Поради тернополянам, які збираються подорожувати разом із домашніми улюбленцями

31a1847fcd1d2fb7f0e9

Міська державна лікарня ветеринарної медицини в м. Тернополі повідомляє про те, що відповідно до вимог Європейської комісії для ввезення собак, котів та домашніх тхорів (фреток) в країни ЄС не вважалося комерційною операцією (торгівлею), необхідно забезпечити виконання таких вимог:

- 5 тварин або менше;

- відсутність комерційного інтересу або передачі власності  під “некомерційним переміщенням” мається на увазі будь-яке переміщення, що не має на меті продажу чи передачу права володіння домашньою тваринною;

- перевезення в супроводі господаря (власника) або особи, відповідальної за тварин під час перевезення. Перевезення тварин окремо від господаря дозволяється в тому випадку, якщо воно здійснюється у строк, що не перевищує п'яти днів до або після поїздки господаря (власника)  відповідальної особи;

- експертний висновок щодо дослідження на титр антирабічних антитіл, котре здійснюється на зразку крові, відібраному лікарем ветеринарної медицини, не менш ніж за 30 днів після попередньої вакцинації і принаймні за три місяці до дати видачі сертифіката європейського зразка, перевірений (встановлений) титр антитіл дорівнює або більше ніж 0,5 МЕ/мл. Власники чи уповноважені ними особи мають право здійснювати некомерційне переміщення домашніх тварини до ЄС з України у віці не меншому ніж 6 місяців з дати народження.

Основними вимогами для некомерційного переміщення домашніх тварин є:

  1. Ідентифікація тварин:

Тварини повинні бути ідентифіковані за допомогою мікрочіпа (транспондера), що відповідає нормам ISO 11784 та ISO 11785.

Якщо тварина ідентифікована за допомогою чіткого татуювання, і за наявності документів, які підтверджують, що татуювання було зроблено до 3 липня 2011 року, ідентифікація вважається відповідною нормам ЄС.

  1. Ідентифікуючий документ:

Домашні тварини для некомерційного переміщення до ЄС мають супроводжуватися ветеринарним сертифікатом,який видається прикордонним державним інспектором ветеринарної медицини на підставі ветеринарного свідоцтва Ф-1, виписаним державним лікарем ветеринарної медицини після безпосереднього огляду тварини,яке можна отримати тільки:

 в Міській державній лікарні ветеринарної медицини в м.Тернополі за адресою м.Тернопіль, вул.Чернівецька, 24 «А» тел.52-10-40.

Розгляд питання про видачу ветеринарного свідоцтва Ф-1 здійснюється за ініціативою заявника(власника) або уповноваженої ним особи, з цією метою подаються документи,що підтверджують благополуччя місцевості його походження (ветеринарні документи, експертні висновки державної лабораторії ветеринарної медицини - (ДНДІЛДВСЕ-м.Київ.))

Рішення про видачу або відмову у видачі ветеринарного свідоцтва Ф-1 приймається не пізніше ніж через місяць з дати надходження документів на розгляд.

Ветеринарне свідоцтво Ф-1 дійсне для пред’явлення до відправлення протягом 5 днів при дотриманні «Правил перевезення…»

       В графу “номер” ветеринарного сертифіката до ЄС вписується серія і номер ветеринарного свідоцтва Ф-1, на підставі якого виписується ветеринарний сертифікат, який можна отримати:

 в Тернопільському пункті державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на державному кордоні і транспорті України, що знаходиться за адресою м.Тернопіль, вул.Острозького, 14 каб. 304  тел. 52-54-86.

         Ветеринарний сертифікат для некомерційного переміщення домашніх тварин дійсний протягом 10 днів з дати видачі прикордонним державним інспектором ветеринарної медицини до дати проведення документальних та ідентифікаційних перевірок в пунктах в’їзду подорожуючого до ЄС.

  1. Вакцинація домашніх тварин:

 Для некомерційного перевезення домашніх тварин вони повинні бути обов’язково вакциновані проти сказу лікарем ветеринарної медицини,яка не має передувати даті маркування тварини мікрочіпом.

Крім того, вимагається попередня протипаразитарна обробка собак проти ехінококозу (Echinococcus multilocularis), які направляються до Фінляндії, Ірландії, Мальти та Великобританію.

  1. Дослідження на титр антирабічних антитіл повинно бути виконано в Державному науково-дослідномуінституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, що знаходиться в м. Київ, вул. Волинська, 12 Соломянський район здійснює дослідження на титр антирабічних антитіл.

Бланк експертного висновку, який видається в Україні, має декілька ступенів захисту. Експертний висновок містить підписи керівника установи або його заступника та завідуючого науково-дослідного вірусологічного відділу, або його заступника або виконавця цих досліджень. На експертному висновку ставиться печатка ДНДІЛДВСЕ “Для експертних висновків № 2”.

Дослідження домашніх тварин, що переміщуються до ЄС, походять з (або) транзитом через територію або третю країну, крім перелічених у Додатку II до Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) № 577/2013, на титр антирабічних антитіл здійснюється на зразку крові, відібраному ветеринаром уповноваженим компетентним органом, не менш ніж за 30 днів після попередньої вакцинації і принаймні за три місяці до дати видачі цього сертифіката, перевірений (встановлений) титр антитіл дорівнює або більше ніж 0,5 МЕ/мл.

Будь-який український чи іноземний громадянин, що хоче перетинати кордон з домашньою твариною з України до ЄС, повинен дослідити її на наявність поствакцинальних антитіл до вірусу сказу в лабораторії, яка має такі повноваження. Завірена копія експертного висновку (довідки) повинна бути прикладена до ветеринарного сертифіката.

Увага! Якщо немає в наявності експертного висновка (довідки) від однієї зі схвалених лабораторій(м.Київ) про результати дослідження на антирабічні антитіла, домашні тварини не мають право переміщуватися на територію кран-членів ЄС з України.

У разі невиконання правил, наведених вище, вся відповідальність покладається на власника тварини чи уповноваженої ним особи.

Варто зазначити, що кожна країна-член ЄС запровадила заходи для переміщення домашніх тварин, які відповідають вимогам Регламентів (ЄС) 576/2013 та (ЄС) 577/2013.

     Будь-яке переміщення тварин по території  України в межах адміністративного району супроводжується ветеринарною довідкою, за межами його - ветеринарним свідоцтвом Ф-1 при дотриманні «Правил перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролю», які виписуються державним лікарем ветеринарної медицини по процедурі вищезгаданій тільки без дослідження на титр антирабічних антитіл, котре здійснюється на зразку крові

в Міській державній лікарні ветеринарної медицини в м.Тернополі за адресою м.Тернопіль,вул.Чернівецька,24 «А» тел. 52-10-40.

Вибір читачів за тиждень

Відео