Віра Олександрович

Реформа крокує Тернопільщиною - лікарів уже… попередили (відео)

Основне

Медичну реформу на Тернопільщині впроваджуватимуть поетапно. Уже відомо, що, за ініціативи Президента наша область отримає на втілення таких змін 178 млн грн.

Втім, у цих планах і вказаній сумі не враховані «зайві» медичні заклади і їхній персонал. Тож влада не маю наміру допускати ситуацію, що сталася торік («Терен» писав про це ТУТ і ТУТприм.).

Нагадаємо, у цьому році стартує реформа первинної ланки. Причому із 1 липня планується радикально змінити і систему охорони здоров’я, і систему фінансування. А солідні «дірки» у бюджетах кількох медичних закладів Тернопільщини проявилися ще торік, причому через це люди могли залишитися без зарплат. Голова обласної держадміністрації Степан Барна впевнений, така ситуація склалася через безвідповідальність органів місцевого самоврядування. Адже саме вони мали подбати про оптимізацію своєї мережі медзакладів.

[embed]https://youtu.be/Ie53EWJiIC8[/embed]

Не може бути такого, щоб на обласному рівні ми здійснювали кроки у напрямку реформування і навіть економимо кошти – близько 9 млн грн, а потім до нас приходили із пікетом, бо немає зарплати, - каже він. – Ми мусили це питання закрити, бо це не додало б настрою для святкування ані лікарям, ані працівникам районних держадміністрацій.

Принагідно Степан Барна нагадав кілька фактів, що свідчать про штучно «роздутий» штат у більшості медичних закладів краю. А тому працівники правоохоронних органів, за його словами, отримали доручення щодо проведення перевірок у закладах охорони здоров’я. І насамперед контролери аналізуватимуть ефективність використання бюджетних коштів.

[embed]https://youtu.be/4OT7lT9GS7U[/embed]

Степан Барна подякував тим п’яти районам, які самі покрили усю заборгованість медичним працівникам та обслуговуючому персоналу лікарень і не просили додаткових грошей. Йдеться про Збаразький, Підгаєцький, Теребовлянський, Тернопільський і Шумський райони. Їм за це, до речі, виділили кошти на нове медичне оснащення. Ці гроші дозволили використати на капітальні видатки уже із 1 січня 2018 р.

Незадовільний стан реформування медичної сфери – у Бучацькому і Заліщицькому районах, - додає він. – Там була найбільш кричуща ситуація щодо боргів із заробітних плат. Я навіть не уявляю, чим це могло обернутися.

Тож відповідь вони отримали категоричну – виправляти допущену органами самоврядування ситуацію із боргами у 2018-му вже ніхто не буде.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео