Віра Олександрович

Отакої: у Тернополі підприємців люблять на 5% більше, ніж у районі

procent_foto

Якими є ставки єдиного податку на 2018 рік? Із таким запитанням до «Терену» звернулися читачі. Нічого дивного – виявляється, і зміни сталися, і відсотки різняться.

Роз’яснення ми отримали у Головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Отже, із 1 січня 2018 року передбачили прожитковий мінімум для працездатних осіб на рівні 1 762 грн, а мінімальну зарплату – 3 723 грн. Саме на базі цих двох показників тепер і розраховують суму єдиного податку.

Ставки єдиного податку встановили п. 293.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ): - для першої групи платників єдиного податку – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (1 762 грн); – для другої групи – у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (3 723 грн); – третьої групи – у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Тобто фіксовані ставки єдиного податку встановлюють сільські, селищні і міські ради для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць (п. 293.2 ПКУ): • для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму (тобто у 2018 році ставка єдиного податку буде не більше 176,20 грн на місяць (1 762 грн х 10%)); • для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20% розміру мінімальної зарплати (до 744,60 грн на місяць (3 723 х 20%)).

До речі, тернополянам треба множити розмір мінімальної зарплати на 15%, а жителям Тернопільського району – на 20%. Адже лише в обласному центрі пішли назустріч підприємцям і вирішили не стягувати із них «по максимуму». Тому представники другої групи – жителі Тернополя повинні були у січні сплатити: 558,45 грн єдиного податку (15% - від «мінімалки») і 819,06 ЄСВ. Разом - 1 377,51 грн. Натомість у Тернопільському районі ця сума сягнула – 1 563,66 грн.

Натомість ставки єдиного податку для четвертої групи встановили такі: – для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) розмір ставок податку з одного гектара буде встановлюватися на рівні 0,95; – для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,57; – для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – 0,57; – для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,19; – для земель водного фонду ставка залишиться на рівні 2,43; – для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, – 6,33.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео