Матусі Тернопільщини радять: Здорове харчування - це здорова дитина!

foto_zdorovoe_pitanie_dlya_detej-_pravilnoe_pitanie_dlya_detej_2

Коли садівник доглядає за квіткою, він в жодному разі не стане поливати її газованими солодкими водичками й засипати гамбургерами - так і з малюками. Аби вони росли й не хворіли : потрібно збалансовано й корисно харчуватись. Здорове харчування вашої дитини повинно бути не лише помірним, регулярним, а й різноманітним, тобто охоплювати всі необхідні для організму малюка сполуки.

ТЕРЕН вирішив запитати матусь таємниці й поради щодо здорового харчування їх дітлахів.

Лілія Ліхновська, фітнес-тренер у “Каруна”
Валентинка, 5 клас
Назар, 2 клас



“Мої дітки практично не хворіють, отже, мамине харчування діє! Все що я оминаю - це смажене й шкідливе (усілякий фаст-фуд і чипси). Солодощі, звісно, їдять, але я контролюю кількість.”

“ На диво, але найбільше люблять м’ясо, а не цукерки, як звиклось у дітей.”

“З корисного відмовляються їсти морську рибку, а Назар зовсім не хоче смакувати овочі, ні в якому вигляді, але вважаю, що силою змушувати не треба, лише стрес для дитини, це вікове, думаю, що пройде і сам попросить рано чи пізно.”

Лікарі радять: Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру.

Наталя Войціх, домогосподарка
Ліна, 1,4 роки



“4 місяці ми були на грудному харчуванні, далі каші, зараз впроваджую молочко, їсть і те, що дорослі: супи, печеня, сири, йогурти, фрукти.”

“Не хотіла зовсім пробувати молока, у нас було не магазинне, дивилась на мене великими очима і не розуміла, що від неї хочу. Але згодом почала погоджуватись пити.”

“Нічого шкідливого не даю, та й в силу віку вона сама такого не спробує. Поки, обмежую Ліну у солодощах.”

“Важко знаходити спільну мову про харчування дочки із родичами, адже бабусі і тітки, як і заведено, хочуть її пригощати всякими смаколиками, а вона й рада, тому доводиться знаходити компроміси.”

Лікарі про солодощі: Це доведено наукою – здорові зуби і солодощі несумісні. Солодке найкраще взагалі не давати дітям молодше 3-х років, але якщо вже ви привчили малюка до того, що він постійно вимагає цукерки, то вживати його бажано після прийому основної їжі. Після того, як дитина з'їла цукерку, обов'язково сполосніть кілька разів її рот теплою водою, а перед сном привчіть чистити зуби.

Наталія Михайловська-Денис, власниця магазину одягу
Ніка, 1,8 роки



“Я постійно стараюся слідкувати за здоровим харчування дитини, найлегше це мені вдавалося у період грудного вигодовування (ГВ), тому що тут все залежало тільки від мого раціону, що їм я, те і їсть моя дитина. Особисто я у цей час відмовилася від всіх шкідливих продуктів і для цього не потрібна якась особлива сила волі тут є мета - здоров’я дитини.”

“Багато разів так траплялось, що потрібно ввести в раціон новий корисний продукт, але моє чадо навідріз відмовлялося - і у нас таке було, і всі через це проходили. З розмов знайомих мам, які були лише пару місяців на ГВ, їм у цьому плані легше, бо дитина вже з 6 місяців переходить на овочевий прикорм (згодом м’ясний, рибний) і до річного віку їсть практично все, що дають, але наголошую: у кожної дитини все по своєму.”

“Після 6 місячного віку, напевне, продукти (фрукти, овочі) які дають особисто дітям не по сезону -  я не підтримую, звичайно, це  особисте рішення кожної з мам, але полуниця та інші ягоди в зимовий період для дитини, як на мене, не мають ніякої користі. А про якість снеки, чіпси - це взагалі абсурд.”

Лікарі наполягають: Необхідно дотримуватися питного режиму. Вода служить для хімічних реакцій, пов'язаних з обміном речовин. Виводить кінцеві продукти життєдіяльності організму. За добу дитина втрачає близько 2 л води. Її потрібно компенсувати за рахунок їжі і пиття. У спекотний час потреба у воді збільшується.

Фото: надали герої статті, особисті архіви

Обкладинка: з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео