Орест Сарматський

Фермер незаконно користувався землею вартістю 3 млн грн (Агро-новини)

l11

Городоцька прокуратура звернулася до Яворівського районного суду

Львівської області з вимогою визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 10 га, що був укладений між Яворівською райдержадміністрацією та фізичною особою. Вартість цієї ділянки сягає 3 млн грн, повідомляє прокуратура Львівської області.

Підставою для звернення стало недотримання умов договору оренди, у тому числі невизначення нормативно-грошової оцінки землі. Згідно з цим договором, упродовж 13 років за ділянку площею 10 га фермер платив лише 80 грн орендної плати на рік.

1301
1301

Суд визнав недійсним договір оренди та зобов’язав повернути цю ділянку в держвласність в особі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області.

Банки розширили можливості фінансування для аграріїв

Українським сільгоспвиробникам, окрім, традиційних кредитів банки пропонують інструменти безресурсного фінансування — авальовані векселі та інші інструменти. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіла виконавчий директор Національної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

За її словами, векселі значно дешевші в порівнянні з кредитами й забезпечують надійність у розрахунках аграріїв із постачальниками добрив, засобів захисту рослин та інших необхідних матеріалів. Наступний інноваційний інструмент — аграрні розписки, які з’явилися на ринку минулого року.

«За допомогою розписок агропідприємства отримують фінансування під заставу майбутнього врожаю. Для фермера, який не має ліквідного майна для надання в заставу під кредит, подекуди це єдиний спосіб отримати фінансування», — розповіла Олена Коробкова.

Вона наголосила, що для кредитора аграрні розписки також передбачають низку переваг. Зобов’язання прив’язується до конкретної земельної ділянки і відображається в публічно відкритому реєстрі аграрних розписок. Крім того, законодавчо зафіксовані права щодо моніторингу вирощування врожаю та відсторонення заставодавця від процесу у випадку порушення технології.

«Навіть передача ділянки в оренду іншій особі не порушує права кредитора на врожай, який вирощується на ній. Передбачена також прискорена процедура виконавчого провадження у випадку порушення зобов’язань за аграрною розпискою. Недоліками агророзписок поки що залишається тривала процедура нотаріального оформлення та недостатньо розвинена інфраструктура», — пояснила Олена Коробкова.

1302
1302

Також деякі банки пропонують аграріям інструменти торгового фінансування експортно-імпортних операцій — акредитиви, гарантії, факторинг.

«Ці інструменти використовуються, в основному, великими компаніями. Відсутність культури використання таких інструментів є одним із чинників, які обмежують доступ невеликих агропідприємств до зовнішніх ринків», - підсумувала Олена Коробкова.

Одеський кооператив інвестує в переробку шипшини

В Одеській області кооператив «Горіх Причорномор’я», що вирощує шипшину, планує зайнятися переробкою цієї культури, закупивши відповідне сушильне обладнання. На сьогодні задіяні під шипшиною площі кооперативу складають 5 га. Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

«Цього року ціна продажу свіжої шипшини становила від 18 грн/кг, а однорідну партію сушеної можна продати від 35 грн/кг», — розповів президент кооперативу «Горіх Причорномор’я» Павло Тулба.

Шкірка шипшини коштує набагато дорожче. Наприклад, фабрика з розфасування чаю готова купувати її від $5/кг. На цей продукт є попит із боку таких компаній, як Nestle, Danone, а також фармацевтичних компаній.

1303
1303

Одним із прибуткових напрямків переробки шипшини вважається виготовлення олій. Цей бізнес особливо популярний у європейських фермерів. Шипшина вважається незатратною культурою, оскільки її можна саджати на непридатних для традиційного землеробства землях, таких, як схили чи балки. Плодоносити рослини починають на третій рік. Для висадки знадобиться 6 тис. саджанців/га.

Вибір читачів за тиждень

Відео