Орест Сарматський

Кому подобаються українські барани? (Агро-новини)

зим06

Україна в минулому році експортувала 112 т баранини й козлятини, на суму $366 тисяч.

Про це свідчать дані Державної фіскальної служби України, передає Landlord.

У порівняння з іншими видами м'яса, цей обсяг є малим. Наприклад, експорт свіжої української яловичини склав 8,5 тис. т, на суму $21,8 млн.

І тим не менш, цей обсяг експортованої баранини збільшився в 11,2 разів більше, ніж за весь 2016 рік, тоді було експортовано лише 10 т. Вартість експорту, порівняно з минулим роком, зросла у 6,7 раза. 94% усього обсягу української баранини й козлятини скупив Ірак. Ще 1,6% відправлено до Грузії, а 1,4% — до Туреччини.

Також зазначається, що торговельні преференції на поставки цього м'яса до Європейського союзу на кінець 2017 року залишились навіть не початими. Так з обсягу 1650 т безмитних поставок баранини до ЄС не вичерпано жодного кілограму.

Імпорт баранини й козлятини в Україну протягом січня-листопада 2017 року склав 14 т, що дорівнює загальному обсягу цієї продукції протягом 2016 року.

1601
1601

На початку січня ціна за м'ясо баранини в середині країни різко пішла в гору. Так за даними «Шувар-Інфо», зараз кілограм цього м'яса коштує майже на 20%, або на 18 грн дорожче ніж на початку року і складає 98 грн.

В Україні готується запуск біопаливної біржі

Розвиток сільського господарства обумовлює зростання потенціалу біоенергетики.

Про це розповів голова Біоенергетичної асоціації Георій Гелетуха в інтерв'ю iPress.

Він відзначив, що на сьогодні Україна споживає понад 90 млн тонн нафтового еквіваленту. Це вже достатньо для того, аби покрити 25% всієї енергії в Україні, але експерти вважають, що потенціал зростатиме, адже велику його долю складають аграрні залишки, які утворюються при вирощувані зернових: солома, стебла кукурудзи, лушпиння соняшника. Україна може вийти на 40 млн тонн нафтового еквіваленту, зараз — 20 млн тонн.

1602
1602

«Зараз ми проходимо перший опалювальний сезон за новим принципом тарифоутворення. Працюємо над новим законопроектом, який запускатиме біопаливну біржу або електронну площадку для торгівлі біопаливом. Кількість котелень та електростанцій зростає, а механізму закупки палива, біопалива — немає. От власне, функція біржи, полягатиме в створенні механізму ринкової закупівлі великої кількості біопалива», — сказав Гелетуха.

Українські садівники отримали 115 млн грн компенсацій у 2017 році

Міністерство аграрної політики та продовольства у 2017 році спрямувало 66 суб’єктам господарювання садівничої та виноградарської галузей з 20 областей України 115,6 млн гривень на компенсацію витрат.

Про це говориться у повідомленні міністерства.

Так, кошти було компенсовано за такими видами діяльності:

— по закладенню і догляду за плодово-ягідними культурами та виноградом — 61,7 млн гривень (закладення 1046 га садів, ягідників та виноградників, 1328,6 га — догляд за молодими багаторічними насадженнями, 510 га — будівництво шпалери,   462,3 га — встановлення систем краплинного зрошення);

1603
1603

У Мінагропроді також зазначили, що на 2018 рік за держбюджетом передбачена сума у 300 млн грн держпідтримки. З метою ефективного використання коштів та спрощення процедури подання суб»єктом господарювання документів, розробляються відповідні зміни до Порядку використання коштів.

Вибір читачів за тиждень

Відео