навчаннях, в тому числі під час інструктажу іноземних спеціалістів, а також у пунктах постійної дислокації, в навчальних центрах, на полігонах та на території проведення антитерористичної операції, – пишуть «Наші гроші».

У висновку урядових експертів за підписом директора Департаменту з питань безпеки Павла Пригунова, зазначають, що в розділ №1 урядової постанови №426 від 29 березня 2002 року, який Міноборони хоче розповсюдити на ЗСУ, «спеціальна заміна» призначена для екіпажів суден та кораблів, які несуть службу за межами України, а також для екіпажів підводних човнів. Ці норми розроблені з урахуванням специфіки військово-морського флоту. Згадана спеціальна заміна передбачає заміну м’яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на «молоко сухе, суху простоквашу та кисломолочні продукти» у співвідношення 1:0,7. Але не передбачена нормами, що діють в ЗСУ. Експерти вказують, що застосування такої заміни може підірвати моральний дух в армії та створити соціальну напругу серед особового складу, особливо в зоні проведення АТО, та вплинути на калорійність харчування. Також експерти вважають, що «деякі положення проекту недостатні для розуміння та неясно викладені, допускають подвійне прочитання».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео