Оксана Бучко

За тернополянами спостерігала прихована камера (фото)

IMG_1444

Про паралельний та прихований світ мережі Інтернет, методи шифрування інформації, використані у фільмі «Код да Вінчі», розпізнавання маніпулятора та способи виявлення прихованої камери дізнались у Тернопільському технічному університеті. Студенти та викладачі кафедри кібербезпеки організували 30 листопада для старшокласників, студентів коледжів, першокурсників ІТ-спеціальностей, учнів МАНУ Hack-Evening-2017, повідомили у прес-службі ТНТУ.

Так, доцент кафедри економічної кібернетики Олена Кареліна розповіла про паралельний та прихований світ мережі Інтернет, зокрема про Darknet. Даркнет – це мережа, що побудована на базі наявної мережі, доступ до якої потребує використання спеціального програмного забезпечення, налаштування та авторизації. Особливістю мережі Даркнет є те, що вона гарантує приватність та анонімність користувачів, а також не відслідковує історію запитів. Присутні також познайомились з системою Onion Router, яка гарантує анонімність не лише користувачів, але й сервісів.

У захоплюючу подорож історичними методами криптографії запросила гостей заходу завідувач кафедри кібербезпеки Наталія Загородна. Студенти та школярі мали можливість проаналізувати методи шифрування інформації, використані у фільмі «Код да Вінчі», спробувати себе в  ролі криптографів. ключів.

Також учасники вечора визначали типи маніпуляторів та свій тип особистості разом з представником кафедри психології у виробничій сфері Інною  Мочанин.

Справжньою родзинкою заходу стала доповідь завідувача кафедри фізики Юрія Скоренького на тему «Посміхніться! Вас знімає прихована камера!». Фахівець з фізики та систем технічного захисту інформації розповів присутнім, як знання оптичних явищ та спеціальний недорогий пристрій можуть допомогти виявити приховану камеру. І наостанок приховану камеру знайшли серед речей приміщення, де проводився захід - в оці ведмедика Михасика. Тому Юрій Скоренький порадив, на випадок, якщо за нами спостерігають, принаймні посміхатись.

IMG_1472
IMG_1472

IMG_1510
IMG_1510

IMG_1515
IMG_1515

IMG_1548
IMG_1548

IMG_1448
IMG_1448

Фото ТНТУ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео