Орест Сарматський

Митці з Тернопільщини у Києві показали 100-річчя  Української Народної Республіки (фото)

заставка-вистав01

Восьма всеукраїнська бієнале мистецтва історичного жанру «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» почала діяти у столиці України.

Експозиція присвячена 100-річчю проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Олександр Мельник, автор проекту «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» розповів про ідею виставки.

– Бієнале задумувалася для відродження історичного жанру в українському мистецтві, для правдивого висвітлення в художніх образах історії України, що віками перекручувалася колонізаторами. Вони і в історичних працях, і в художній літературі, і в образотворчому мистецтві зображували себе героями, визволителями всіх пригноблених, а українців – зрадниками свого ж народу.

Це стосується і подій Української визвольної революції 1917-1921 років. Яких тільки гріхів і злочинів не приписували очільникам тогочасних визвольних змагань Грушевському, Винниченку, Петлюрі, як раніше Мазепі, а згодом Шухевичу і Бандері!

На нинішній бієнале, як і на всіх інших, діячі українського Відродження на полотнах і плакатах, у скульптурі постають державотворцями, що присвятили життя визволенню України.

Як і на попередніх виставках, на цій висвітлюється вся наша історія від найдавніших часів, Трипільської культури, скіфського періоду, Давньоруської держави, козацького періоду, часів Тараса Шевченка, радянської системи і аж до нинішньої війни проти російської агресії. Глядач, пройшовши  експозиційними залами, ніби йде від століття до століття, бачить, «перечитує» в мистецьких образах всю історію народу.

Виставковим комітетом відібрано для експонування близько трьохсот творів історичного жанру ста вісімдесяти митців з усіх регіонів України. Представлено також по одному автору з Болгарії та Польщі.

Також на виставці глядачі матимуть унікальну можливість побачити твори визнаних митців з Тернопільщини. Це, передусім, народний художник України Богдан Ткачик. Він  презентував великоформатне полотно «Колесо Української історії», яке свого часу перемогло у Всеукраїнському конкурсі «Ми – Мазепинці». Цю робота Богдана Ткачика, як і його полотно «Заповіт Патріярха» було виставлено для огляду у центральному залі. Окрім цього, митець привіз на виставку портрет Михайла Бойчука, написаний ще у 1982 році, картину «Березневі пророцтва», де зображений Тарас Шевченко на дніпровських кручах, портрет  Святого Амфілохія Почаївського.

 

Також у центральному залі виставки присутні на її відкритті змогли побачити диптих заслуженого художника України Миколи Шевчука з Теребовлі «Софія Налепінська та Михайло Бойчук» про Розстріляне Відродження – п’ятьох українських художників, яких більшовицька влада знищила у 1937 році.

 

Окрім названих митців, Тернопільщину із своїми роботами презентували заслужений діяч мистецтв України Михайло Кузів та його брат Олег, які привели до Києва полотна на історико-козацьку тематику і художник з Тернополя Олег Кіналь із своєю новою роботою «Пробудження Республіки» про бій військ УНР під Мотовилівкою у 1918 році.

вист01
вист01

вист02
вист02

вист03
вист03

вист04
вист04

вист05
вист05

вистав05
вистав05

Кожен, хто вже побував на виставці, переконався, що бієнале «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників» відкриває нові імена в нашому мистецтві, служить вихованню історичної самосвідомості молодих митців, а через їхню творчість і глядачів.

Фото – Олега Кіналя та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео