Орест Сарматський

Природно-заповідний фонд Тернопільщини розширюється і розширюється

зима01

11 січня – Всесвітній день заповідників і національних парків.

У природно-заповідному фонді Тернопільської області є майже 640 одиниць територій та об'єктів. Фактична площа природно-заповідного фонду області становить 8,91 % території області.

Вперше День заповідників людство почало відзначати у 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітньої Організації дикої природи. Перший заповідник на території сучасної України був створений у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник у Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський район Львівської області) та отримав назву „Пам’ятка Пеняцька”.

В Україні сьогодні функціонує 19 природних та 4 біосферних заповідники. На території Тернопільської області знаходиться природний заповідник „Медобори” – це справжня перлина цілої України. Він розташований на теренах Подільських Товтр, гряда яких простягається з північного заходу на південний схід від с. Підкамінь Львівської області через Тернопільщину, Хмельниччину аж до Румунії. Площа заповідної території 9521 га. Товтри є унікальним геолого-геоморфологічним та палеографічним феноменом національного і міжнародного значення. Особливо цінною та цікавою ділянкою є частина Товтр, що охороняється у межах природного заповідника „Медобори”, створеного у 1990 році. Тут представлені найтиповіші для Товтрової рифової гряди форми рельєфу – головне пасмо та групи бічних форм Товтр із скам’янілими рештками організмів Баденського і Сарматського морів, що збереглися у вапняках в прижиттєвому положенні. Ця частина пасма найбільш монолітна та заліснена, а за багатство медоносних рослин названа Медоборами.

Як повідомляють на http://te-rada.org, одним із пріоритетних напрямків стратегічного розвитку Тернопільської області є розв’язання екологічних проблем і підтримання стабільної ситуації щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення раціонального використання, збереження й відтворення природних ресурсів. У зв’язку із цим Тернопільською обласною радою внесено зміни і доповнення до програми охорони навколишнього природного середовища в тернопільській області на 2014-2020 роки. Значно розширено природно-заповідний фонд області, який на сьогоднішній день містить у своєму складі 634 одиниці територій та об’єктів загальною площею 123,20 тис.га. Показник заповідності становить 8,89%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео