Орест Сарматський

На Тернопільщині живе рукотворна легенда, що пройшла крізь віки

зас тавка03

Неймовірно красива борщівська вишивка – величезна історично-культурна цінність і гордість Тернопіллля.

Слава про неї вже давно розійшлася усім світом. Чим же особлива борщівська народна сорочка і якими легендами овіяна? Дізнаємося разом, - пропонує Вікторія Чорній.

Борщівська народна сорочка: історія виникнення

Фантастично красиві, густо зашиті квітковими та геометричними візерунками, унікальні – двох однакових сорочок практично не знайти… Яскраві борщівські вишиванки, що почали виготовлятися понад п’ятсот років тому на заході Тернопільщини, вражають не тільки неповторними техніками шиття, яких налічується понад п’ятдесят. Виникнення борщівської вишивки оповите цікавими оповідями й легендами, багато з яких є сумними і навіть трагічними.

1-4
1-4

За давніми розповідями, в 15-18 століттях на Борщівський край постійно здійснювали набіги татарські й турецькі завойовники. Під час одного з таких нападів у кількох селах цього району були вбиті всі чоловіки, тож жінки заприсяглися носити траур за загиблими впродовж кількох поколінь.

Після таких подій вишиванки з густими чорними візерунками одягалися на всі урочистості, в тому числі на весілля та інші свята. І лише після 20-30-х років минулого століття, коли збіг термін клятви, жінки знов почали застосовувати у вишивці яскраві життєрадісні кольори замість чорної вовни.

2-2
2-2

Шанувальники борщівської вишивки

Неповторна вишивка Борщівщини здавна високо цінується як в нашій країні, так і поза нею. Зокрема, відома поціновувачка цього виду вишивки тернополянка Віра Матковська вже давно збирає і дбайливо береже найкращі зразки старовинних борщівських сорочок. Її приватна колекція налічує понад півтори тисячі унікальних експонатів, зібраних мало не в кожному селі Борщівщини. Нижче можна переглянути кілька фотографій, запозичених із сайту пані Віри.

Винятково красиві експонати з колекції борщівських вишиванок Віри Матковської часто використовуються для різноманітних показів і мистецьких проектів, в яких з задоволенням беруть участь зірки українського шоу-бізнесу:

Про борщівську вишивку написана також не одна захоплююча книга. Одним з найвідоміших і найцікавіших видань є книга «Борщівська народна сорочка» Людмили та Олексія Покусінських, де зібрані справді безцінні матеріали про різновиди крою, техніки шиття та традиційні візерунки борщівських вишиванок.

11-1
11-1

13-2
13-2

18-1
18-1

3-3
3-3

Фото із сайту Віри Матковської

Вибір читачів за тиждень

Відео