Орест Сарматський

Спростовано новину, що переполохала 241 село на Тернопільщині

молоко

Нові санітарні обмеження на прийом молока у населення з 1 січня 2018 року поки що не вводитимуть.

Як повідомляв ТЕРЕН, з 1 січня 2018 року мала діяти заборона на продаж домашнього молока. Нагадаємо, що згідно з договором про асоціацію з ЄС, переробні підприємства більше не зможуть закуповувати молоко у селян. А з 2019 року — лише у спеціалізованих фермерських господарствах.

Але, як оприлюднив інформацію Урядовий портал, жодних нових санітарних обмежень на прийом молока у населення з 1 січня 2018 року не вводилося. А до дії нових норм ДСТУ, введення яких заплановане на 1 липня 2018 року, у Мінагрополітики є досить суттєві претензії, оскільки за багатьма параметрами стандарт не відповідає європейським нормам.

«Ми не робимо жодної різниці при контролі якості молока у індивідуальних та колективних господарств. Мова йде лише про контроль його якості, котрий існує і зараз і є абсолютно узгоджений з європейськими нормами якості вже два роки. Про те, що реально проблем в даній царині не існує, говорить те, що понад 90% вітчизняного молока, що виробляється селянськими господарствами, відповідає нормам харчової продукції», - прокоментував ситуацію перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

«В умовах, коли 80% молока збирається в господарствах населення, коли від функціонування ринку сирого молока залежить добробут сотень тисяч селян - держава має приймати дуже зважені рішення і Мінагрополітики завжди буде відстоювати саме інтереси дрібних селянських господарств», -  відзначив Максим Мартинюк.

Так що, мешканці усіх 241 сіл Тернопільщини можуть полегшено зітхнути і надалі продавати домашнє молоко заготівельникам. Поки що.

Вибір читачів за тиждень

Відео