Не дитячі магазини: що робити тернополянам, коли маму з немовлям не пускають до крамниці?

недитячі магазини

Магазини-дітоненависники з’являються сезонно – восени і взимку, коли виникає ризик забруднення наглянцьованих салонів колесами дитячих візочків. Тож власники та продавці вивішують на вході спеціальні попереджувальні знаки, які вказують на те, що до крамниці із візочком – зась!

Як боротися з такими недобросовісними торговцями на своїй сторінці у Фейсбук радить уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

Перш за все варто письмово звернутися до керівництва крамниці з проханням скасувати вимогу щодо обмеження перебування людей з дитячими візочками у громадському місці. Якщо ж це не діє, можна поскаржитися в органи місцевого самоврядування. І врешті повідомити управління Держпродспоживслужби про порушення прав людини.

Заборона відвідування магазину з дитячим візочком обмежує права на вільне здійснення покупок за ознакою статі (адже в основному ці покупці – жінки) і обмежує права і свободи матері. (Регулюється ст. 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Також обмежується право на вільний вибір продукції, адже батьки з дитячим візочком не мають можливості відвідувати магазин, який для них географічно зручніший. (Регулюється ст. 4, 17 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Аби поставити на місце та змусити дотримуватися закону недобросовісних власників магазинів чи супермаркетів, Микола Кулеба радить скористатися силою Фейсбук і робити таких підприємців загальновідомими.

Зображення зі сторінки Миколи Кулеби у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео