Орест Сарматський

Смартфон допоможе визначити стиглість плодів по вмісту хлорофілу (Агро-новини)

груд04

На ринку є чимало датчиків для визначення стиглості плодів. Проте, фірма Sendot Research створила ще один недорогий датчик стиглості що підключається до смартфону, на екрані якого відображаються дані про зміст хлорофілу в продукті, пише АПК інформ.

Хлорофіл добре характеризує ступінь стиглості більшості плодів. Завдяки цьому сенсору стають помітні відмінності в стиглості, яких не видно візуально. Цей сенсор дозволяє оцінити вміст хлорофілу, як у шкірці плоду, так і в насінні.

2201
2201

Датчик можна використовувати як для визначення оптимального моменту збирання врожаю плодів, так і визначення вмісту хлорофілу в насінні (можливо після екстракції їх із плодів). Цей показник пов’язаний із придатністю насіння до зберігання. Датчик виведений фірмою Sendot Research на ринок у 2017 році й сумісний з Android і Windows.

Американські вчені селекціонували цибулю, що не викликає сліз

Американські селекціонери вивели унікальний сорт цибулі, який при очищенні й нарізці не викликає сліз. Новий сорт був продемонстрований у Новому Орлеані на спеціалізованому заході PMA Fresh Summit. Про це йдеться в матеріалі bukovina.biz.ua.

2202
2202

На виведення такої новинки вченим США знадобилося 30 років. Сорт був отриманий шляхом природної гібридизації в компанії Bayer Crop Science. Його особливість полягає в тому, що під час зберігання така цибуля стає солодшою на смак і при нарізанні не викликає сліз.

Типовий гострий смак і сльози під час готування забезпечує цибулі велика кількість летючих сполук. В Sunions їх не так багато. Дон Гудвін, який є президентом компанії Golden Sun Marketing, зазначив, що кількість запитів в Google і YouTube про те, як не плакати при чищенні й нарізці цибулі, стало відмінною мотивацією для створення сорту, який би вирішив ці проблеми.

Після проходження сертифікації від експертів по дегустації та підтвердження допустимої кількості летючих сполук у харчовій лабораторії, «цибуля без сліз» зможе надійти в продаж.

Фермерам радять сіяти цукрову кукурудзу

В Україні вирощування солодкої кукурудзи набирає обертів. Покупців на неї, навіть внутрішньому ринку, цілком достатньо, а в світовому масштабі ніша взагалі не заповнена, пише УкрАгроКонсалт.

Таку думку висловив аналітик аграрних ринків Дмитро Дейна.

2203
2203

За оцінками експертів, площі посіву цукрової кукурудзи в Україні складають близько 6 тис. га. А більшість фермерів, які почали вирощувати цю культуру, не мають наміру від неї відмовлятися — перспективи отримати до 100 тис. грн з гектара прибутку є досить привабливими.

«Однак є і проблеми. У першу чергу, це характерна для більшості нішевих культур в Україні проблема — збут. Ефективних результатів у цьому напрямі можна досягти тільки завдяки виваженій маркетингової стратегії і чітко розрахованим термінами збору врожаю. Найбільш оптимальною стратегією вважається так званий «тривалий сезон» — висів декількох гібридів з різними термінами дозрівання або одного і того ж з перервою в кілька тижнів. Завдяки цьому можна розтягнути період збору врожаю до декількох місяців. Звідси випливає і друга проблема — сам збір врожаю», — сказано в повідомленні.

Фактично якісний збір цукрової кукурудзи вимагає великої кількості ручної праці, як в процесі самого збору, так і пізніше під час сортування. І саме цей фактор, на думку гравців ринку, стримує великий бізнес від заповнення цієї ніші, залишаючи її поки малим фермерам.

Утім у процесі збору є ще ряд нюансів, які необхідно враховувати — зокрема, варто відзначити температуру качанів під час збору, яка не повинна перевищувати 15 градусів (через через перетворення цукрів у крохмаль). Це обумовлює одну з базових технологічних рекомендацій зі збору — проводити його вранці, до того, як качани прогріються на сонці.

Іншим питанням є переробка — консервація, заморозка або продаж свіжих качанів. Це виробники цукрової кукурудзи мають вирішити за рахунок часу збору, маркетингового плану і можливостей виробника.

Вибір читачів за тиждень

Відео