Орест Сарматський

Цього року в тренді будуть... чорні овочі (Агро-новини)

гр01

Представники найбільшого ринку фруктів і овочів Ковент-Гарден у Великобританії, який постачає продукти у 20 кращих ресторанів Лондона, розповідають, що чорні овочі стануть головним трендом 2018 р. Пише agro-smart.com.ua.

0101
0101

Наступного року рослинна продукція чорного кольору стане популярніша, ніж фіолетова, яка була затребувана цього року. У 2018 р. покупці побачать усі відтінки чорного: чорний редис, чорну солодку американську кукурудзу, чорну шетлендську картоплю й чорну капусту.

Такі тенденції представники Ковент-Гарден оприлюднли в рамках свого щорічного звіту що грунтується на опитуванні 100 місцевих трейдерів. Також, хітом року можуть стати гігантські лимони, м’якоть яких використовується в приготуванні страв.

Очікується, що у 2018 р. мода на вегетаріанське харчування та органічні продукти буде стимулювати зростання рослинної продукції.

Шведські вчені створили картопляне молоко

Шведські дослідники створили молоко з… картоплі. Одна з причин створення такого напою є алергія. Наприклад, у Норвегії частина населення страждає від алергії на молоко й молочні продукти. Людям чутливим до лактози необхідна альтернативна заміна, пише zerno-ua.com.

[caption id=«attachment_126536» align=«alignnone» width=«700»]

National Projects Photographer
National Projects Photographer

National Projects Photographer[/caption]

Дослідник із Лундського університету (Швеція) Єва Торнберг впритул зайнялася розробкою картопляного молока.

«Однією з проблем є збагачення молока з картоплі необхідними омега-3 поліненасиченими жирними кислотами, які в основному містяться в жирній рибі», — розповідає Єва Торнберг.

Технічно досить складно перетворити рослинну основу у вершковий продукт. Це пов’язано з тим, що рослинні білки важче отримувати, ніж тваринні. Єва Торнберг виявила, що вершки можна отримати, якщо білок і крохмаль у картоплі нагріти певним чином і змішати з ріпаковою олією, багатою омега-3 жирними кислотами.

За словами науковця, до складу картопляного молока буде входити 6% ріпакової олії. Це означає, що 250 мл альтернативного молока покриє половину щоденної норми омега-3. Крім того, новий молочний продукт не містить алергенів.

Картопляне молоко планують продавати як альтернативу звичайному молоку, йогурту, крему й морозиву. Напій був протестований у лабораторних умовах, і ймовірно надійде в продаж наступного року. Спершу, швидше за все, це буде коктейль із картопляного молока з яблучним соком і фруктами. Спосіб виготовлення емульсії запатентований під назвою компанії Veg of Lund.

Експорт винограду з України збільшився у 4 рази

У минулому році експорт винограду з України зріс у 3,9 разів проти загального обсягу за весь 2016 р. У 2017 році експортували 102 т винограду проти 26 т у 2016-му. Про це повідомляє info.shuvar.com.

0103
0103

Найбільше українського винограду імпортувала Білорусь — 44 %, до Молдови відправилося 32,7 %, до Нідерландів — 9 %.

Водночас обсяги імпорту винограду стабільно високі. За 11 місяців 2017 р. було закуплено 42,4 тис. т на суму $31 млн, у той час, як торік — 44,4 тис. т на суму $34 млн.

Понад половину імпортного винограду (54 %) потрапляє в Україну з Туреччини, 23 % — з Ірану, 6 % — з Узбекистану.

Вибір читачів за тиждень

Відео