Оксана Бучко

Ціни до Нового року: що і як подорожчає в Тернополі

0_1cae90_5650e37b_orig-e1488561478954

Продовжать дорожчати яйця, м'ясо і молоко, а вартість овочів злетить вдвічі.

Передноворічне подорожчання основних продуктів харчування – в самому розпалі. За даними Держслужби статистики, останніми місяцями ціна на багато популярних продуктів зросла на 20-25% і більше, а яйця подорожчали майже вдвічі. Водночас подешевшали, наприклад, цукор, борщовий набір і гречка. Де і які продукти дешевше по Україні (див. інфографіку) і якими будуть ціни до кінця року – дізналася «Сегодня».

___10.17_01

Регіони

Як видно з інфографіки, за два літніх і два осінніх місяці проявилися два тренди – подорожчання м'ясо-молочної продукції, в тому числі яєць, і здешевлення овочів і бакалії, крім борошна, яке незначно подорожчало. Вражає майже дворазове зниження цін на борщовий набір і картоплю.

За кількістю позицій найдорожчих продуктів лідирує Донецька область, де найвищі ціни на картоплю, овочі, борошно, гречану крупу. Найдорожче м'ясо і ковбаса – в Чернівецькій області, що займає одне з останніх місць за рівнем зарплат. Там м'ясо подорожчало за 4 минулих місяці більше, ніж в будь-якому іншому регіоні країни – на 23%, або на 22 грн/кг. З регіонів в Запорізькій області тепер найдорожча варена ковбаса – майже по 87 грн/кг (+25%, або 17 грн), дорожче варенка варто тільки в Києві – 88 грн/кг.

Найбільший набір дешевих продуктів – на Хмельниччині, це яйця, картопля, цукор, хоча ціни на ці продукти там найнижче на 30-50 коп. /кг порівняно з іншими областями. Київ може похвалитися найдешевшою гречкою – всього по 18,17 грн/кг (-5,97 грн / кг або на 33%). До речі, рік тому в столиці кіло гречки коштувало 38 (!)грн/кг, це був рекорд.

Інфляція і зарплати

За даними Держстатистики, ціни на м'ясо, молоко, ковбасу і яйця в рази випередили інфляцію за червень-жовтень (інфляцію в жовтні економісти оцінюють в 1,5%, офіційних даних поки немає), яка становитиме близько 5% за цей період.

При цьому середня зарплата по країні за червень-вересень не зросла, а навпаки, трохи знизилася – з 7360 до 7351 грн. Тобто всі продукти, крім овочів, гречки і цукру, стали менш доступні: на одну зарплату їх зараз можна купити менше, ніж в червні.

Експерти

Аналітики продовольчого ринку впевнені, що ціни на продукти до кінця року у нас продовжать зростати, хоча і повільніше, ніж раніше. За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, овочі подорожчають, бо на них закінчився «низький» сезон, яйця і молочка – в зв'язку з осіннім зниженням надоїв і несучості курей, при цьому попит на ці продукти однаковий в усі пори року, м'ясо і ковбаса – через корми, що подорожчали.

«Ціни на м'ясо, ковбаси не вищого сорту і сири стримуватимуть попит населення, тому зростання в десятки відсотків до кінця року не очікується, – говорить Дорошенко. – Крім того, імпортні тверді сири вже дешевші за українські. А ось з-за дефіциту вітчизняних овочів і зростання з січня цін на імпортний борщовий набір, він відіграє за зиму нинішнє дворазове здешевлення, і вже в лютому-березні ми знову побачимо на прилавках »золоті« за ціною буряк, моркву і капусту».

Вибір читачів за тиждень

Відео