Оксана Бучко

Як тернопільським вчителям не втратити годин у новій старшій школі?

rulesforteachers-58605fbb3df78ce2c38044e5

Заплановане введення інтегрованих курсів у старшій школі можуть позбавити вчителів необхідної кількості годин. Щоб уникнути такого скорочення, потрібно робити заклади багатопрофільними, пояснив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей в інтерв’ю «Новій українській школі».

- Години перерозподіляться. Якщо робимо багатопрофільний заклад, і будуть представлені всі профілі, то не зменшиться. (У сільській місцевості будуть переважати такі ліцеї), - зазначив він. - Але у містах простіше робити профільні заклади – один природничий, інший гуманітарний і так далі. У такому випадку легше забезпечити відповідну матеріально-технічну базу. Просто треба, щоб міські ради, які є засновниками шкіл, врівноважили мережу ліцеїв різних профілів. Тоді вчитель зможе перейти з однієї школи в іншу. Доброго вчителя візьмуть. Крім того, це буде стимулювати вчителів до професійного розвитку, – зазначив Хобзей.

- Між закладами має бути баланс у плані обраного профілю – гуманітарного чи природничого, додав заступник міністра. - Будуть [скорочувати вчителів], тільки якщо всі підуть у гуманітарну сферу. Але це шлях у нікуди. Тому МОН буде робити все, щоб кількість профілів була збалансованою. Але не хочеться це робити адміністративно і казати, скільки має бути шкіл гуманітарного профілю, а стільки – природничого, – пояснив Павло Хобзей.

Часу підготуватись до нововведень є достатньо. За освітнім законом, профільну школу мають запустити не пізніше 2027 року, але 10-12 класи можуть запрацювати і раніше – у 2023 році. Для зручного вибору профілю також важливо, щоб старшокласників було достатньо для 3–4 паралельних класів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео