Орест Сарматський

Два села на Тернопільщині ледве відходять від нічної Маланки (фоторепортаж)

m10 (Copy)

Регіональний фольклорний фестиваль - свято Маланки зібрав у двох селах Борщівського району – Устя та Горошова сотні людей.

Останніх кілька років у цих селах проводяться такі фестивалі, бо саме Устя та Горошова ще зберегли унікальне, самобутнє вміння вшановувати традиційні народні свята, особливо – Маланку.

Цього дня уже десятиліттями місцеві парубки виходять на вулиці сіл у чудернацьких костюмах, практично цілу добру, аж до сходу нової зорі відзначають свято, зустрічаючи Старий Новий рік. Починаючи з обідньої пори ці два села вже мерехтять вогнями феєрверків, наповнюються особливою святковою атмосферою.

Зранку на околицях села стоять «вартові» - хлопці, переодягнуті в митників, поліцейських, пожежних, працівників санепідемстанції. Вони «перевіряють» усіх, хто їде на Маланку, беручи в гостей символічне «мито», взамін пропонуючи їм, звичайно, крім водіїв, попробувати домашньої наливки.

А вже увечері етнографічні колективи Устя та Горошови відтворювали давній обряд Маланки - «водіння кози». Це дійство показали парубоцькі гурти, переодягнуті у жіночий одяг.

Також гості свята у Горошові побачили, як на сільський майдан один за одним виїжджатли велетенські фігури символу 2018 року за східним календарем – Жовтим Собакою у супроводі міфічних героїв народного епосу та казкових персонажів. Були тут навіть і «арабські шейхи» із «злитками золота» для України.

...Уже десь під ранок багатоголоссям звучали тут здравиці. За щасливий, Новий 2018 рік, за радість у родинах, за те, щоб добре вродили помідори і риба в Дністрі клювала. І щоб усі, хто прийшов сюди, дожили до наступної Маланки і добралися знову на свято, аби в єдиному пориві захопитися побаченим і в Усті, і в Горошові, у цих галицьких селах, де є одне на всіх захоплення – феєрія нічної Маланки...

[caption id=«attachment_128571» align=«alignnone» width=«700»]

m01 (Copy)
m01 (Copy)

????????????????????????????????????[/caption]

m02 (Copy)
m02 (Copy)

m03 (Copy)
m03 (Copy)

m04 (Copy)
m04 (Copy)

m05 (Copy)
m05 (Copy)

m06 (Copy)
m06 (Copy)

m07 (Copy)
m07 (Copy)

m08 (Copy)
m08 (Copy)

m09 (Copy)
m09 (Copy)

m11 (Copy)
m11 (Copy)

m13 (Copy)
m13 (Copy)

m14 (Copy)
m14 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео