Орест Сарматський

Виробники підняли ціни на огірки перед новорічними святами (Агро-новини)

k30

В українських тепличних комбінатах перед новорічними святами підняли ціни на огірки. Продукцію відвантажують у 2,5 рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Про це повідомляє hyser.com.ua.

2902
2902

Експерти ринку повідомляють, що за останніми днями огірки на ринках подорожчали на 20-33 %. Зараз вони коштують 40-42 грн/кг. Такий показник є рекордним для цього періоду за всю історію незалежності України.

Таке подорожчання зумовлене суттєвим дефіцитом продукції. Більшість тепличних комбінатів вже завершили сезон реалізації продукції.

Перу: фермер судиться з енергокомпанією через зміну клімату

Перуанський фермер позивається до німецької енергетичної компанії RWE для відшкодування збитків, спричинених кліматичними змінами в його країні. Таким чином, Саул Лучано Люйя став першим, хто подав позов до суду на енергетичну компанію в Європі, як винуватця зміни клімату, повідомляє Deutsche Welle.

2901
2901

Фермер проживає в місті Уарас, якому загрожує затоплення в разі танення льодовика в Андах. Він вимагає €17 тис. на проведення превентивних заходів протипаводкового захисту, а також відшкодування понад €6 тис., які він уже витратив на захист від повені.

Підгрунтям для позову стали кліматичні дослідження 2013р., згідно із якими, компанія RWE відповідальна за 0,5 % світових викидів CO2 «за весь період із початку індустріалізації».

Суд нижчої інстанції у ФРН 13 листопада визнав право фермера на відшкодування збитків при умові, що той зможе довести, що RWE відповідає за танення льодовика та загрозу повені біля міста Уарас.

Сировари допомагають закарпатським вівчарам заробити на бринзі

Традиційна для Карпатського регіону професія чабана з року в рік переходить у розряд рідкісних. Для порівняння — у Хустському районі Закарпатської області кілька років тому було більше 70 вівчарів, зараз не набирається і 50. Тому, у цьому регіоні їм вирішили допомогти сировари й еко-виробники — тут створили місцеву Асоціацію вівчарів. У них беруть сир, роблять із нього якісну бринзу і продають її за ринковою ціною, а не за безцінь, як у місцевих селах, повідомляє Украгроконсалт.

2903
2903

 «Ми зуміли довести вівчарам, що за такою ціною її можна збувати, і що традиційне вівчарство на Хустщині може жити. Не обов’язково кидати дідівське ремесло, продавати свої стада і виїжджати на заробітки. Можна працювати вдома й заробляти», — запевняє ініціатор створення Асоціації вівчарів Хустщини, сировар Ірина Пригара.

Зазвичай, овечий сир на Хустщині вівчарі продають у своїх же селах — це місцевий продукт, він має свою смакову специфіку й найбільше затребуваний саме в цьому регіоні. Але продають його за безцінь — по 70 грн/кг, а коли важко продати, наприклад, у літній період — пастухи віддають і по 60 і навіть по 40 грн/кг.

За різними оцінками, справжня ринкова ціна бринзи — мінімум 300 грн/кг.

Водночас просунути бринзу за межами карпатського регіону складно — масовий покупець не сприймає цей смак, магазини й ресторани теж поки її не купують. Зараз покупці бринзи — це клієнти, які добре знають селиський сир, і шукають новинку на пробу, або туристи, які зацікавилися продуктом під час дегустації.

«Ми придумали для подачі продукту відповідну тару — скляні баночки з оригінальною етикеткою. Приємний вид продукту, як відомо, приваблює покупця — чому ж бринзу, без перебільшення, гордість регіону, повинні продавати як попало: з землі на ринку або відганяючи від неї мух на фестивалі? Отже, маленька 250 г баночка коштує 70 грн. І її беруть, тому що знають, що чистий і якісний продукт», — розповідає Ірина Пригара.

За її підрахунками, за цей рік члени Асоціації змогли додатково заробити від 1,5 до 11 тис. грн. Найменша кількість прийнятого сиру, яку здав один вівчар — 22 кг, найбільша — 154 кг.

Крім сиру, вівці дають ще шерсть і м’ясо. З цим у нас зараз дуже великі проблеми. Шерсть продають майже за безцінь — 8 грн/кг, а за те, щоб постригти одну вівцю машинкою потрібно заплатити 22 грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео