/ /Тернополянам на замітку: Страви для Старого Нового року

17 Січня 2019, Четвер


Скала-Подільська зустріла гостей з Луганщини

Юні історики з Тернопільщини відвідали держархів області

Смаколики від Байковецької громади вже прямують до захисників

16 Січня 2019, Середа


Фоторепортаж
У Чорткові відгуляли «Василів день» (фоторепортаж)

Погода
Погода у Тернополі 17 січня

Коли на Тернопільщині зросте захворюваність на грип та ГРВІ

Фотофакт
Неподалік центральної тернопільської ялинки можна перевірити шанси стати моделлю (фотофакт)

Це цікаво
Тернополянка проміняла різдвяний Тернопіль на теплу Мальту

Тернопільська бібліотека передала для військовослужбовців понад 5 тисяч книг та часописів

Тернополяни повинні знати, що означає монетизація субсидій та як це працює

Тернопіль має на кого рівнятися

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Учасник Революції Гідності став старостою на Тернопільщині (фото)

Це цікаво
Тернополянин показав, як заробити на поштових марках

Фоторепортаж
Чому давня тернопільська кахля викликає захват

Студенти зі всієї України отримуватимуть стипендію від «Нового зернятка»

Тернопільщина: на першій сесії у Білій обійшлося без скандалів (фото)

Анонс
Тернопільські депутати ММР зберуться на першу в 2019 році сесію

Фотофакт
У тернопільських школах готуватимуть за офіційним рецептурним збірником (фотофакт)

Фермери притримують капусту навіть після подорожчання (Агроновини)

Розслідування у справі інфікування дошкільнят на Тернопільщині завершилося

Фоторепортаж Це цікаво
У Тернополі можна побачити 200-річну шопку (фоторепортаж)

Тернопільські водії не соромляться сідати за кермо напідпитку

Анонс Це цікаво
Львівська журналістка розповість тернополянам про українців на карті світу (анонс)

В останній місяць 2018 року тернополяни почали платити більше 

Двоє травмованих в результаті ДТП у Заліщицькому районі

Фоторепортаж Це цікаво
Тернопільський митець створює неймовірні скульптури в Англії (фото)

Це цікаво
Для тернополян відкрився новий ринок праці – Німеччина

Мережу комунальних аптек на Тернопільщині розвиватимуть стратегічно (фото)

Фотофакт
Де на Тернопільщині найдорожче обійдеться «голодна кутя» (фотофакт)

Терміново
На Тернопільщині діє нова схема шахрайства

Параолімпієць-біатлоніст з Тернопільщини на кубку світу у Швеції виборов «бронзу»

Фотофакт
Фальшиві гроші можуть видавати банкомати в Тернополі (фото)

Тернопільська стилістка розкритикувала жарти на тему згоди на близькість

Ввозити електрокари, сонячні та вітрові електростанції на Тернопільщину стало вигідніше

Тернопільський університет у скорботі через смерть професора

Відео Фоторепортаж Це цікаво
У Тернополі колядували разом з Іриною Федишин (фото, відео)

Відео
Нові правила для тернополян в інтимному житті (відео)

На Тернопільщині затримали двох шахраїв

Тернопільського шоумена визнали кращим, ніж кандидата у президенти

Перестало битись серце тернопільської незламної націоналістки

Фотофакт
На Тернопільщині є ще чимало церков Московського патріархату (фотофакт)

Тернополянка скаржиться на ставлення водіїв маршруток до пасажирів

За черговим штампом тернополянам йти на Білецьку вже не обов’язково

Це цікаво
Виплати на дітей у 2019 році стануть іншими (інфографіка)

Фотофакт
Жителі Тернопільщини дякують працівникам правоохоронних органів за дотримання порядку (фотофакт)

Це цікаво
16 січня в історії Тернопільщини

Випускники спортшколи в Теребовлі оригінально відсвяткували зустріч

Відійшов у засвіти отець Василь Івасюк

Новий рік на Тернопільщині розпочався з благодійності

В Бережанську міськраду завітали неочікувані гості

15 Січня 2019, Вівторок


Погода
Погода на Малахія вказує, якою буде погода у березні

Тернополянам на замітку: Страви для Старого Нового року

У ніч з 13 на 14 січня готують страви на Щедрий вечір.  Традиційно у цей день подають кутю, вареники, м’ясні страви, узвар. Тернополяни можуть обрати рецепти на свій смак у підбірці, яку пропонує 24tv.ua.

Щедра кутя

Інгредієнти:

  • пшениця або рис – 400 г;
  • мак – 200 г;
  • волоські або лісові горіхи – 100 г;
  • сухофрукти – 100 г;
  • мед – 100 г;
  • коньяк – 1 ст. л. (за бажанням);
  • вершкове масло – 2-3 ст. л.

Рецепт щедрої куті:

  1. Залишити у воді пшеницю на 1-2 години. Відварити до готовності у пропорції зерна і води 1:2,5.
  2. Відпарити мак протягом 15 хв, розтерти у ступці. Порізати горіхи, сухофрукти.
  3. Мед розчинити у склянці теплої води або узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.
  4. У самому кінці в кутю за бажанням можна додати коньяк та ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте усі інгредієнти.

Печеня по-домашньому зі свинини

Інгредієнти:

  • 500 г нежирної свинини;
  • 2 цибулини;
  • 7-8 великих картоплин;
  • 2-3 столових ложки рослинної олії;
  • сіль і перець за смаком;
  • свіжа зелень.

