/ //Виробники підняли ціни на огірки перед новорічними святами (Агро-новини)

9 Грудня 2018, Неділя


Погода
Понеділок тернополян не потішить погодою

На Тернопільщині вчаться впливати на бюджет у громадах

У Тернополі знайшли водійське посвідчення

Винуватця аварії на Тернопільщині, у якій загинув 19-річний юнак – посадять

Це цікаво
Микола Коваль із Тернопільщини розповів про життя під час війни

Відео
У одному із костелів Тернопільщини лунали неймовірні колядки (відео)

У Чорткові відкрита вакансія

У Тернополі дефілювали міські красуні

Тернополян вчать рятуватись на кризі

Анонс
У Тернополі набирають учасників для літературного воркшопу

Маленькі тернопільські танцюристи стали чемпіонами світу в Парижі

Відео
На дорозі «Львів-Тернопіль» водій втікав через поля з місця ДТП (відео)

Тернополян закликають до спільної молитви

Найкращих із Тернопільщини уже нагородили

Це цікаво
Життєва трагедія літньої жінки із Тернопільщини

Фотофакт
Село на Лановеччині перетворилося на ковзанку (фотофакт)

«Своє радіо» має Гусятинщина

Виробники молока матимуть менший прибуток за минулорічний — прогноз (Агро-новини)

На Тернопільщині збирають кошти, щоб прикрасити сільську ялинку

Відео
З відділення пошти на Тернопільщині звільнилися усі листоноші (відео)

Тернопільщина: місце зустрічі змінити не можна – 10-та сесія о 10 годині 10 грудня (фото)

Це цікаво
9 грудня в історії Тернопільщини

Фоторепортаж
В Іванівській громаді розважалися та підбивали підсумки року (фоторепортаж)

На Борщівщині перебував перший український адмірал

8 Грудня 2018, Субота


Фоторепортаж
Чортківські студенти організували благодійний ярмарок (фоторепортаж)

Погода
Якщо до зимового Єгорія випаде багато снігу, то на весняного — буде трава

На Тернопільщині через негоду ледь не перекинувся міжміський автобус

Тернопільські соціальні проекти потрапили у ТОП-100

Фотофакт
У Тернополі зафіксували «героя парковки» (фотофакт)

Це цікаво
Якими стрічками можуть насолодитися тернополяни грудневими вечорами?

Фотофакт
Було-стало: на тернополян не зважають (фотофакт)

Відео
Тернополянам розповіли, чи можна школярам прибирати у класах (відео)

Відео
Сотні людей на Тернопільщині ще до нового року можуть залишитися без роботи (фото, відео)

Про бюджетні слухання  у Тернополі

«Тернопільський м’ясокомбінат» отримав  заслужену нагороду

Чого не вистачає одруженим тернополянам?

Наступного року збільшиться кількість виробників цибулі — прогноз (Агро-новини)

Психотерапевт із Тернополя розповіла про сімейні зради

На Тернопільщині пенсіонерка закінчила життя самогубством

 «Файне зимове містечко» у Тернополі вже зустрічає туристів (фото)

Діти з Ланівців опинилися у небезпеці, бо шкільний автобус «не дали» через несприятливі погодні умови

Через нічний дощ у Тернополі оголосили «жовтий рівень»

Це цікаво
Одне з найкрасивіших місць на Тернопільщині засвітять на один вечір (фото)

Гривня до гривні: жителі Тернопільщини розщедрилися на мільярди

Тернопіль змінив стиль новорічних ялинок?

Тернопільщина таких грошей ще не бачила

Це цікаво
8 грудня в історії Тернопільщини

Анонс
У Хоросткові проведуть новорічні майстер-класи

На Тернопільщині відкрили ще один інклюзивно-ресурсний центр

Батьки збаразьких школярів провели майстер-клас з ліплення вареників (фото)

7 Грудня 2018, П’ятниця


У Байковецькій громаді розпочалося голосування за розподіл «Громадського бюджету»

Погода
Климент морозом у чоловіка сльозу гонить

Виробники підняли ціни на огірки перед новорічними святами (Агро-новини)

В українських тепличних комбінатах перед новорічними святами підняли ціни на огірки. Продукцію відвантажують у 2,5 рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Про це повідомляє hyser.com.ua.

Експерти ринку повідомляють, що за останніми днями огірки на ринках подорожчали на 20-33 %. Зараз вони коштують 40-42 грн/кг. Такий показник є рекордним для цього періоду за всю історію незалежності України.

Таке подорожчання зумовлене суттєвим дефіцитом продукції. Більшість тепличних комбінатів вже завершили сезон реалізації продукції.

Перу: фермер судиться з енергокомпанією через зміну клімату

Перуанський фермер позивається до німецької енергетичної компанії RWE для відшкодування збитків, спричинених кліматичними змінами в його країні. Таким чином, Саул Лучано Люйя став першим, хто подав позов до суду на енергетичну компанію в Європі, як винуватця зміни клімату, повідомляє Deutsche Welle.

Фермер проживає в місті Уарас, якому загрожує затоплення в разі танення льодовика в Андах. Він вимагає €17 тис. на проведення превентивних заходів протипаводкового захисту, а також відшкодування понад €6 тис., які він уже витратив на захист від повені.

Підгрунтям для позову стали кліматичні дослідження 2013р., згідно із якими, компанія RWE відповідальна за 0,5 % світових викидів CO2 «за весь період із початку індустріалізації».

Суд нижчої інстанції у ФРН 13 листопада визнав право фермера на відшкодування збитків при умові, що той зможе довести, що RWE відповідає за танення льодовика та загрозу повені біля міста Уарас.

Сировари допомагають закарпатським вівчарам заробити на бринзі

Традиційна для Карпатського регіону професія чабана з року в рік переходить у розряд рідкісних. Для порівняння — у Хустському районі Закарпатської області кілька років тому було більше 70 вівчарів, зараз не набирається і 50. Тому, у цьому регіоні їм вирішили допомогти сировари й еко-виробники — тут створили місцеву Асоціацію вівчарів. У них беруть сир, роблять із нього якісну бринзу і продають її за ринковою ціною, а не за безцінь, як у місцевих селах, повідомляє Украгроконсалт.

 «Ми зуміли довести вівчарам, що за такою ціною її можна збувати, і що традиційне вівчарство на Хустщині може жити. Не обов’язково кидати дідівське ремесло, продавати свої стада і виїжджати на заробітки. Можна працювати вдома й заробляти», — запевняє ініціатор створення Асоціації вівчарів Хустщини, сировар Ірина Пригара.

Зазвичай, овечий сир на Хустщині вівчарі продають у своїх же селах — це місцевий продукт, він має свою смакову специфіку й найбільше затребуваний саме в цьому регіоні. Але продають його за безцінь — по 70 грн/кг, а коли важко продати, наприклад, у літній період — пастухи віддають і по 60 і навіть по 40 грн/кг.

За різними оцінками, справжня ринкова ціна бринзи — мінімум 300 грн/кг.

Водночас просунути бринзу за межами карпатського регіону складно — масовий покупець не сприймає цей смак, магазини й ресторани теж поки її не купують. Зараз покупці бринзи — це клієнти, які добре знають селиський сир, і шукають новинку на пробу, або туристи, які зацікавилися продуктом під час дегустації.

«Ми придумали для подачі продукту відповідну тару — скляні баночки з оригінальною етикеткою. Приємний вид продукту, як відомо, приваблює покупця — чому ж бринзу, без перебільшення, гордість регіону, повинні продавати як попало: з землі на ринку або відганяючи від неї мух на фестивалі? Отже, маленька 250 г баночка коштує 70 грн. І її беруть, тому що знають, що чистий і якісний продукт», — розповідає Ірина Пригара.

За її підрахунками, за цей рік члени Асоціації змогли додатково заробити від 1,5 до 11 тис. грн. Найменша кількість прийнятого сиру, яку здав один вівчар — 22 кг, найбільша — 154 кг.

Крім сиру, вівці дають ще шерсть і м’ясо. З цим у нас зараз дуже великі проблеми. Шерсть продають майже за безцінь — 8 грн/кг, а за те, щоб постригти одну вівцю машинкою потрібно заплатити 22 грн.

21

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора