Орест Сарматський

В Україні близько 40 тис  тонн вершкового масла виробляється «з повітря» (Агро-новини)

січ10

Про це заявив голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає  AgroTimes.

Він пояснив на прикладі балансу по витратам на виробництво 1 тонни масла, як отримана така цифра.

«У 2016 році було вироблено 101 тис. т вершкового масла. Для цього мало піти 2,2 млн т молока. Сьогодні джерела для виробництва вершкового масла — це сирні продукти і сухе знежирене молоко. Якщо взяти до уваги, що торік було вироблено 48 тис. т сухого знежиреного молока і 70 тис. т сирних продуктів, то дефіцит молочної сировини для виробництва 101 тис.т масла складає 898 тис. т (близько 40% — ред.). Фактично 40 тис. т масла в Україні виробляється з повітря», — пояснив Вадим Чагаровський.  

 

0903
0903

За його словами, фальсифікацією масла займаються маленькі приватні невідомі підприємства. Такі висновки були отримані в результаті рейдів Спілки молочних підприємств спільно з громадською організацією «Громадський контроль».

Кожен десятий зареєстрований в Україні сорт — голландської селекції

Обробляючи площу лише 600 тис. га, з котрих 90 тис. га відведені на садівництво та 9 тис. га теплиць, Голландія займає 2 місце в світі по експорту агро-продовольчої  продукції у грошовому виразі ($90,1 млрд проти $15 млрд в України) та є провідним постачальником овочів на ринок Європи.

Про це йшлося під час круглого столу та практичного семінару «Україна в процесі змін: реєстрація прав на сорти рослин», проведеного «Українським клубом аграрного бізнесу» спільно з Посольством Королівства Нідерланди в Україні

Як зазначалося, однією з передумов таких досягнень є високий рівень селекційної майстерності, що забезпечує постачання на ринок високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур. Зважаючи на це, досвід голландської системи сортовипробування може бути корисним для вивчення та перейняття в АПК нашої держави.

Спеціально для цієї події, в Україну прибув керівник напрямку випробування сортів Нідерландської інспекції рослинництва (Нактуінбоу) Берт Схолте.  В своїй презентації він навів дані, що кількість сортів рекомендованих до використання в Нідерландах складає 62 тис. —  86% з яких майже в рівних частинах складають сорти овочів та квітів.

Нактуінбоу є автономним державним органом, який регулюється Міністерством економіки Нідерландів та був створений для контролю якості продукції, процесів та виробничих ланцюгів у галузі садівництва. Основний фокус діяльності направлений на оцінку та випробування сортів квіткових, садових та овочевих культур для цілей реєстрації та надання прав власникам сортів. Установа складається із трьох структурних підрозділів: лабораторії, інспекції та випробувального центру, а тестові поля займають територію площею 10 га.

За результатами випробувань Нактуінбоу передає свій висновок до Ради сортів рослин, яка є національним органом, що приймає кінцеве рішення про реєстрацію сорту. В Раді працює всього один державний секретар.

0901
0901

Як зазначив Директор Українського інституту сортів рослин Сергій Мельник,  наразі рекомендованими до поширення в Україні та внесеними в Реєстр сортів рослин України є 10,215 тис. сортів. Понад 10% цих сортів складають сорти голландської селекції, а їх частка серед сортів овочевих культур займає 41%. Незважаючи на певну подібність систем реєстрації сортів в Україні та Нідерландах, різна культура сільського господарства зумовлює також різну структуру сортів в Реєстрі. Так, в Україні переважають сорти зернових культур (кукурудзи та пшениці).

Автоматизована вертикальна ферма даватиме у 350 разів більший врожай

Все більше фермерів переходять на так звані контрольовані, з точки зору клімату, теплиці та вертикальні ферми.

Найбільше практичних досліджень в цьому напрямку роблять в Сан-Франциско, де розробляють парники для міських умов, повідомляє Landlord.

Середня площа парника становить близько 4 тис. м2. Врожайність з такої площі має дорівнювати врожаю з поля площею понад 121 тис. м2. Парники будуть обслуговуватися трьома роботами — від етапу посіву до збору врожаю.

Роботи будуть переміщувати посіви всередині високотехнологічного критого міського парника. Сіяти насіння можна в один лоток, а потім машини будуть кожен раз пересаджувати їх, поступово збільшуючи крок «решітки», відстань між паростками. Підхід дозволяє піти від хімічного обприскування.

Автономні системи формують тривимірну модель кожної рослини — а потім порівнюють її з запланованими показниками. Найбільш значущі: розміри рослин, їх форма, наявність темних плям і інших ознак захворювань.

Інша компанія із Сан-Франциско займається розробкою автоматизованих систем для вертикальних ферм. Мета компанії — досягти скорочення споживання води на фермах на 99%. Виробництво повинно давати в 350 разів більший врожай порівняно з класичним відкритим полем.

0902
0902

Для великих агропідприємств є більш масштабні проекти. Стартап з Лос Аламоса збирає до 5 ТБ даних в день з супутників, аналізує показники разом з даними про погоду. Це дозволяє прогнозувати обсяги врожаю кукурудзи з точністю до 99%.

Існують розробки, коли роботи знищуватимуть бур’яни без хімічного навантаження на ґрунт, а відтак, на собівартість виробництва. Невдовзі з’являться автономні трактори, які зможуть працювати 24 години на добу, скоріш за все на сонячній енергії. Стан посівів, потреби рослин в іригації і добривах — все це автономні системи зможуть оцінювати самостійно або за даними аерофотозйомки.

Вибір читачів за тиждень

Відео