Віра Олександрович

Отакої: суцільний рай на Тернопільщині обіцяють вже у 2018 році (фото, відео)

Основне_2

Серед пріоритетів влади у 2018 році – підвищення конкурентоспроможності Тернопільщини і підвищення стандартів життя громадян. До того ж, чиновники очікують продовження позитивної тенденції зі зростання показників в усіх галузях.

Про це в обласній держадміністрації розповіли на засіданні колегії у четвер, 28 грудня. Доповідала директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Воляник. Представлений нею Проект програми соціально-економічного і культурного розвитку Тернопільської області на 2018 рік присутні підтримали одноголосно.

Перспективи - нові шкільні округи і опорні школи

- Заходи і завдання цієї Програми спрямовані на реалізацію пріоритетних цілей, визначених Стратегією розвитку області на період до 2020 року і стосуються розвитку людського капіталу і підвищення стандартів життя населення, - каже вона, - а також - підвищення конкурентоспроможності регіону і розвитку сільських територій.

Тож Галина Воляник окреслила плани на 2018 рік і пояснила, які існують шляхи для їх реалізації. Також вона ознайомила присутніх із прогнозами на наступний рік щодо показників у різних галузях. Насамперед це стосувалося промисловості, будівництва, сільського господарства тощо.

[embed]https://youtu.be/1WBLayIt4Is[/embed]

Отже, стратегічна мета «Розвиток людського капіталу і підвищення стандартів життя населення» передбачає у 2018-му впровадження у галузі охорони здоров’я  єдиної (інтегрованої) інформаційно-аналітичної системи обліку стану здоров’я громадян України. Пріоритетним стане завдання реформування первинної медичної допомоги, а також - створення підґрунтя для розвитку сімейної медицини.

- На покращення матеріально-технічної бази закладів первинної сільської мережі передбачили 203,9 млн грн, - уточнює вона. – Зокрема, це гроші - для будівництва і ремонту амбулаторій загальної практики сімейної медицини і їх оснащення, а також на придбання медичного транспорту.

В освітній сфері, за словами Галини Воляник, впроваджуватимуть нові стандарти освіти. Насамперед дбатимуть про учнів, які проживають у сільській місцевості. Там створюватимуть нові шкільні округи, визначатимуть опорні школи. Окрім того, дбатимуть про забезпечення регулярного підвезення до місця навчання і додому як учнів, так і педагогічних працівників. Частка таких зросте з 86% до 89%.

Колегія2
Колегія2

- У професійній освіті триватиме модернізація мережі, створення професійних коледжів і регіональних багатопрофільних центрів професійної освіти, - додає фахівець. – Саме випускники цих закладів забезпечуватимуть трудовими ресурсами зростаючі потреби економіки області.

До слова, у сфері культури, як зауважила Галина Воляник, продовжать реформування бібліотечної мережі.

Підприємцям допомагатимуть у бізнес-інкубаторах

Триватиме активна робота і щодо детінізації ринку праці, погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

- Наголошую, прогнозується зростання середньомісячної зарплати до 7 590 грн (+35,2%), - нагадує вона. - Зокрема, у промисловості середня платня збільшиться на 23,7% - до 7 729 грн, у сільському господарстві на 23,7% - до 7 656 грн, у будівництві на 27,4% - до 6 501 гривні.

[embed]https://youtu.be/q3-8XvBgCEI[/embed]

Сприятимуть в області і розвитку підприємництва. Так, за словами Галини Воляник, йдеться про створення сприятливого середовища для розвитку малого і середнього підприємництва.

- Запроваджуватиметься ефективна система фінансово-кредитної підтримки бізнесу, – підкреслила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА. - Розширюватиметься співпраця регіонального Центру підтримки підприємництва області і мережі Центрів у Бережанському, Кременецькому та Чортківському районах із суб’єктами господарювання, бізнес-асоціаціями, науковими установами та іншими зацікавленими сторонами.

Колегія_1
Колегія_1

Налагоджувати в області планують і ефективну діяльність бізнес-інкубатора. Перший, до речі, планують відкрити вже на початку 2018 року.

- Очікуємо, що у 2018 році число малих підприємств збільшиться на 2% - до 4 180 одиниць, - перелічує вона. – Відповідно, кількість малих підприємств на 10 тис. наявного населення складатиме 40 одиниць, а чисельність працюючих на малих підприємствах зросте до 28,5 тис. осіб. Причому саме за рахунок малого підприємництва передбачається створити до 8 тис. робочих місць.

Водночас обсяг надходжень до бюджетів від діяльності підприємницьких структур, на її думку, зросте на 11,5% - до 1,5 млрд грн. А в промисловому комплексі краю очікується зростання обсягів виробництва продукції на 5,9%. Одночасно із цим обсяг реалізованої продукції зросте на 18,2% - до 21 млрд грн.

- Планується спрямувати 1188,1 млн грн капітальних інвестицій у розвиток промислового комплексу, що більше на 25% за показник 2017 року, - констатує вона.

Не обійшла вона увагою і ремонти доріг. Підкреслила, що Тернопілля у 2018-му має отримати безпрецедентну суму на ці потреби.

Колегія3
Колегія3

Із державної казни на розвиток краю очікують аж 400 млн грн

За Проектом програми, в області і надалі реалізовуватимуть задуми у плані регіонального розвитку. Причому це робитимуть і за рахунок залучення коштів Фонду регіонального розвитку, і завдяки субвенціям спрямованим на розвиток окремих територій. Значне оновлення очікує і на інфраструктуру об’єднаних територіальних громад. Загалом очікують – аж 400 млн грн.

- Сподіваємося, що у 2018 році вдасться залучити в економіку області 6,6 млрд грн капітальних інвестицій, що на 15,3% більше, ніж у 2017 році, - уточнила вона.

[embed]https://youtu.be/h3iX2LA9TXo[/embed]

Окрім того, нарощення обсягів зовнішньої торгівлі із країнами-членами ЄС, вихід підприємств на нові ринки і подальше збільшення обсягів експорту на усіх напрямках дає підстави очікувати в 2018 році зростання обсягів експорту та імпорту товарів до 333 млн дол. США (+11,5% до підсумків 2017 р.) і 280 млн дол. США (+2,1%), відповідно. За таких умов, як вважає Галина Воляник, зовнішньоторговельний оборот товарами області становитиме 613 млн. дол. США (+7% до підсумків 2017 року).

- На реалізацію завдань стратегічної цілі «Розвиток сільських територій» визначальний вплив має підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору економіки, - вважає Галина Воляник. - Базовим фактором розвитку виробничої діяльності сільгоспвиробників області буде залучення інвестицій. Так, обсяг капітальних інвестицій із усіх джерел фінансування у галузь зросте на 45% до 2 872 млн грн.

Воляник
Воляник

У сфері агропромислового комплексу, за її словами, планують реалізувати 7 інвестиційних проектів: 3 – у сфері тваринництва і 4 – у галузі рослинництва.

- Усіма категоріями господарств буде вирощено 2318,3 тис. тонн зернових культур, 1484,0 тис. тонн цукрового буряка, 1032 тис. тонн картоплі, 260,3 тис. тонн овочів відкритого ґрунту, - перелічує вона. - Планується збільшення виробництва м’яса до 75,1 тис. тонн (+3,4%). Виробництво яєць зросте на 2,7% до 509 тис. штук.

[embed]https://youtu.be/8z2CdZGJKYs[/embed]

Ключовим і надалі на Тернопіллі залишатиметься процес децентралізації. Адже він дає чимало позитивів для краю. Також Галина Воляник наголосила: ефективне виконання завдань і заходів, передбачених проектом Програми, дозволить забезпечити досягнення головної мети - забезпечення збалансованого розвитку регіону, зміцнення економічного потенціалу і зростання добробуту громадян.

Колегія4
Колегія4

До речі, окрім того, на засіданні колегії йшлося про таке – читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео