Орест Сарматський

За переїзд у село платитимуть чималі гроші  (Агро-новини)

grud11

Нові мешканці сіл отримають гроші в обмін на обіцянку прожити там не менше десяти років. Таке нововведення планують зробити в Швейцарії, пише “Агро-Центр”.

Новим жителям невеликого села Альбіна на південному заході Швейцарії хочуть запропонувати значну суму за переїзд туди містян.

В останні роки кількість жителів села Альбіна, яке розташоване над долиною Рони на висоті 1300 метрів над рівнем моря, постійно зменшується. Три сім’ї недавно покинули село, а втрата восьми учнів означала закриття місцевої школи. Багато будинків в селі використовуються тільки для відпочинку.

1101
1101

У селі на сьогодні живуть 240 жителів, в тому числі двоє дітей молодшого шкільного віку і п’ятеро – середнього шкільного віку, які їздять на навчання за 20 км. Ініціативна група виступила з пропозицією до муніципалітету про фінансове заохочення нових жителів.

Сім’ї, які вирішать придбати або побудувати будинок в селі, зможуть отримати 25 000 франків (21,4 тисячу євро) на одного дорослого і 10 000 франків (8500 євро) на одну дитину. Таким чином, сім’я з чотирьох чоловік може отримати 70 000 франків (60 000 євро).

Але для отримання цих грошей є певні умови. Нові мешканці повинні бути молодшими 45 років і взяти на себе зобов’язання прожити в селі не менше 10 років. Будинки, які вони купують або будують, повинні коштувати як мінімум 200 000 франків (171 000 євро).

Прибуткова справа: виробництво м’яса стане вигідним в Україні (деталі)

Рентабельність виробництва тваринницької продукції 2017 року прогнозується на рівні 14,6%, що майже вдвічі перевищить показники 2016 року у 7,7%. Так, наступного року вперше за останні багато років виробництво м’яса великої рогатої худоби стане рентабельним, пише “Агро-Центр”.

Про це розповів директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, цього року прибутковим буде виробництво великої рогатої худоби, свинини, птиці і молока. Очікується, що – вперше за часів незалежності України – стане рентабельним виробництво м’яса великої рогатої худоби. За попереднім прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, внаслідок різкого зростання цін на внутрішньому ринку його рентабельність у 2017 році складе 6,7% проти минулорічного показника у -24,8%.

1102
1102

Зберігатиметься тенденція збільшення прибутковості виробництва м’яса птиці (без промислової переробки). Внаслідок прогнозованого зростання собівартості яєць на 20% при незначному зменшенні (-2,1%) ціни їх реалізації виробництво цього виду тваринницької продукції 2017 року стане збитковим. При цьому виробництво м’яса овець та кіз стане менш збитковим. Його рентабельність складе -23,8% проти -35,2% 2016 року. Рентабельність виробництва вовни зменшиться з -31,8% минулого року до -44,5% 2017 року, зазначив Юрій Лупенко.

В Європі набуває популярності хліб з комахами

У Фінляндії одна з найбільших пекарень почала виготовляти хліб з цвіркунами. Він користується чималим попитом в країні, пише “Агро-Центр”.

Одна з таких хлібин містить біля 70 сушених цвіркунів:

“Ми любимо куштувати щось нове. У цього хліба хороший смак”, – розповідає керівник компанії, Маркус Хеллштром.

1103
1103

Почали додавати цвіркунів для того, щоб покращити смак хліба. Окрім того, вони є джерелом білка, жирних кислот, кальцію, заліза й вітаміну В12. Такий хліб у Фінляндії можна буде купити у 47 супермаркетах.

Вибір читачів за тиждень

Відео