Орест Сарматський

Українців «пересаджують» на імпортний сир (Агро-новини)

січ10

Україна в січні-липні 2016 р. експортувала 4,058 тис. т сирів, що на 1,6% більше, ніж за аналогічний період 2015 р. У грошовому еквіваленті експорт скоротився на 8,8% — до $11,635 млн.

Про це говорять дані Державної фіскальної служби (ДФС), передає «Інтерфакс-Україна».

При цьому імпорт сирів в Україні зріс на 28,3% — до 3,768 тис. т, в грошовому еквіваленті — на 21,7%, до $15,345 млн.

Крім того, ДФС повідомляє, що експорт вершкового масла з України за вказаний період знизився на 26% — до 5,123 тис. т в порівнянні з аналогічним періодом 2015 р. У грошовому еквіваленті цей показник склав $13,957 млн проти $17,464 млн.

1001
1001

Імпорт в Україну в січні-липні склав 0,796 тис. т вершкового масла на суму близько $2,642 млн, тоді як за аналогічний період 2015 р. — 0,169 тис. т на $0,778 млн.

Кулінарна помилка: в Японії створили каву з часнику

Японський винахідник-кулінар Йокітомо Сімотаі (Yokitomo Shimotai) створив кави з часнику — в ньому немає кофеїну.

За словами 74-річного чоловіка, який був власником ресторану в префектурі Аоморі, створенню напою сприяв випадок, що стався 30 років тому. Сімотаі готував шматок м'яса з часником, а потім додав до страви гарячу воду. Спробувавши суміш, він здивувався її смаку, що нагадує гірку кава, повідомляє Lenta.ru.

Вийшовши на пенсію, чоловік продовжував працювати над майбутнім напоєм, намагаючись знайти оптимальний спосіб приготування «часникової» кави. В ході експериментів він прийшов до висновку, що для обсмажування цибулин підходить електрична піч. Згідно з остаточним рецептом, після теплової обробки часник охолоджується і розтирається для отримання соку.

1002
1002

Хоча у напої є відповідний присмак, він, на думку кулінара, не викликає неприємний запах з рота, підходить для вагітних жінок і тих, хто уникає вживання кофеїну.

Продажі «часникової» кави почалися в сусідній префектурі Івате.

Експерт: Україні не варто розраховувати на ріст урожаю горіхів

На зростання обсягів виробництва волоського горіху в сезоні-2017/18 не варто розраховувати.

Такими прогнозами поділився заступник голови асоціації «Укрсадпром» з питань горіхівництва Олег Коровкін.

«В результаті несприятливих погодних умов цього року, в першу чергу, це стосується весняних морозів, зниження врожайності горіху волоського попередньо оцінюється в межах 30-50%. Таким чином, на ринку переробки спостерігатиметься дефіцит сировини», — говорить спеціаліст.

З іншого боку, зазначає Олег Коровкін, варто враховувати й іншу негативну тенденцію — зменшення кількості гравців на ринку переробки. Дедалі частіше з'являється інформація про продаж переробних ліній. Це ж стосується і садів.

«Говорячи про промислове виробництво горіху волоського, якщо і матимемо приріст, то малоймовірно, що він складе 3-4%. Більш реальним є прогноз виробництва волоського горіху на рівні минулого року чи, навіть, менше», — вважає заступник голови асоціації «Укрсадпром».

 

1003
1003

Стосовно експорту, то це важкопрогнозований ринок. «Частка «чорного ринку» залишається значною. Якщо в офіційній статистиці відображається приріст поставок на зовнішні ринки, то мова йде про легалізацію певних обсягів експорту, а не про його дійсне збільшення. А з огляду, на зазначені вище фактори, помилковим буде твердження що експорт збільшився за рахунок зростання обсягів виробництва», — підсумував Олег Коровкін.

Для довідки: за останніми прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA) виробництво волоського гороху в Україні в 2017/18 МГ має вирости на 4%, експорт — на 11%.

Вибір читачів за тиждень

Відео