Рецепт печені зі свинини

  1. М’ясо нарізати невеликими кубиками. Цибулю почистити і порізати півкільцями. Картоплю почистити і нарізати пластинками (близько 2 см).
  2. У глибокій сковорідці нагріти олію і обсмажити м’ясо до утворення рум’яної скоринки. Викласти в м’ясо цибулю і смажити, поки вона не стане прозорою. Додайте нарізану картоплю, посоліть, поперчіть та добре перемішайте.
  3. Закрити сковороду кришкою і тушкувати на повільному вогні до готовності. За бажанням печеню можна готувати порційно в глиняних горщиках в духовці.

Холодець із двох видів мяса

Інгредієнти:

  • яловича гомілка та ще 500 г яловичини;
  • свинина – 500 г;
  • 1 морква;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • кріп – 3-4 гілочки;
  • петрушка – 3-4 гілочки;
  • лавровий лист – 2 шт;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • чорний перець (горошком);
  • сіль за смаком.

Рецепт холодцю на Старий Новий рік:

  1. Яловичу гомілку залити холодною водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити ще 5 годин. Не забувати зняти піну. Додати м’ясо, що залишилося (яловичину та свинину) і варіть ще півтори години.
  2. Помити, очистити і крупно нарізати моркву і цибулю. Додати в бульйон. Також покласти туди перев’язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець і варити ще півгодини. Посолити бульйон та процідити.
  3. Зняти м’ясо з кісток і нарізати досить дрібно. Очищені зубчики часнику вичавити до м’яса.
  4. Розкласти м’ясо по формах. Залити бульйоном, щоб м’ясо було під поверхнею (приблизно на два пальці). Залишити остигати при кімнатній температурі, а потім помістити форми в холодильник, поки холодець застигне.

Крученики зі свинини та грибами

Крученики зі свинини можна приготувати з найрізноманітнішою начинкою − від картоплі і овочів до горіхів і ананасів. Ми обрали простий варіант – з грибною начинкою. Але ви можете обрати начинку на свій смак!

Інгредієнти:

  • 500 г свинини (філе);
  • 400 г печериць (або сушених грибів);
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. борошна;
  • олія;
  • спеції за смаком (базилік, орегано, коріандр, майоран, чебрець, перець);
  • сіль за смаком.

Рецепт кручеників зі свинини та грибною начинкою:

  1. М’ясо нарізати упоперек волокон шматками завтовшки приблизно 1 сантиметр, добре відбивати молоточком, посолити і поперчити.
  2. На сковорідці підсмажити цибулю, гриби та спеції. Потрібно, щоб із суміші випарувалася вся рідина. Відкладіть 2-3 ст. ложки готових грибів із начинки для тушкування кручеників.
  3. У кожен шматочок м’яса покласти грибну начинку і загорнути рулетиком, акуратно підгортаючи краї, щоб із них не випадала начинка, і скріпити зубочистками.
  4. Кожен рулетик обваляти у борошні й обсмажити на олії з обох боків до утворення золотистої скоринки. Покласти крученики в каструлю, пошарово перекладаючи рештою грибів із начинки, залити водою (або бульйоном), так, щоб вона трохи покривала крученики, посолити. Тушкувати крученики під кришкою на повільному вогні приблизно 40-50 хвилин до повної готовності.
  5. Крученики зі свинини добре подавати з гарніром: пюре, овочами тощо.

Млинці з мясним фаршем

Інгредієнти для млинців на 3 порції:

  • молоко (300 мл);
  • 2 яйця;
  • борошно (200-250 г);
  • 1 ст. ложка олії;
  • сіль та перець.

Рецепт млинців

Інгредієнти для начинки:

  • 400 г відвареного м’яса (свинина, яловичина);
  • 1 цибулина;
  • пучок зелені;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • спеції для м’яса;
  • сіль за смаком.

Рецепт млинців

  1. Збити яйця в пишну піну. Додати до яєць сіль та перець і знову збити.
  2. Додати до збитих яєць тепле молоко та перемішайте. Додавайте малими порціями борошно та постійно перемішуйте до того часу, поки не зникнуть всі «грудочки».
  3. Смажити млинці на середньому вогні по 1-2 хвилини з обох боків, поки вони не зарум’яняться.
  4. Для начинки відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Дрібно поріжте цибулю та зелень (можна брати заморожену).
  5. На розігрітій сковороді в рослинному маслі обсмажити цибулю, потім додати м’ясо, спеції, посолити і обсмажити, помішуючи, 10 хвилин. Додати зелень і перемішати.
  6. Викладати готову начинку в центр млинця, сформувати мішечок та закріпити його краї за допомогою зеленої цибулі. Або сформувати просто конвертики, якщо зеленої цибулі немає.

Узвар з родзинками та вишнею

Узвар – традиційний український напій, який готують на різні свята. Зокрема, на Святвечір та на Старий Новий рік.

Інгредієнти:

  • сушені яблука 100 г;
  • сушені груші 100 г;
  • чорнослив 100 г;
  • курага 100 г;
  • родзинки 100 г;
  • сушена вишня 100 г;
  • цукор 100 г.

Рецепт узвару

  1. Залити сухофрукти (традиційний склад – сушені груші, яблука, родзинки і чорнослив) водою і ретельно промити їх.
  2. У каструлю налити воду (2-3 літри), довести до кипіння. У воду викласти всі сухофрукти, довести до кипіння. Після цього зменшити вогонь і варити ще 15-20 хвилин під кришкою. За 5 хвилин до готовності додати в каструлю цукор.
  3. Після цього зняти узвар з вогню та дати йому настоятись 12 годин. Перед подачею на стіл узвар варто процідити.

Фото 24tv.ua

410

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора