Орест Сарматський

У наймолодшому селищі Тернопільщини задумались над тим, чи не час повернутися до первісної назви населеного пункту?

Заводське

У Заводському Чортківського району не всім подобається така назва селища.

Наймолодшим населеним пунктом на Тернопіллі є селище Заводське. Йому (плюс/мінус) тільки 40 років. Розташоване воно на схід від Чорткова, на відстані чотирьох кілометрів від районного центру. Розросталось селище одночасно з будівництвом Чортківського цукрового заводу, пише Володимир Погорецький у «Золотій Пекторалі».

Поряд із заводом-велетнем і п’ятиповерховими житловими будинками були розташовані індивідуальні старі будівлі. Це поселення в той час іменувалось красивою назвою – Липники. Переважну більшість мешканців Липників становили переселенці з Польщі.

- Радянські телепні, інакше не скажеш, - міркує Володимир Погорецьий, - населений пункт Липники перейменували на Заводське. Мода, мабуть, була тоді така – все, що вибудовувалось/вимальовувалось в епоху «розвинутого соціалізму»  прив’язувати до комуно-пролетарських назв.  Деякі жителі селища кажуть, що завжди, особливо  перед релігійними святами, в їхніх помешканнях стаються техногенні «катастрофи». Як не прорве водогін, то вийде з ладу каналізація або електромережа.

То ж цікаво знати, чому жителі Заводського не намагаються повернути своєму селищу первісну назву – «Липники»?

Фото Максима Огородника

Вибір читачів за тиждень

Відео