Орест Сарматський

Імбир може принести фермерам від $10 тис прибутку (Агро-новини)

09

Українським фермерам варто звернути увагу на вирощування імбиру. Адже з цієї культури можна отримати близько $10 і більше тис. прибутку. Зараз ціна імбиру на полицях українських магазинів складає близько 70-100 грн/кг, а сама культура має відносно високу урожайність.

Про це під час вебінару «Ефективне вирощування нішевих культур» розповів експерт Володимир Білко.

В Україну імбир завозять із різних країн сирим, сушеним (у вигляді порошку), маринованим тощо.

«Але імбир росте і в Україні. При чому дуже гарно на півдні — у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях. Найлегше його вирощувати на супіщаних грунтах. Однак потребує досить тривалого періоду вегетації — більше 120-140 днів», — розповів Володимир Білко.

Ця рослина має низку переваг. Зокрема,вона невибаглива (практично не має ні шкідників, ні хвороб), може рости на супіщаних грунтах та періодично підтоплюваних місцях, а урожайність імбиру може становити від 5 т/га до 30 т/га. А в тих фермерів, які захочуть вирощувати цю рослину, фактично не буде конкурентів на українському ринку.

2302
2302

Складнощі при вирощуванні можуть виникнути переважно в тому, що вивчення технології може зайняти тривалий час та довгий період вегетації цієї культури. Також треба знайти якісний посадковий матеріал та ринок збуту.

На фермі-хмарочосі щорічно вирощуватимуть 550 т овочів

Ферма-хмарочос The World Food Building в місті Лінчепінге буде економити 13 млн галонів води і скорочувати кількість викидів CO2 на 1100 т. Рослинам знадобиться зовсім мало ґрунту, а 2/3 вежі зможуть зайняти офіси, повідомляє Business Insider.

Щведська компанія Plantagon запроновувала об'єднати офісні будівлі та вертикальні ферм, і перший такий проект скоро буде реалізований.

Ферма-хмарочос буде гідропонічною: овочі вирощуватимуть без грунту, в багатому поживними речовинами водному розчині. Будівництво почалося в 2012 р., закінчити його планують до 2020 р., а вартість оцінюється в $ 40 млн.

«The World Food Building буде виробляти 550 т овочів щорічно. Цього достатньо, щоб нагодувати 5 500 осіб. Вирощувати овочі будуть за допомогою природного освітлення і світлодіодів, які відкалібрують на певні світлові частоти, щоб максимізувати виробництво. Дуже багато завдань будуть виконувати роботи — це допоможе істотно знизити витрати», — ідеться в повідомленні.

Ферму розташують на сонячній стороні будівлі, а на затіненій — офіси, які в цілому займуть 2/3 вежі. З деяких залів для нарад буде відкриватися вид на рослини і овочі. Також на багатьох поверхах будуть кафе і ресторани, в яких більшість страв готуватимуть з найсвіжіших, щойно зірваних з грядки продуктів.

2301
2301

У хмарочосі також побудують величезний спіралеподібний конвеєр, який буде автоматично переміщати овочі з верхніх поверхів на нижні і назад, щоб всі вони отримували однакову кількість сонячного світла, поки дозрівають. Зелень можна буде їсти приблизно через місяць після того, як посіють насіння. До речі, в будівлі планують відкрити ринок, щоб всі бажаючі могли купити свіжі овочі.

У Британії індичок від лисиць охороняють альпаки

Британський фермер із графства Беркшир вирішив використовувати альпак для захисту 30 тис. індичок. Зневірений фермер спробував у такий спосіб захистити своїх птахів від лисячих набігів, оскільки ні збройні люди, ні електричні паркани хижих тварин не зупиняли, пише Daily Mail.

2303
2303

За його словами, ці тварини кращі охоронці в порівнянні із собаками й навіть людьми. Як з’ясувалося, альпаки не просто скоротили число набігів лисиць — вони повністю припинилися. Свій експеримент фермер вирішив випробувати на сусідній фермі, де також орудували нестримні лисиці, яких не зупиняли навіть пастки.

Вибір читачів за тиждень

Відео