Орест Сарматський

На Тернопільщині – новий словник у Новому році

книга01

Світ побачив словник «Фразеологізми у творах Богдана Лепкого».

Ще однин буйний і запашний кетяг уплели тернопільські вчені-філологи Бабій І., Вільчинська Т., Лісняк Н., Миколенко Т., Наливайко М., Панцьо С., Парасін Н. і Свистун Н. у нев’янучий вінок слави та пошани Богдана Лепкого, - пише у «Золотій Пекторалі» мовознавець, член НСЖУ зі Львова Зіновій Бичко.

Цього разу багатюща Лепкіана збагатилася направду пасіонарним і високоякісним словником «Фразеологізми у творах Б. Лепкого». Укладачі словника мимохіть своєю працею начебто підтвердили пророчі слова письменника: «Нарікання на важку долю, на те, що другі кривдять, це не є лік, лиш отруя. Відродження нації мусить початися з духу». Так, лише завзяттям, сильним патріотичним духом, за словами митрополита Андрея, впертою, наполегливою працею треба й можна побудувати самостійну сильну державу.

Питаннями української фразеології, зокрема письменницької фраземіки, займаються десятиріччями вітчизняні мовознавці. Побачили світ уже словники приказок і прислів’їв як академічних установ, так осібних авторів (В. Білоноженко, В. Калашник, Н. Коломієць, В. Підмогильний, Є Плужник, Г. Ступінська, В. Ужченко та ін.). Не можна заперечити того, що саме у фраземіці зберігаються кодові клітини національної психіки, свідомості, характеру та менталітету.

Словник характеризується найчіткішим дотриманням усіх вимог і рекомендацій, що ставляться до лексикографічних проектів і розробок. Так, принципи словникової статті саме тут містять десять позицій із конкретними основними прикладами та їхніми варіантами. Сам фактичний ілюстративний матеріал дібрано на творчій і продуманій науковій основі.

Словник «Фразеологізми у творах Б. Лепкого» засвідчив майстерний хист і вміння укладацького колективу в галузі української фразеологічної лексикографії. Його поява в науковому житті – вагомий доробок і внесок у мовознавчу парадигму славного Богдана Лепкого. Щасливої путі новій і вельми потрібній лінгвістичній праці!, - додає Зіновій Бичко.

Вибір читачів за тиждень

Відео