Ударив дружину чи не дав грошей? Сядеш у в’язницю

домашнє насилля

Відтепер тернополянам слід двічі подумати не лише про те, чи варто піднімати руку на дружину, а й чи наполягати на фізичній близькості, коли вона проти та шкодувати грошей. Сьогодні Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за домашнє насильство і примус до шлюбу. За відповідний законопроект у другому читанні і в цілому проголосував 241 народний депутат. У документі йдеться не лише про побої.

«Ухваленим законом до Кримінального кодексу вводяться стаття про домашнє насильство. У статті дається визначення «домашнє насильство» – умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство по відношенню до нинішнього або колишнього чоловіка чи дружини або іншого родича, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілого. Покарання – 150-240 годин громадських робіт, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 5 років  або позбавлення волі до 2 років» – повідомляє «Громадське» із посиланням на Верховну Раду.

З’явилися й уточнення у Кримінальному кодексі й щодо сексуального насильства. Обтяжувальною обставиною вважається вчинення злочину у присутності малолітнього, злочин щодо психічно хворого, а також стосовно колишнього чоловіка чи дружини.

За примус до шлюбу також передбачається кримінальна відповідальність у вигляді арешту до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі до 3 років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео