Оксана Бучко

Що варто знати тернополянам, які працюють з транспортом взимку?

Winter tyre

Під час зимової негоди працівникам на автомобілях потрібно звернути особливу увагу на технічний стан транспорту. Адже дощі, снігопади та ожеледиці підвищують ризик виникнення аварій. А інтенсивність руху транспорту на дорогах Тернопільщини взимку не зменшується.

При огляді автомобіля в такий період особливу увагу слід звернути на роботу гальмівної системи. У випадку замерзання деталі необхідно підігріти, а лід і бруд видалити. У двигуні, коробці передач і задньому мості літні сорти мастил треба замінити на зимові. Це вбереже від поломки агрегатів.  Основну увагу потрібно приділити вузлам і механізмам, що безпосередньо впливають на безпеку руху (стан гальмівної системи). Адже від них залежать гальмівні якості автомобіля, його керованість, можливість мимовільної зміни напрямку руху, подача і видимість сигналів маневрування.

Роботодавцям для працівників, які використовують транспорт, рекомендують провести додаткові інструктажі та навчання щодо охорони праці під час руху у зимовий період. Також слід пам’ятати, що забороняється проводити технічні роботи чи зберігати паливо та змащувальні матеріали у зоні стоянки машин та механізмів. За несприятливих умов погоди машини не слід направляти в далекі рейси. У випадку необхідності потрібно направляти автомобілі як мінімум по два.

Водіям нагадують, найбільш небезпечною для руху транспорту є ожеледиця. У такому випадку коефіцієнт зчеплення шини з дорогою знижується в кілька разів. Тому знижується гальмівний шлях автомобіля. Подібну небезпеку становить для транспорту мокре покриття. Заносити автомобіль може ще і через сильні вітри, які роблять бічне навантаження на транспорт. Особливо небезпечно на слизькому покритті під час сильного вітру рухатись на великих швидкостях.

За інформацією тернопільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео