Тамара Коблик

26 грудня в історії Тернопільщини

26

Цього дня народилися:

Ґромніцький Тадеуш (Gromnicki Tadeusz; 1851, м. Копичинці, нині Гусятин. р-ну Терноп. обл. – 17. 12. 1939, Краків) – польський історик Церкви.

Зятик Іван (1899, Одрехова — 17 травня 1952) — священик-редемпторист, блаженний священномученик УГКЦ.

200px-Зятик_Іван
200px-Зятик_Іван

Савчинський Григорій (1804, Дуплиська, нині Заліщицький район — 16 лютого 1888) — громадський діяч, греко-католицький священик, письменник. Один з перших зачинателів віршованої байки в Галичині, автор творів за тверезий спосіб життя. Дід Соломії Крушельницької.

Hryhorij_Savchynsky_0002_large
Hryhorij_Savchynsky_0002_large

Цей день в історії Тернопілля:

26 грудня 1939 року - наказом Народного комісаріату освіти УРСР реорганізовано регіональний Подільський музей і на його базі створено Тернопільський обласний історико-краєзнавчий музей. До новоствореного закладу були передані також експонати музею “Рідна школа”, мистецька колекція замку Потоцьких у Поморянах та Кудринецького замку, а відтак і матеріали інших приватних музеїв, що існували на Тернопіллі. У новому статусі музей декілька разів міняв місця знаходження, а від червня 1941 р. понад 27 літ займав давню триповерхову споруду на вулиці Музейній, у центральній частині міста. Нині на цьому місці знаходиться будівля Управління внутрішніх справ області. У грудні 1982 р. музей переходить у спеціально побудоване приміщення, де знаходиться й досі.

26 грудня 1939 року - нарком юстиції УРСР видав наказ «Про початок роботи обласних управлінь Народного комісаріату юстиції, обласних і народних судів у західних областях України». Згідно з цим документом обласні управління Наркомату юстиції повинні були розпочати свою роботу з 1 січня 1940 р. З цього ж часу мали розгорнути діяльність обласні та вже створені народні суди. їх організація покладалася на обласні управління Наркомату юстиції. За поданням останніх були затверджені штати судів. Була визначена також мережа дільниць народних судів. Намічалось створити у Тернопільській області 57 таких дільниць.

26 грудня 1939 року – Предстоятель УГКЦ митрополит Андрей Шептицький таємно вислав до Ватикану лист, в якому інформував про більшовицькі репресії в Західній Україні.

26 грудня 1940 року - відбулась сесія Тернопільської обласної Ради депутатів трудящих, на якій обрано виконавчий комітет і постійно діючі комісії. Основна діяльність виконкому “була спрямована на здійснення соціалістичних перетворень”, зокрема й у сфері культури.

26 грудня 1966 року – у США помер правник, громадський і політичний діяч, Міністр внутрішніх справ в уряді Українського Державного Правління 1941 року, уродженець Гусятинщини Володимир Лисий.

26 грудня 2008 року – у Тернополі урочисто відкрито пам’ятник Провіднику ОУН Степану Бандері. Розташований у парку імені Тараса Шевченка, перед обласною державною адміністрацією на вул. Соломії Крушельницької. Висота гранітного постаменту - 2,5 м, висота бронзової фігури в повний зріст - 4 м. Скульптор – Роман Вільгушинський.

26 грудня 2013 року - Тернопільські журналісти обурені ситуацією, пов'язаною з насильством проти працівників ЗМІ. Представники тернопільських ЗМІ підписали та занесли в обласне управління міліції спільну заяву, в якій, серед іншого, вимагають відставки Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та забезпечення об'єктивного розслідування побиття Тетяни Чорновол та усіх інших злочинів проти журналістів та активістів Євромайдану.

У дохристиянські часи 26 грудня відзначали Свято Рода. Рід колись вшановувався як першоджерело всього. Вважалося, що він дарував життя всім земним істотам, а тому цього дня випікали короваї, варили пиво і мед та проголошували замовляння на честь Рода і Рожениць: ”Хай все добре народжується!”

У християнські часи 26 грудня почали вшановувати Євстратія і вірили, що цього дня злі сили хочуть знищити сонце, а для того, щоб цього не сталося — мітлу, на якій відьма може долетіти до сонця, забирали з вулиці. Також в поріг застромлювали серпа і сокиру, щоб нечисть не пробралася в хату.

Починаючи з цього дня і до Різдва підмічали погоду, бо кожен з дванадцяти днів мав показувати погоду одного з місяців майбутнього року.

4464c913685b
4464c913685b

А ще сьогодні - День подарунків. День святого Стефана (День Подарунків) святкується католицькою церквою в багатьох європейських країнах 26 грудня, на другий день після Різдва.

День подарунків

Іменини сьогодні святкують Арсени, Лукії, Євгени, Орести та Аркадії.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео