Орест Сарматський

Податкові новації можуть знищити садівництво (Агро-новини)

l08

Дії влади можуть спричинити тривалий занепад одного з перспективних напрямків сільського господарства — садівництва, незважаючи на відновлення програми державної підтримки та погашення заборгованості за минулі роки.

Як говориться у повідомленні «Укрсадпрому», з початку 2017 року було скасовано дію спецрежиму ПДВ. Натомість були введені державні дотації галузі. Втім, з 1 січня 2018 році сільгоспвиробники можуть бути позбавлені й дотацій.

«Україна ризикує не лише втратити можливість вийти на світовий ринок ще з одним видом продукції, а й взагалі стати імпортером фруктів і ягід! І це з урахуванням тих сприятливих погодно-кліматичних умов, що має країна, для розвитку цього сегменту! Більше того, занепад садівництва матиме й негативні соціальні наслідки. У багатьох регіонах в сільській місцевості це є основним видом діяльності населення, що забезпечує добробут мільйонів сімей, залучених до роботи в садах!», — говориться у повідомленні асоціації.

1201
1201

Як зазначається, роступове збільшення оподаткування ПДВ постачання фруктів і ягід сьогодні вже призвело до підвищення цін на цю продукцію у 2 рази, а введення загальної системи оподаткування ПДВ для виробників фруктів і ягід у 2018 році не просто зажене у тінь існуючих виробників, а зупинить розвиток галузі в цілому.

Кожен десятий зареєстрований в Україні сорт — голландської селекції

Обробляючи площу лише 600 тис. га, з котрих 90 тис. га відведені на садівництво та 9 тис. га теплиць, Голландія займає 2 місце в світі по експорту агро-продовольчої  продукції у грошовому виразі ($90,1 млрд проти $15 млрд в України) та є провідним постачальником овочів на ринок Європи.

Про це йшлося під час круглого столу та практичного семінару «Україна в процесі змін: реєстрація прав на сорти рослин», проведеного «Українським клубом аграрного бізнесу» спільно з Посольством Королівства Нідерланди в Україні.

1202
1202

Як зазначалося, однією з передумов таких досягнень є високий рівень селекційної майстерності, що забезпечує постачання на ринок високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур. Зважаючи на це, досвід голландської системи сортовипробування може бути корисним для вивчення та перейняття в АПК нашої держави.

Автоматизована вертикальна ферма даватиме у 350 разів більший врожай

Все більше фермерів переходять на так звані контрольовані, з точки зору клімату, теплиці та вертикальні ферми.

Найбільше практичних досліджень в цьому напрямку роблять в Сан-Франциско, де розробляють парники для міських умов, повідомляє Landlord.

Середня площа парника становить близько 4 тис. м2. Врожайність з такої площі має дорівнювати врожаю з поля площею понад 121 тис. м2. Парники будуть обслуговуватися трьома роботами — від етапу посіву до збору врожаю.

Роботи будуть переміщувати посіви всередині високотехнологічного критого міського парника. Сіяти насіння можна в один лоток, а потім машини будуть кожен раз пересаджувати їх, поступово збільшуючи крок «решітки», відстань між паростками. Підхід дозволяє піти від хімічного обприскування.

1203
1203

Автономні системи формують тривимірну модель кожної рослини — а потім порівнюють її з запланованими показниками. Найбільш значущі: розміри рослин, їх форма, наявність темних плям і інших ознак захворювань.

Інша компанія із Сан-Франциско займається розробкою автоматизованих систем для вертикальних ферм. Мета компанії — досягти скорочення споживання води на фермах на 99%. Виробництво повинно давати в 350 разів більший врожай порівняно з класичним відкритим полем.

Вибір читачів за тиждень

Відео