Оксана Бучко

Тернопільські вчителі навчатимуться за кошти держави

study-asutralia-myc-540x365

Систему підвищення кваліфікації вчителів планують змінювати із 2018 року. Розроблення таких курсів включає програма Нової української школи, яку будуть запроваджувати і в школах Тернопільщини.

Новий проект готують у Міністерстві освіти та науки України. Робочу групу із цього питання очолив заступник міністра Павло Хобзей. Проект має бути готовий до 1 лютого 2018 року і до 5 травня того ж року погоджений з органами виконавчої влади проект документа має бути поданий на розгляд Кабінету міністрів, пише uk.etcetera.media.

Заміну сьогоднішньої атестації вважають необхідною для всіх вчителів. Розпочнуть таку практику із вчителів молодших класів. У майбутньому на зміну атестації повинна прийти сертифікація, яка складатиметься із зовнішнього тестування на знання методики, безпосередньо предмета та особливостей реформи та моніторингу роботи вчителя в класі, заявила міністр освіти Лілія Гриневич.

Як планують, вчителі матимуть змогу самостійно обрати курс. Для цього він повинен витратит 150 годин. У МОН також заявляють, що фінансуватимуть такі навчання із спеціальної освітньої субвенції, а також місцеві органи будуть оплачувати підвищення кваліфікації для вчителів, навіть якщо педагоги обиратимуть платні курси. Механізм компенсації поки невідомий.

Такий проект вважають потрібним волонтери Корпусу Миру з США, які працюють на Тернопільщині.

- Найперше приділяти увагу потрібно навчанню спеціалістів. А тоді уже задіювати технології для реалізації проектів, - розповідає волонтерка в ОТГ Тернопільщини Мері Фазано. – Люди мають розуміти, як правильно використовувати свої вміння. Робочий процес потребує правильної організації. Із цим помітні проблеми як в новостворених ОТГ, так і в Тернополі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео