Комплексний палац на Тернопільщині (фоторепортаж)

Хоростків

В XVII столітті у місті Хоросткові вже був оборонний замок. Не одноразово зазнавав руйнувань під час татарських навал, постраждав від українських козаків під час Визвольної війни в 1648 році. Зараз від нього немає і сліду. Але в містечку, поблизу нової церкви святих Володимира та Ольги знаходиться головна архітектурна пам’ятка міста, великий палацовий комплекс.

Комплекс з п’яти споруд розташований навколо великої площі-парку, засадженої деревами та кущами, з басейном посередині. В XVIII столітті Хоростків, та навколишні землі, перейшли у власність від роду Сангушків до графа Джозефа Каласантія Левіського гербу Рогаль, який і заклав помістя в місті. Його син Каєтан Левіський (н/в -1869), який успадкував помістя від батька, розбудував помістя та фундував спорудження у місті костелу, греко-католицького храму, та неоготичної каплиці на цвинтарі, яка мала стати родинною усипальницею, пише castlesua.

Врешті, передав створену ординацію у власність доньці Софії, дружині графа Вільгельма Сємінського, який долучив до свого прізвища, прізвище більш знатного роду Левіських і став називатися Wilhelm Simiński-Lewicki (1827-1901). В замку проживала родина Сємінських-Левіських, аж до приходу московитів в 1939 році. Останнім власником помістя був граф Станіслав Ян Сємінський-Левіський (1894-1963).

Після екскурсу в історію міста, заходимо на територію палацового комплексу, через старовинну браму, споруджену в середині XIX століття. Деякі елементи оздоби в’їзду збереглися до нині, а саме: залізні орнаменти у верхній частині, та барельєфні фігурки чоловіка та жінки (так виглядає: закоханою пари) з внутрішньої сторони мурованих колон. Барельєфи з зовнішньої сторони колон воріт не збереглися. Йдемо далі.

В глибині великого парку, за фонтаном-басейном у центрі великого двору, видніється одноповерхова споруда старого палацу. Старий палац споруджено в XVIII столітті в класичному стилі. Центральний хід прикрашений портиком підпертим шістьма круглими колонами. Такий портик прикрашає вхід в палац зі сторони парку. Помістя часто відвідував художник Юліуш Коссак, картини якого були виставлені у цьому палаці. До недавнього часу палац пустував і руйнувався, але зараз викуплений місцевим підприємцем, і вже має нову покрівлю та частково відремонтований (2013).

 

Поблизу старого палацу, з лівої сторони від входу у старий палац, знаходиться новий палац. Будівля має два поверхи та третій поверх мансардного типу. Споруда зведена за проектом італійського архітектора Боточчі, в 1837 році. Саме в цей новий палац перебралася родина Сімінських-Левіських, з старого палацу. В старому палаці зрідка влаштовували прийоми для гостей, та інші урочистості. Палац було пограбовано та пошкоджено московитами ще у часи Першої світової війни. Додала руйнувань Друга світова війна. Однак стан палацу ще задовільний напевно завдяки тому, що у приміщенні знаходилися музична школа та бібліотека.

Поблизу нового палацу знаходиться ще одна велика споруда палацового комплексу, будинок служб. Споруджено цю будівлю разом з старим палацом в середині XVIII століття. Споруда прикрашена портиком з чотирма колонами. Зліва від входу знаходилися господарські приміщення, а у правій частині розташувався кінний манеж. Власник помістя займався розведенням породистих коней. За доби «комунізму» в манежі знайшов притулок кінотеатр.

З правої сторони від в’їздних воріт знаходиться ще одна палацова споруда. Скоріш за все тут мешкала прислуга, та проживали управлінці помістям. Ще далі розташована довге одноповерхова споруда де знаходилися конюшні, кузня та інші господарські приміщення. Вдалося знайти автентичні ворота в одну стайню. Хоча відчуття запустіння і не доглянутості відчувається, та колишня пишнота та затишність помістя проступає через століття.

Публікую дві фотографії, які ще ніде не були опубліковані, з архіву Станіслава Сімінського, який проживав в Канаді, племінника останнього власника замку. Так виглядала споруда, яка зображена вище, напевне в XIX столітті. Фото надані Олегом Стасюком (Oleh Stasiuk).

ПАЛАЦОВИЙ КОМПЛЕКС.

Старовинні ворота конюшні.Старовинні ворота конюшні.

  • Старий палац 1Старий палац 1

Вибір читачів за тиждень

Відео